bylinky
dle chuti: majoránka, petrželka, libeček...
2
ks
vejce
200
ml
smetana 12%
250
g
hrubá mouka
cca 230 -
40
g
uzený špek
1
ks
cibule
velká
česnek
dle chuti, raději více
200
g
uzenina
směs: klobásy, salámy, špekáčky...
Postup přípravy receptu
1
Na jemně pokrájeném špeku necháme osmažit drobně pokrájenou cibuli. Pak přidáme směs libovolně zvolené, drobně pokrájené, spíše chutí výraznější uzeniny a osmažíme ji dozlatova. Ke konci smažení přidáme nastrouhaný česnek (3-4 stroužky), promícháme a necháme zchladnout. Kdo má rád ostrá jídla, může přidat chilli papričku nebo pálivou papriku.
2
Starší rohlíky nebo housky pokrájíme na kostičky a dáme do mísy, ochutíme solí, pepřem, bylinkami a zalijeme smetanou, kterou necháme do pečiva vsáknout. Namočené pečivo necháme krátce odležet, pak vmícháme vejce a zchladlou osmaženou uzenářskou směs. Vše dobře promícháme a zahustíme hrubou moukou na hustší směs, ze které budeme mokrýma nebo mastnýma rukama tvořit kuličky (cca 24 ks) velké zhruba 4 - 4,5 cm. Hotové kuličky naházíme do horké osolené vody a po vyplavání vaříme dle velikosti knedlíků 6 - 8 minut. Pak knedlíky vyndáme cedníkem do mísy, pokapeme rozpuštěným sádlem nebo máslem, případně zasypeme dozlatova osmaženou cibulkou.
3
Knedlíky můžeme podávat jako přílohu k pečenému masu nebo samotné s dušeným zelím, řepou nebo špenátem...
4
Při přípravě knedlíků se nemusíme bát více kořenit a ochucovat česnekem a bylinkami.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
barbína
|2. 12. 2016 16:04
jednoduchý i pro blondýnu a výborný
Janoušková
|17. 6. 2016 13:17
Výborné! Opravdu se příště nebudu bát dát klidně celou hlavu česneku a pořádně majoránky s pepřem :-)
Martina Nezvalová
|29. 2. 2016 12:57
Děkuji za recept, byl to jednoduchý a hodně levný oběd pro celou rodinu. Měli jsme je taky s tou cibulkou a dojídali k nim červené dušené zelí od včerejška, moc se mi to k nim hodilo )