• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Houskové knedlíky - jistota
Napište svůj komentář k receptu

Houskové knedlíky - jistota

autor: krausici
0.0
moje hodnoceni
4.3
hodnotilo: 6
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Houskové knedlíky - jistota
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 1000
      ml polohrubá mouka
    • 400
      ml mléko
    • 800
      ml houska na kostičky
    • 2
      ks vejce
    • sůl
    • 1
      balíček prášek do pečiva

Postup přípravy receptu

1
Vše v mililitrech uvádím z důvodu, že né vždy je váha po ruce a pokud se uvádí hrnkové množství, né každý hrnek je obsahově totožný (jinak množství odpovídá 2,5 "větším" hrnkům mouky, jednomu "většímu" hrnku mléka a dvěma "větším" hrnkům nakrájené housky). Mouku nasypeme do mísy společně s práškem do pečiva a solí, přidáme na kostičky nakrájenou housku (může být použit toustový nésladký chléb, normální i kmínový chléb, žemle atd.). Housku doporučuji před přidáním nechat v mikrovlné troubě (cca 5 až 20 minut - nutno vyzkoušet) tak dlouho pokud trochu neztvrdne. Nahradí to osmahnutí na oleji - je to zdravější, rychlejší a potom se z houskou při zadělávání těsta lépe pracuje. Mouku s houskou a vejci zaděláme vlažným mlékem a vypracujeme těsto, kreré rozdělíme na dvě až tři části (podle toho jak veliký máte hrnec).
2
>Já dělám knedlíky v ubrousku, mám vyčleněnou jednu bílou utěrku, do kreré zabalim z každé strany jeden váleček testa, kraje utěrky ohnu a vložím na dvacet minut do vroucí vody. Knedlíky jsou krásně stejnoměrné a nejsou rozvařené. Knedlíky je dobré hned po vyndání s vody nakrájet nití na kolečka.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Houskové knedlíky

Houskové knedlíky

Smažené houskové knedlíky

Smažené houskové knedlíky

Třené houskové knedlíky (nekynuté)

Třené houskové knedlíky (nekynuté)

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Mr.J. | 2. 1. 2022 21:11

    Všem knedlikářům i knedlikum přeji do nového roku 2022 dobré chuti a ať je radost pohledět, na nás i na ty naše knedle :-))) a ty knedle ať chutnají skvěle! Ohledně receptu: přidal jsem ještě droždí a nakrájené rohlíky naopak v mléku namočil. ...asi jsou recepty na kynuté knedlíky jinde, ale já se prostě odrazil od tohoto a tak přidávám komentář sem, uvědomuji si totiž, že zásadními změnami v receptu, třeba doždím... jsem vlastně dělal recept jiný, tak snad nevadí, že jsem se tu rozepsal... Jinak knedlíků bylo sedm menších, těsta cca 2kg, vařil jsem v páře ve dvou hrncích, dle doporučení 20min. Všechny nohy byly krásně nadýchané, chutné a prostě radost na talíři. :) TAK JEŠTĚ JEDNOU DĚKUJU ZA INSPIRACI A PŘEJI VŠEM KRÁSNÝ NOVÝ ROK 2022 :)

  • Miroslav Kraus | 5. 3. 2009 00:51

    Vážení přátelé, musím se přiznat, že jsem netušil, jak tvrdé jádra mají zastánci jednotlivých druhů příloh. Nechtěl jsem působit dojmem, že jen a jen ty mé tuhé knedle jsou ty pravé. Co čech to gurmán, co gurmán to jiný jazyk. Důležité je to, že nám chutná a je úplně jedno, jestli jeden je na vdolky a druhý na holky. A proto tuhým i nadýchaným knedlíkum zdar a sláva.

  • ilis ilis | 4. 3. 2009 21:06

    Mám neblahý dojem,že jeden a týž recept hodnotí roztrojená osoba -(Jiří,Eda a Marie).Z komentů to tak vyplývá,že jedna a táž osoba to zahrála do autu.Přeberte si to jak chcete,ale je to vcelku nefér...

  • recepty 73 | 4. 3. 2009 19:50

    Edo!Už jsem se lekl,že jsem se naklonoval.Jsem rád,když se ozve mužská část populace.Já raději tužší a prdelky taky...Jiří.Tak zase někdy nashle,až vás sem žena pustí!Jiří

  • Marie Šindelová | 4. 3. 2009 19:41

    Jiří netvrdil,že mu nechutnaly,ale že to nejelo rodině.A já mám také raději tužší knedle,ale nikdo jiný je nechce,tak se podřídím.Asi se naučím ty vaše kulaté na stará kolena. Omlouvám se,že jsem nedopatřením nedopsal minulý komentář.Jsem tu prvně-na popud manželky.Prý ať se také pokochám.Tak mi napište ten váš recept,nebo kde ho najdeme.Eda

  • Marie Šindelová | 4. 3. 2009 19:27

    Dano,nějak si v komentářích protiřečíte.Nejdřív,že nejsou typicky české,pak jsou také klasicky české,tak nevím.Já mám rád,,prdelky,,z knedlíků a s vaším synem vcelku souhlasím.Jen jim doma prostě nenutím to,co chutná jenom mě.Takže jak sama tvrdíte:Žij a nech žít!Jiří

  • Di - | 4. 3. 2009 19:04

    To je samozřejmé, že těm, kdo mají rádi péřové knedlíky, připadají ty naše tuhé jako sražené. U mého syna zase platí, že čím "sraženější", tím lepší. Myslím, že velkou roli hraje to, jaké knedlíky Vám vařili doma, když jste byli malí. Rozhodně ale jsou i ty tuhé klasické české!

  • recepty 73 | 4. 3. 2009 18:38

    Tak jsem nevydržel a zkusil jsem -pod náporem komentářů.Odezva byla taková-,,Zase jste se kochal,pane doktore?!,,-rodina si myslela,že se mi srazily...,jelikož jsou naučení na mé,,péřáky,,.No nevadí-zítra je dostanou opečené na másle s vajíčky a salátem.Ještě,že jsem je dělal před desátou,stihnul jsem i ty naše.Jiří

  • Olga Zehnalová | 4. 3. 2009 16:46

    Všetko je vec chuti. U nás na Slovensku sme zvyknutí na ľahké nadýchané knedlíky, ba hovorí sa , že podľa knedlí sa vidí aká je ktorá kuchárka . Keď sú knedle ľahké , nadýchané ako páperie, to znamená, že ich robila skúsená kuchárka. Ja so m robila v rekreačnom zariadení, kde bola vlastná kuchyňa a kuchárky robili svoje knedle . Hostia prišli hocikedy pochváliť tieto knedle, že také výborné ešte nejedli a pýtali sa na spôsob ako ich robia a kuchárky boli šťastné a pyšné na svoju prácu. Keď som sa vydala, ja som knedle vedela robiť a tým som si riadne šplhla u mojej svokry, lebo tá bola výborná kuchárka. Teraz si knedlu ale kúpim, lebo sa mi s tým nechce doma prplať a u nás dostať veľmi dobré .V Čechách sa robia knedlíky tuhšej konzistencie, tak im chutia také , každý si predsa môže vybrať to, čo mu chutí.

  • ilis ilis | 4. 3. 2009 15:05

    Také preferuji klasické české kynuté knedlíky,mnou vyrobené.Ono to ani jinak ke klasickým českým omáčkám nejde...

  • ilis ilis | 4. 3. 2009 14:26

    Také preferuji klasické české kynuté knedlíky,mnou ručně vyrobené.Ono to ani jinak nejde...ke klasickým českým omáčkám...

  • Simča Sládková | 4. 3. 2009 13:07

    Také se přidávám do klubu "tuhých" :-). My děláme knedlíky hodně podobné tomuto receptu - nevím, zda by rozpis byl stejný, já to nemám na "hrnky", ale spíš od oka - každá mouka je jiná a vezme jiné množství tekutiny. Rozdíl je ten, že já nedávám prdopeč a to, aby knedlíky nebyly jako šutr se dosáhne tím, že se těsto musí pořádně vymíchat - až se tvoří bubliny. Teprve potom dávám housky, nechám odležet - tak 20 minut, aby se houska natáhla a spojila se s těstem a tvořím na vaření také koule a ne šišky.

  • Di - | 4. 3. 2009 12:53

    Tak tady zase musím souhlasit s Terezkou. Moje životní kredo je Ží a nechat žít. A v jídle je to tak nějak podobně. Doporučit, co mám rád, ale nikomu nic nevnucovat. A že chce jíst třeba mravence v čokoládě nebo pajšl, tak ať si nechá chutnat! Svoboda je krásná věc ....

  • Mirka G. | 4. 3. 2009 12:19

    V našej rodine máme radi všetci len nadýchané kysnuté knedle. Tuhé jednak neabsorbujú vôbec omáčku, ktorá ostane na tanieri ale mi aj môj žalúdok má s nimi viac roboty. Raz som skúsila uvariť tuhé knedle a boli považované za nepodarok. Takže je to naozaj len o zvyklostiach a chuti, nič nie je lepšie ani horšie.

  • Zdena z JM | 4. 3. 2009 09:25

    Já se přiznám, že k omáčce mám nejraději lehké, nadýchané kynuté knedlíky. K zelí a ke špenátu tuhé bramborové.

  • Tereza J. | 4. 3. 2009 09:21

    Pán Kraus, ja z vášho záveru dobrý pocit nemám. Nič nie je vedľa, žiadne jedlo, žiadny recept. Koľko ľudí, toľko chutí. Iný kraj, iný mrav. Nemyslím si, že je správne odsúdiť niečo na vedľajšiu koľaj len preto, lebo to mne nechutí.

  • Miroslav Kraus | 4. 3. 2009 06:18

    Zavěrem krátké diskuse kynuté vs. nekynuté mám dobrý pocit, že pěnové knedle jsou vedle.

  • Irena Strehleová | 3. 3. 2009 18:25

    Ještě ke knedlíkům které vařím.Nedělám knedlíky pěnové,ty nemám ráda,ale vařím pevné s dostatkem housky a neabsorbující omáčku.Ještě se mi nestalo aby se rozmočily.Ale každý podle svých chutí.

  • Di - | 1. 3. 2009 15:09

    Vidíte, Miroslave, toho jsem si nevšimla. V každém případě patřím do klubu a o tom, že lepší jsou lehké kynuté knedlíky, mě nepřesvědčí ani výborná kuchařka Terezka, podle níž často vařím. Sním je, ale není to ono. Ostatně nejsem moc knedlíková. Dlouhá léta jsem dělávala knedlíky z Knemixu, i když z pytlíku jinak prakticky nevařím. Nyní jsem si oblíbila malé kulaté (typ vídeňských), jejichž základem je nakrájená houska, která se spojuje jen trochou mouky, vajíčkem a tekutinou. Dělat kouličky mi připadá rychlejší a jednodušší než válet knedlík, který většinou zkounčil jako kroucenina (to je tou absencí kvasnic). Rozhodně raději mám kynuté knedlíky s ovocem, ale jako diabetik je nevařím a dávám přednost tenkému tvarohovému těstu. i

  • Vladan M | 1. 3. 2009 10:33

    Ještě doplním: dělám s hrubé mouky,mléko dávám studené,prášku do pečiva půl,2,5,rohlíků a ostatní viz níž.

  • Vladan M | 1. 3. 2009 09:49

    My doma jiné knedlíky nevaříme,akorát dávám vejce jedno a trochu oleje.Nikdy bych za kynuté knedlíky neměnil. Když se dobře uvaří tak i něco nasají :-).Tyto knedlíky jsou 1A. Zrovna je jdu vařit

  • Miroslav Kraus | 1. 3. 2009 02:27

    Vážená paní Dano, uvedený recept jsem vkládal já a proto vím, že v ingrediencích kvasnice nejsou. Já jsem jen reagoval na komentář paní Strehleový, která vybízela k vyzkoušení kynutých knedlíků. Věřím, že spoustu lidem chutnají a tímto bych se jich nechtěl dotknout, ale mě prostě kynuté knedlíky nejedou. Nicméně mě těší, že jste jedna z nás - tuhým houskovým knedlíkům tříkrát sláva....

  • Tereza J. | 28. 2. 2009 10:01

    Pán Kraus, u nás sa iné ako kysnuté knedlíky nerobia, a bez žemle, čistý krásky, ľahučký v ústach sa rozplývajúci:))))

  • Di - | 28. 2. 2009 09:23

    Pane Krausi, když si uvedený recept opravdu přečtete, zjistíte, že vůbc nejde o typické české kynuté knedlíky s kvasnicema (vždyť ani v ingrediencích nejsou!), které opravdu sají omáčku jako houba. Ty nemám ráda ani já. Tyhle budou hezky tuhé a rozhodně nesajicí!

  • Miroslav Kraus | 28. 2. 2009 02:01

    To je to, že já drtivou většinu kynutých knedlíků moc nemusím. Podle mého mlsného jazýčku by knedlík neměl moc absorbovat omáčky, měl by zůstat knedlíkem a né houbou a hlavně by měl být houskově tuhý a né pěnový. Možná že vaše knedlíky jsou jiné, ale omlouvám se - kynutý knedlík - bojím bojím.

  • Irena Strehleová | 26. 2. 2009 18:36

    Určitě jsou knedlíky které vaříte dobré a rychlé,ale zkuste taky kynuté a uvařte je na páře,lepší neznám.Myslím, že se povedou každému.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Přílohy, pečivo a luštěniny Knedlíky Houskové
Přílohy Knedlíky Oběd Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Houska Mléko Polohrubá mouka Prášek do pečiva Sůl Vejce
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Tmavé housky pro domácí pekárnu

Tmavé housky pro domácí pekárnu

Koblížky jedna báseň

Koblížky jedna báseň

Pečené uzené koleno

Pečené uzené koleno

Ředkvičkový salát se šunkou

Ředkvičkový salát se šunkou

Pečené brambory se zeleninou

Pečené brambory se zeleninou

Smažák bez prskání - sýrové placičky

Smažák bez prskání - sýrové placičky

Řízky z hlívy

Řízky z hlívy

Rafaelo se salkem

Rafaelo se salkem

Zaječí paštika s cibulkou

Zaječí paštika s cibulkou

Doporučujeme

50 minut
Ostré řízky z krkovice

Ostré řízky z krkovice

10 minut
Krémová dýňová polévka dle časopisu F.O.O.D.

Krémová dýňová polévka dle časopisu F…

45 minut
Vepřové s mrkví, hráškem a bylinkovými bramborami

Vepřové s mrkví, hráškem a…

55 minut
Jablka v těstíčku s vanilkovou omáčkou

Jablka v těstíčku s vanilkovou omáčkou

10 minut
Vejmrda

Vejmrda

30 minut
Mexická tortilla se zelným salátem

Mexická tortilla se zelným salátem

65 minut
Jablkový koláč s drobenkou

Jablkový koláč s drobenkou

45 minut
Bramboračka s bylinkovými noky

Bramboračka s bylinkovými noky

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

Poslední sledované recepty

24
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
20
Ječná kaše s luštěninami, základní recept
Ječná kaše s luštěninami…
18
Grilovaná domácí pita s hummusem a jarní zeleninou
Grilovaná domácí pita s…
16
Jablkový koláč s drobenkou
Jablkový koláč s…
13
Zapečené vajíčkové chlebíčky / tousty
Zapečené vajíčkové…

Zajímavé články

Restaurant Week se vrací: Láká na výhodná menu do luxusních hotelových restaurací i k Pohlreichovi
Restaurant Week se vrací: Láká na výhodná menu do…
Houby s octem: 3 vynikající recepty, jak si uchovat hříbky a další poklady z lesa na zimu
Houby s octem: 3 vynikající recepty, jak si…
Velký houbový speciál: Vše, co potřebujete vědět o houbách + nejlepší recepty z hub
Velký houbový speciál: Vše, co potřebujete vědět…
Skořicové šneky 2x jinak: Upečte si voňavé podzimní blaho!
Skořicové šneky 2x jinak: Upečte si voňavé…
Zapomeňte na kuře! Květákové kung-pao chutná lépe než originální verze s masem
Zapomeňte na kuře! Květákové kung-pao chutná lépe…
AHA.cz Krach vztahu u Dolanských! Syn Max promluvil

Krach vztahu u Dolanských! Syn Max promluvil

Mimibazar Muzikál „Taťkové“: Rozlučka se svobodou, jak ji nečekáte! Recenze představení plného mužských emocí

Muzikál „Taťkové“: Rozlučka se svobodou, jak ji nečekáte! Recenze představení plného mužských emocí

Dáma.cz JARMILA (54): Syn nás připravil o střechu nad hlavou, manžel se zhroutil

JARMILA (54): Syn nás připravil o střechu nad hlavou, manžel se zhroutil

Blesk pro ženy Proměna stylu Moniky Babišové za 10 let: V 51 letech může inspirovat daleko mladší ročníky!

Proměna stylu Moniky Babišové za 10 let: V 51 letech může inspirovat daleko mladší ročníky!

Ženy.cz Ženy, nebojte se říct ne. Kde končí flirt a začíná obtěžování?

Ženy, nebojte se říct ne. Kde končí flirt a začíná obtěžování?

Blesk.cz Herečka Kateřina Janečková překvapuje: Návrat Ošklivky Katky!

Herečka Kateřina Janečková překvapuje: Návrat Ošklivky Katky!

SportRevue.cz FOTO: Tohle chceme vidět na příští zimní olympiádě! Nahotiny v nafukovacích kruzích

FOTO: Tohle chceme vidět na příští zimní olympiádě! Nahotiny v nafukovacích kruzích

Maminka.cz Přiznání moderátorky Lucie Křížkové: 'Nevím, kde se stala chyba, ale moje děti spolu zatím nemají úplně ideální vztah...'

Přiznání moderátorky Lucie Křížkové: 'Nevím, kde se stala chyba, ale moje děti spolu zatím nemají úplně ideální vztah...'

Blesk Horoskopy Velký horoskop zdraví na říjen: Kdo bude náchylnější k virózám a koho potrápí záněty močových cest?

Velký horoskop zdraví na říjen: Kdo bude náchylnější k virózám a koho potrápí záněty močových cest?

  • Recepty.cz
  • Houskové knedlíky - jistota
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact