g
čerstvé houby
nebo mražené: hřiby, václavky, hlíva, žampiony...
pepř mletý
tymián
nebo rozmarýn, majoránka - čerstvě nasekaný, dle chuti
150
g
vývar
zeleninový, houbový, hovězí - dle chuti, cca
140
g
kuskus
cca
olej
nebo cca 40 gramů špeku
Dále dle chuti:
3
lžíce
sterilovaný hrášek
nebo kukuřice, cca
60
g
moravská slanina
nebo vahalova, anglická... cca
Postup přípravy receptu
1
Na oleji nebo jemně pokrájeném špeku osmažíme drobně pokrájenou cibuli. Pak přidáme očištěné, pokrájené a krátce spařené (scezené) houby. Pokud použijeme žampiony, spařovat není nutné. Okapané houby na cibuli za občasného promíchání osmažíme, během smažení ochutíme solí, pepřem tymiánem a nasekaným česnekem.
Pokud jsme se rozhodli pro přidání slaniny, je dobré jí přidat ještě krátce před vsypáním hub, aby se stihla trochu osmažit a pokud chceme přidávat okapanou kukuřici či hrášek, činíme tak téměř na úplný závěr.
3
Osolený vývar přivedeme k varu a přisypeme kuskus promíchaný se lžičkou oleje. Promícháme, přiklopíme a dle návodu necháme nabobtnat. Hotový kuskus pak smícháme s houbovou směsí a můžeme podávat.
Podáváme jako hlavní chod (bezmasý, pokud jsme nepřidávali špek nebo slaninu) se zeleninovým salátem nebo klidně i jako přílohu k pečenému masu, případně jako svačinu... Podávat můžeme teplý i studený (pokojová teplota).