Všem knedlikářům i knedlikum přeji do nového roku 2022 dobré chuti a ať je radost pohledět, na nás i na ty naše knedle :-))) a ty knedle ať chutnají skvěle! Ohledně receptu: přidal jsem ještě droždí a nakrájené rohlíky naopak v mléku namočil. ...asi jsou recepty na kynuté knedlíky jinde, ale já se prostě odrazil od tohoto a tak přidávám komentář sem, uvědomuji si totiž, že zásadními změnami v receptu, třeba doždím... jsem vlastně dělal recept jiný, tak snad nevadí, že jsem se tu rozepsal... Jinak knedlíků bylo sedm menších, těsta cca 2kg, vařil jsem v páře ve dvou hrncích, dle doporučení 20min. Všechny nohy byly krásně nadýchané, chutné a prostě radost na talíři. :) TAK JEŠTĚ JEDNOU DĚKUJU ZA INSPIRACI A PŘEJI VŠEM KRÁSNÝ NOVÝ ROK 2022 :)
Vážení přátelé, musím se přiznat, že jsem netušil, jak tvrdé jádra mají zastánci jednotlivých druhů příloh. Nechtěl jsem působit dojmem, že jen a jen ty mé tuhé knedle jsou ty pravé. Co čech to gurmán, co gurmán to jiný jazyk. Důležité je to, že nám chutná a je úplně jedno, jestli jeden je na vdolky a druhý na holky. A proto tuhým i nadýchaným knedlíkum zdar a sláva.
Mám neblahý dojem,že jeden a týž recept hodnotí roztrojená osoba -(Jiří,Eda a Marie).Z komentů to tak vyplývá,že jedna a táž osoba to zahrála do autu.Přeberte si to jak chcete,ale je to vcelku nefér...
Edo!Už jsem se lekl,že jsem se naklonoval.Jsem rád,když se ozve mužská část populace.Já raději tužší a prdelky taky...Jiří.Tak zase někdy nashle,až vás sem žena pustí!Jiří
Jiří netvrdil,že mu nechutnaly,ale že to nejelo rodině.A já mám také raději tužší knedle,ale nikdo jiný je nechce,tak se podřídím.Asi se naučím ty vaše kulaté na stará kolena. Omlouvám se,že jsem nedopatřením nedopsal minulý komentář.Jsem tu prvně-na popud manželky.Prý ať se také pokochám.Tak mi napište ten váš recept,nebo kde ho najdeme.Eda
Dano,nějak si v komentářích protiřečíte.Nejdřív,že nejsou typicky české,pak jsou také klasicky české,tak nevím.Já mám rád,,prdelky,,z knedlíků a s vaším synem vcelku souhlasím.Jen jim doma prostě nenutím to,co chutná jenom mě.Takže jak sama tvrdíte:Žij a nech žít!Jiří
To je samozřejmé, že těm, kdo mají rádi péřové knedlíky, připadají ty naše tuhé jako sražené. U mého syna zase platí, že čím "sraženější", tím lepší. Myslím, že velkou roli hraje to, jaké knedlíky Vám vařili doma, když jste byli malí. Rozhodně ale jsou i ty tuhé klasické české!
Tak jsem nevydržel a zkusil jsem -pod náporem komentářů.Odezva byla taková-,,Zase jste se kochal,pane doktore?!,,-rodina si myslela,že se mi srazily...,jelikož jsou naučení na mé,,péřáky,,.No nevadí-zítra je dostanou opečené na másle s vajíčky a salátem.Ještě,že jsem je dělal před desátou,stihnul jsem i ty naše.Jiří
Všetko je vec chuti. U nás na Slovensku sme zvyknutí na ľahké nadýchané knedlíky, ba hovorí sa , že podľa knedlí sa vidí aká je ktorá kuchárka . Keď sú knedle ľahké , nadýchané ako páperie, to znamená, že ich robila skúsená kuchárka. Ja so m robila v rekreačnom zariadení, kde bola vlastná kuchyňa a kuchárky robili svoje knedle . Hostia prišli hocikedy pochváliť tieto knedle, že také výborné ešte nejedli a pýtali sa na spôsob ako ich robia a kuchárky boli šťastné a pyšné na svoju prácu. Keď som sa vydala, ja som knedle vedela robiť a tým som si riadne šplhla u mojej svokry, lebo tá bola výborná kuchárka. Teraz si knedlu ale kúpim, lebo sa mi s tým nechce doma prplať a u nás dostať veľmi dobré .V Čechách sa robia knedlíky tuhšej konzistencie, tak im chutia také , každý si predsa môže vybrať to, čo mu chutí.
Také preferuji klasické české kynuté knedlíky,mnou vyrobené.Ono to ani jinak ke klasickým českým omáčkám nejde...
Také preferuji klasické české kynuté knedlíky,mnou ručně vyrobené.Ono to ani jinak nejde...ke klasickým českým omáčkám...
Také se přidávám do klubu "tuhých" :-). My děláme knedlíky hodně podobné tomuto receptu - nevím, zda by rozpis byl stejný, já to nemám na "hrnky", ale spíš od oka - každá mouka je jiná a vezme jiné množství tekutiny. Rozdíl je ten, že já nedávám prdopeč a to, aby knedlíky nebyly jako šutr se dosáhne tím, že se těsto musí pořádně vymíchat - až se tvoří bubliny. Teprve potom dávám housky, nechám odležet - tak 20 minut, aby se houska natáhla a spojila se s těstem a tvořím na vaření také koule a ne šišky.
Tak tady zase musím souhlasit s Terezkou. Moje životní kredo je Ží a nechat žít. A v jídle je to tak nějak podobně. Doporučit, co mám rád, ale nikomu nic nevnucovat. A že chce jíst třeba mravence v čokoládě nebo pajšl, tak ať si nechá chutnat! Svoboda je krásná věc ....
V našej rodine máme radi všetci len nadýchané kysnuté knedle. Tuhé jednak neabsorbujú vôbec omáčku, ktorá ostane na tanieri ale mi aj môj žalúdok má s nimi viac roboty. Raz som skúsila uvariť tuhé knedle a boli považované za nepodarok. Takže je to naozaj len o zvyklostiach a chuti, nič nie je lepšie ani horšie.
Já se přiznám, že k omáčce mám nejraději lehké, nadýchané kynuté knedlíky. K zelí a ke špenátu tuhé bramborové.
Pán Kraus, ja z vášho záveru dobrý pocit nemám. Nič nie je vedľa, žiadne jedlo, žiadny recept. Koľko ľudí, toľko chutí. Iný kraj, iný mrav. Nemyslím si, že je správne odsúdiť niečo na vedľajšiu koľaj len preto, lebo to mne nechutí.
Zavěrem krátké diskuse kynuté vs. nekynuté mám dobrý pocit, že pěnové knedle jsou vedle.
Ještě ke knedlíkům které vařím.Nedělám knedlíky pěnové,ty nemám ráda,ale vařím pevné s dostatkem housky a neabsorbující omáčku.Ještě se mi nestalo aby se rozmočily.Ale každý podle svých chutí.
Vidíte, Miroslave, toho jsem si nevšimla. V každém případě patřím do klubu a o tom, že lepší jsou lehké kynuté knedlíky, mě nepřesvědčí ani výborná kuchařka Terezka, podle níž často vařím. Sním je, ale není to ono. Ostatně nejsem moc knedlíková. Dlouhá léta jsem dělávala knedlíky z Knemixu, i když z pytlíku jinak prakticky nevařím. Nyní jsem si oblíbila malé kulaté (typ vídeňských), jejichž základem je nakrájená houska, která se spojuje jen trochou mouky, vajíčkem a tekutinou. Dělat kouličky mi připadá rychlejší a jednodušší než válet knedlík, který většinou zkounčil jako kroucenina (to je tou absencí kvasnic). Rozhodně raději mám kynuté knedlíky s ovocem, ale jako diabetik je nevařím a dávám přednost tenkému tvarohovému těstu. i
Ještě doplním: dělám s hrubé mouky,mléko dávám studené,prášku do pečiva půl,2,5,rohlíků a ostatní viz níž.
My doma jiné knedlíky nevaříme,akorát dávám vejce jedno a trochu oleje.Nikdy bych za kynuté knedlíky neměnil. Když se dobře uvaří tak i něco nasají :-).Tyto knedlíky jsou 1A. Zrovna je jdu vařit
Vážená paní Dano, uvedený recept jsem vkládal já a proto vím, že v ingrediencích kvasnice nejsou. Já jsem jen reagoval na komentář paní Strehleový, která vybízela k vyzkoušení kynutých knedlíků. Věřím, že spoustu lidem chutnají a tímto bych se jich nechtěl dotknout, ale mě prostě kynuté knedlíky nejedou. Nicméně mě těší, že jste jedna z nás - tuhým houskovým knedlíkům tříkrát sláva....
Pán Kraus, u nás sa iné ako kysnuté knedlíky nerobia, a bez žemle, čistý krásky, ľahučký v ústach sa rozplývajúci:))))
Pane Krausi, když si uvedený recept opravdu přečtete, zjistíte, že vůbc nejde o typické české kynuté knedlíky s kvasnicema (vždyť ani v ingrediencích nejsou!), které opravdu sají omáčku jako houba. Ty nemám ráda ani já. Tyhle budou hezky tuhé a rozhodně nesajicí!
To je to, že já drtivou většinu kynutých knedlíků moc nemusím. Podle mého mlsného jazýčku by knedlík neměl moc absorbovat omáčky, měl by zůstat knedlíkem a né houbou a hlavně by měl být houskově tuhý a né pěnový. Možná že vaše knedlíky jsou jiné, ale omlouvám se - kynutý knedlík - bojím bojím.
Určitě jsou knedlíky které vaříte dobré a rychlé,ale zkuste taky kynuté a uvařte je na páře,lepší neznám.Myslím, že se povedou každému.