• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Velikonoce
  • Recepty.cz
  • Houskové knedlíky - jistota
Napište svůj komentář k receptu

Houskové knedlíky - jistota

autor: krausici
0.0
moje hodnoceni
4.3
hodnotilo: 6
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Houskové knedlíky - jistota
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 1000
      ml polohrubá mouka
    • 400
      ml mléko
    • 800
      ml houska na kostičky
    • 2
      ks vejce
    • sůl
    • 1
      balíček prášek do pečiva

Postup přípravy receptu

1
Vše v mililitrech uvádím z důvodu, že né vždy je váha po ruce a pokud se uvádí hrnkové množství, né každý hrnek je obsahově totožný (jinak množství odpovídá 2,5 "větším" hrnkům mouky, jednomu "většímu" hrnku mléka a dvěma "větším" hrnkům nakrájené housky). Mouku nasypeme do mísy společně s práškem do pečiva a solí, přidáme na kostičky nakrájenou housku (může být použit toustový nésladký chléb, normální i kmínový chléb, žemle atd.). Housku doporučuji před přidáním nechat v mikrovlné troubě (cca 5 až 20 minut - nutno vyzkoušet) tak dlouho pokud trochu neztvrdne. Nahradí to osmahnutí na oleji - je to zdravější, rychlejší a potom se z houskou při zadělávání těsta lépe pracuje. Mouku s houskou a vejci zaděláme vlažným mlékem a vypracujeme těsto, kreré rozdělíme na dvě až tři části (podle toho jak veliký máte hrnec).
2
>Já dělám knedlíky v ubrousku, mám vyčleněnou jednu bílou utěrku, do kreré zabalim z každé strany jeden váleček testa, kraje utěrky ohnu a vložím na dvacet minut do vroucí vody. Knedlíky jsou krásně stejnoměrné a nejsou rozvařené. Knedlíky je dobré hned po vyndání s vody nakrájet nití na kolečka.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Houskové knedlíky

Houskové knedlíky

Smažené houskové knedlíky

Smažené houskové knedlíky

Třené houskové knedlíky (nekynuté)

Třené houskové knedlíky (nekynuté)

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Mr.J. | 2. 1. 2022 21:11

    Všem knedlikářům i knedlikum přeji do nového roku 2022 dobré chuti a ať je radost pohledět, na nás i na ty naše knedle :-))) a ty knedle ať chutnají skvěle! Ohledně receptu: přidal jsem ještě droždí a nakrájené rohlíky naopak v mléku namočil. ...asi jsou recepty na kynuté knedlíky jinde, ale já se prostě odrazil od tohoto a tak přidávám komentář sem, uvědomuji si totiž, že zásadními změnami v receptu, třeba doždím... jsem vlastně dělal recept jiný, tak snad nevadí, že jsem se tu rozepsal... Jinak knedlíků bylo sedm menších, těsta cca 2kg, vařil jsem v páře ve dvou hrncích, dle doporučení 20min. Všechny nohy byly krásně nadýchané, chutné a prostě radost na talíři. :) TAK JEŠTĚ JEDNOU DĚKUJU ZA INSPIRACI A PŘEJI VŠEM KRÁSNÝ NOVÝ ROK 2022 :)

  • Miroslav Kraus | 5. 3. 2009 00:51

    Vážení přátelé, musím se přiznat, že jsem netušil, jak tvrdé jádra mají zastánci jednotlivých druhů příloh. Nechtěl jsem působit dojmem, že jen a jen ty mé tuhé knedle jsou ty pravé. Co čech to gurmán, co gurmán to jiný jazyk. Důležité je to, že nám chutná a je úplně jedno, jestli jeden je na vdolky a druhý na holky. A proto tuhým i nadýchaným knedlíkum zdar a sláva.

  • ilis ilis | 4. 3. 2009 21:06

    Mám neblahý dojem,že jeden a týž recept hodnotí roztrojená osoba -(Jiří,Eda a Marie).Z komentů to tak vyplývá,že jedna a táž osoba to zahrála do autu.Přeberte si to jak chcete,ale je to vcelku nefér...

  • recepty 73 | 4. 3. 2009 19:50

    Edo!Už jsem se lekl,že jsem se naklonoval.Jsem rád,když se ozve mužská část populace.Já raději tužší a prdelky taky...Jiří.Tak zase někdy nashle,až vás sem žena pustí!Jiří

  • Marie Šindelová | 4. 3. 2009 19:41

    Jiří netvrdil,že mu nechutnaly,ale že to nejelo rodině.A já mám také raději tužší knedle,ale nikdo jiný je nechce,tak se podřídím.Asi se naučím ty vaše kulaté na stará kolena. Omlouvám se,že jsem nedopatřením nedopsal minulý komentář.Jsem tu prvně-na popud manželky.Prý ať se také pokochám.Tak mi napište ten váš recept,nebo kde ho najdeme.Eda

  • Marie Šindelová | 4. 3. 2009 19:27

    Dano,nějak si v komentářích protiřečíte.Nejdřív,že nejsou typicky české,pak jsou také klasicky české,tak nevím.Já mám rád,,prdelky,,z knedlíků a s vaším synem vcelku souhlasím.Jen jim doma prostě nenutím to,co chutná jenom mě.Takže jak sama tvrdíte:Žij a nech žít!Jiří

  • Di - | 4. 3. 2009 19:04

    To je samozřejmé, že těm, kdo mají rádi péřové knedlíky, připadají ty naše tuhé jako sražené. U mého syna zase platí, že čím "sraženější", tím lepší. Myslím, že velkou roli hraje to, jaké knedlíky Vám vařili doma, když jste byli malí. Rozhodně ale jsou i ty tuhé klasické české!

  • recepty 73 | 4. 3. 2009 18:38

    Tak jsem nevydržel a zkusil jsem -pod náporem komentářů.Odezva byla taková-,,Zase jste se kochal,pane doktore?!,,-rodina si myslela,že se mi srazily...,jelikož jsou naučení na mé,,péřáky,,.No nevadí-zítra je dostanou opečené na másle s vajíčky a salátem.Ještě,že jsem je dělal před desátou,stihnul jsem i ty naše.Jiří

  • Olga Zehnalová | 4. 3. 2009 16:46

    Všetko je vec chuti. U nás na Slovensku sme zvyknutí na ľahké nadýchané knedlíky, ba hovorí sa , že podľa knedlí sa vidí aká je ktorá kuchárka . Keď sú knedle ľahké , nadýchané ako páperie, to znamená, že ich robila skúsená kuchárka. Ja so m robila v rekreačnom zariadení, kde bola vlastná kuchyňa a kuchárky robili svoje knedle . Hostia prišli hocikedy pochváliť tieto knedle, že také výborné ešte nejedli a pýtali sa na spôsob ako ich robia a kuchárky boli šťastné a pyšné na svoju prácu. Keď som sa vydala, ja som knedle vedela robiť a tým som si riadne šplhla u mojej svokry, lebo tá bola výborná kuchárka. Teraz si knedlu ale kúpim, lebo sa mi s tým nechce doma prplať a u nás dostať veľmi dobré .V Čechách sa robia knedlíky tuhšej konzistencie, tak im chutia také , každý si predsa môže vybrať to, čo mu chutí.

  • ilis ilis | 4. 3. 2009 15:05

    Také preferuji klasické české kynuté knedlíky,mnou vyrobené.Ono to ani jinak ke klasickým českým omáčkám nejde...

  • ilis ilis | 4. 3. 2009 14:26

    Také preferuji klasické české kynuté knedlíky,mnou ručně vyrobené.Ono to ani jinak nejde...ke klasickým českým omáčkám...

  • Simča Sládková | 4. 3. 2009 13:07

    Také se přidávám do klubu "tuhých" :-). My děláme knedlíky hodně podobné tomuto receptu - nevím, zda by rozpis byl stejný, já to nemám na "hrnky", ale spíš od oka - každá mouka je jiná a vezme jiné množství tekutiny. Rozdíl je ten, že já nedávám prdopeč a to, aby knedlíky nebyly jako šutr se dosáhne tím, že se těsto musí pořádně vymíchat - až se tvoří bubliny. Teprve potom dávám housky, nechám odležet - tak 20 minut, aby se houska natáhla a spojila se s těstem a tvořím na vaření také koule a ne šišky.

  • Di - | 4. 3. 2009 12:53

    Tak tady zase musím souhlasit s Terezkou. Moje životní kredo je Ží a nechat žít. A v jídle je to tak nějak podobně. Doporučit, co mám rád, ale nikomu nic nevnucovat. A že chce jíst třeba mravence v čokoládě nebo pajšl, tak ať si nechá chutnat! Svoboda je krásná věc ....

  • Mirka G. | 4. 3. 2009 12:19

    V našej rodine máme radi všetci len nadýchané kysnuté knedle. Tuhé jednak neabsorbujú vôbec omáčku, ktorá ostane na tanieri ale mi aj môj žalúdok má s nimi viac roboty. Raz som skúsila uvariť tuhé knedle a boli považované za nepodarok. Takže je to naozaj len o zvyklostiach a chuti, nič nie je lepšie ani horšie.

  • Zdena z JM | 4. 3. 2009 09:25

    Já se přiznám, že k omáčce mám nejraději lehké, nadýchané kynuté knedlíky. K zelí a ke špenátu tuhé bramborové.

  • Tereza J. | 4. 3. 2009 09:21

    Pán Kraus, ja z vášho záveru dobrý pocit nemám. Nič nie je vedľa, žiadne jedlo, žiadny recept. Koľko ľudí, toľko chutí. Iný kraj, iný mrav. Nemyslím si, že je správne odsúdiť niečo na vedľajšiu koľaj len preto, lebo to mne nechutí.

  • Miroslav Kraus | 4. 3. 2009 06:18

    Zavěrem krátké diskuse kynuté vs. nekynuté mám dobrý pocit, že pěnové knedle jsou vedle.

  • Irena Strehleová | 3. 3. 2009 18:25

    Ještě ke knedlíkům které vařím.Nedělám knedlíky pěnové,ty nemám ráda,ale vařím pevné s dostatkem housky a neabsorbující omáčku.Ještě se mi nestalo aby se rozmočily.Ale každý podle svých chutí.

  • Di - | 1. 3. 2009 15:09

    Vidíte, Miroslave, toho jsem si nevšimla. V každém případě patřím do klubu a o tom, že lepší jsou lehké kynuté knedlíky, mě nepřesvědčí ani výborná kuchařka Terezka, podle níž často vařím. Sním je, ale není to ono. Ostatně nejsem moc knedlíková. Dlouhá léta jsem dělávala knedlíky z Knemixu, i když z pytlíku jinak prakticky nevařím. Nyní jsem si oblíbila malé kulaté (typ vídeňských), jejichž základem je nakrájená houska, která se spojuje jen trochou mouky, vajíčkem a tekutinou. Dělat kouličky mi připadá rychlejší a jednodušší než válet knedlík, který většinou zkounčil jako kroucenina (to je tou absencí kvasnic). Rozhodně raději mám kynuté knedlíky s ovocem, ale jako diabetik je nevařím a dávám přednost tenkému tvarohovému těstu. i

  • Vladan M | 1. 3. 2009 10:33

    Ještě doplním: dělám s hrubé mouky,mléko dávám studené,prášku do pečiva půl,2,5,rohlíků a ostatní viz níž.

  • Vladan M | 1. 3. 2009 09:49

    My doma jiné knedlíky nevaříme,akorát dávám vejce jedno a trochu oleje.Nikdy bych za kynuté knedlíky neměnil. Když se dobře uvaří tak i něco nasají :-).Tyto knedlíky jsou 1A. Zrovna je jdu vařit

  • Miroslav Kraus | 1. 3. 2009 02:27

    Vážená paní Dano, uvedený recept jsem vkládal já a proto vím, že v ingrediencích kvasnice nejsou. Já jsem jen reagoval na komentář paní Strehleový, která vybízela k vyzkoušení kynutých knedlíků. Věřím, že spoustu lidem chutnají a tímto bych se jich nechtěl dotknout, ale mě prostě kynuté knedlíky nejedou. Nicméně mě těší, že jste jedna z nás - tuhým houskovým knedlíkům tříkrát sláva....

  • Tereza J. | 28. 2. 2009 10:01

    Pán Kraus, u nás sa iné ako kysnuté knedlíky nerobia, a bez žemle, čistý krásky, ľahučký v ústach sa rozplývajúci:))))

  • Di - | 28. 2. 2009 09:23

    Pane Krausi, když si uvedený recept opravdu přečtete, zjistíte, že vůbc nejde o typické české kynuté knedlíky s kvasnicema (vždyť ani v ingrediencích nejsou!), které opravdu sají omáčku jako houba. Ty nemám ráda ani já. Tyhle budou hezky tuhé a rozhodně nesajicí!

  • Miroslav Kraus | 28. 2. 2009 02:01

    To je to, že já drtivou většinu kynutých knedlíků moc nemusím. Podle mého mlsného jazýčku by knedlík neměl moc absorbovat omáčky, měl by zůstat knedlíkem a né houbou a hlavně by měl být houskově tuhý a né pěnový. Možná že vaše knedlíky jsou jiné, ale omlouvám se - kynutý knedlík - bojím bojím.

  • Irena Strehleová | 26. 2. 2009 18:36

    Určitě jsou knedlíky které vaříte dobré a rychlé,ale zkuste taky kynuté a uvařte je na páře,lepší neznám.Myslím, že se povedou každému.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Přílohy, pečivo a luštěniny Knedlíky Houskové
Přílohy Knedlíky Oběd Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Houska Mléko Polohrubá mouka Prášek do pečiva Sůl Vejce
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Drožďové knedlíčky do polévky

Drožďové knedlíčky do polévky

Rösti - smažená nebo pečená příloha

Rösti - smažená nebo pečená příloha

Sněhové pusinky

Sněhové pusinky

Vepřová kýta se sušenými rajčaty

Vepřová kýta se sušenými rajčaty

Perníčky - hned měkké

Perníčky - hned měkké

Zavařená červená paprika

Zavařená červená paprika

Rychlá ovocná buchta - koláč

Rychlá ovocná buchta - koláč

Rizoto se slaninou a žampiony

Rizoto se slaninou a žampiony

Carrot cake (Mrkvový dort) s pomerančem

Carrot cake (Mrkvový dort) s…

Doporučujeme

30 minut
Chřestový quiche

Chřestový quiche

20 minut
Chřestový salát s vejcem

Chřestový salát s vejcem

20 minut
Bylinkové kuře v marinádě chermoula

Bylinkové kuře v marinádě chermoula

60 minut
Makový dort s malinami

Makový dort s malinami

60 minut
Slaný chřestový koláč

Slaný chřestový koláč

30 minut
Strakaté blondie

Strakaté blondie

40 minut
Whisky krkovice s opečenými bramborami

Whisky krkovice s opečenými bramborami

30 minut
Chřestová polévka s pestem

Chřestová polévka s pestem

30 minut
Smažený bílý chřest

Smažený bílý chřest

Poslední sledované recepty

546
Houbové flíčky / houbofleky
Houbové flíčky /…
44
Smetanové fleky se zelím
Smetanové fleky se zelím
41
Šťavnatý mrkvový koláč (buchta) s ořechy - hrnková buchta podle Lidky
Šťavnatý mrkvový koláč …
40
Losos (nejen) v bylinkách
Losos (nejen) v bylinkách
33
Chřest s bešamelovou omáčkou
Chřest s bešamelovou…

Zajímavé články

Cizrnová mouka, skrytý poklad vaší kuchyně: 5 způsobů, jak ji můžete použít
Cizrnová mouka, skrytý poklad vaší kuchyně: 5…
Májovky chutnají i léčí. Jak je bezpečně poznat a co z nich uvařit?
Májovky chutnají i léčí. Jak je bezpečně poznat a…
Nejlepší rebarborové koláče: S drobenkou, sněhovou čepicí i pro bezlepkáře
Nejlepší rebarborové koláče: S drobenkou,…
Dorty ke Dni matek: Nechte se inspirovat těmi nejkrásnějšími
Dorty ke Dni matek: Nechte se inspirovat těmi…
Kvíz: Legrační názvy jídel. Jestlipak víte, co se za nimi skrývá?
Kvíz: Legrační názvy jídel. Jestlipak víte, co se…
AHA.cz Karel Voříšek: Zásadní porušení pravidel televize!

Karel Voříšek: Zásadní porušení pravidel televize!

Mimibazar Vyzkoušeli jste: Vytřeno za pár minut. Inovovaný mop Spontex Express System+ šetří čas i záda

Vyzkoušeli jste: Vytřeno za pár minut. Inovovaný mop Spontex Express System+ šetří čas i záda

Dáma.cz Pletené vesty jsou hitem šatníku: Hodí se ke košili, krajkám i na holé tělo

Pletené vesty jsou hitem šatníku: Hodí se ke košili, krajkám i na holé tělo

Blesk pro ženy Horoskop na víkend 10.–11. 5. 2025: Kdo si srovná myšlenky a na koho čeká dobrodružství?

Horoskop na víkend 10.–11. 5. 2025: Kdo si srovná myšlenky a na koho čeká dobrodružství?

Ženy.cz Den matek se blíží: Inspirujte se tipy na dárky, které maminku opravdu potěší

Den matek se blíží: Inspirujte se tipy na dárky, které maminku opravdu potěší

Blesk.cz Jiří Bartoška (†78): Tajemství jeho luxusního bytu! Myslel i na děti…

Jiří Bartoška (†78): Tajemství jeho luxusního bytu! Myslel i na děti…

SportRevue.cz FOTO: Krásky z bazénů. Simona Baumrtová, Bára Seemanová a 30 dalších nejhezčích (ex)plavkyň světa

FOTO: Krásky z bazénů. Simona Baumrtová, Bára Seemanová a 30 dalších nejhezčích (ex)plavkyň světa

Maminka.cz Máma, která nechala svému synovi odstranit laserem obrovské mateřské znaménko, sklidila krutou kritiku

Máma, která nechala svému synovi odstranit laserem obrovské mateřské znaménko, sklidila krutou kritiku

Blesk Horoskopy Horoskop na víkend 10.–11. 5. 2025: Kdo si srovná myšlenky a na koho čeká dobrodružství?

Horoskop na víkend 10.–11. 5. 2025: Kdo si srovná myšlenky a na koho čeká dobrodružství?

  • Recepty.cz
  • Houskové knedlíky - jistota
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact