dl
mléko
záleží na mouce a jak suché rohlíky zrovna máte
40
g
droždí
1
kostka
cukr
1
lžička
sůl
Postup přípravy receptu
1
Ve vlažném mléce klasicky nechat nakynout droždí s kostkou cukru. Do mísy od robota dám mouku, sůl, zamíchám, pak vejce a kvásek. Nedělám ho v celém mléce, trošku nechám zvlášť a raději přilévám podle hustoty těsta. Po vypracování těsta až nakonec nasypu rohlíky nakrájené na kostičky a chvilku pomíchám. Ne dlouho, ať z toho není maglajs. Posypu trošku hladkou moukou, přikryju utěrkou a nechám nakynout.
2
Pak udělám na vále dva válečky - stejné velikosti jako mám pekáč - velký na husu. Kdo nemá moc odhad, raději zvažte těsto na váze, vyplatí se to a knedlíky nejsou jeden převařený a jeden nedovařený. Vál nemusíte moc posypávat moukou, s těstem se pracuje dobře. A pak se v pekáči nepřilepuje a knedlík není oslizlý. Nechám ještě chvíli nakynout pod utěrkou.
3
Ve spodním dílu pekáče na husu postavím vodu - asi do poloviny, více ne, voda by vám při vaření stříkala ven, trošku osolím a přivedu k varu. Vložím knedlíky, s pekáčem trošku zatřesu - odlepí se ode dna a přikryju horním víkem. Žádné balení do ubrousku, žádné obracení. Přesně za 20 min vypínám sporák, scedím nebo vyberu na tác a popíchám, ať uteče pára. Krájím nití, chladné nožem.
4
Maminka pekáč vařila na jednom hořáku. Já zapínám na plynovém sporáku dva hořáky, je to akorát na velký pekáč a vařím na minimum. Prostě, ať se voda stále vaří. Nestalo se mi, že by se někdy nepovedly.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Marie Pospíšilová
|30. 6. 2009 07:09
Sorry... chybička se vloudila... ještě přidávám trošku vlažné vody (tak půl skořápky)... jeden to dělá automaticky, že si nevzpomene :-(
Marie Pospíšilová
|30. 6. 2009 06:41
Přiznám se, že jsem houskové ještě nedělala :-))) Maminka dělala klasiku - polohrubá mouka, celé vajíčko, kvasnice, sůl (od oka všechno...), zadělat, nechat vykynout a vařit podle velikosti (nám stačí malá šiška) - takže tak 12 minut. Problém je v omáčce, pokud je jí víc - knedlíky jsou velmi lehké a nedají se utopit :-)))
Tereza Jarčušková
|2. 6. 2006 14:04
Ja tiež varím knedlíky len na pare, ale u nás sa robia čisté, bez rohlíkov, len z kysnutého cesta. Musia byť ľahúčke, nadýchané...
Jaroslava Oumarová
|2. 6. 2006 14:01
Já zase knedlíky už nevařím jinak, než na páře. Nejsou ovařené, když se někdy omylem nedovaří, vrátím ho klidně zpět a pokračuju:-)