• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Houbový kuba
Napište svůj komentář k receptu

Houbový kuba

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
4.4
hodnotilo: 199
doba přípravy: 90 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Houbový kuba
Houbový kuba
Houbový kuba
Houbový kuba
Houbový kuba
Houbový kuba
Houbový kuba
5fotografií
Nahrát fotku
 

Houbový kuba je levné a chutné jídlo, které se podává většinou v poledne na Štědrý den. Připravte si šťavnaté tradiční jídlo, na Vánoce i kdykoliv jindy.

Houbový kuba

Suroviny

4 porce
    • 1
      špetka sůl
    • 1
      stroužek česnek
    • 1
      lžička sádlo
    • 1
      lžíce majoránka
    • 150
      g slanina
    • 1
      špetka pepř mletý
    • 2
      hrst sušené houby
    • 1,50
      hrnek kroupy 1,5 hrnku
    • 300
      ml vývar

Postup přípravy receptu

1
Houby namočíme přes noc do vody. Slaninu a cibuli nakrájíme na kostičky, na slanině zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme houby a podusíme.

RADA: Jak snadno oloupat česnek?

2
Kroupy uvaříme v osolené vodě, smícháme s houbovou směsí, ochutíme solí, majoránkou, pepřem a česnekem. Přidáme kousek sádla, vodu z hub, vývar a chvíli povaříme.
3
Urovnáme do zapékací mísy a zapečeme, až povrch zezlátne. Podáváme se salátem z kysaného zelí.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Vánoční jihočeský kuba

Vánoční jihočeský kuba

Houbová pohanka - pohankový kuba

Houbová pohanka - pohankový kuba

Quinoa s houbami ala houbový kuba

Quinoa s houbami ala houbový kuba

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Tomáš Vzorový
    Tomáš Vzorový | 11. 10. 2017 10:23

    Pekny

  • Hana | 4. 1. 2016 18:18

    Dělám ten samý- je vynikající :-))

  • Fr | 23. 12. 2014 18:39

    Já naopak vynechal slaninu - kvalitní domácí sádlo stačilo. Na magi a spojovky zapomeňte, stačí víc majoránky, česneku, soli a nejvýš troška kmínu. Velké kroupy byly v poho, stačilo je déle namočit. Je dobrej i studenej. Kouzlo staročeských Vánoc. :-)

  • ramona | 22. 12. 2014 22:23

    To mi připomělo jeden recept na kulajdu ...jak jedna z komentářů tam děkovala za vynikající recept akorát tam nedala houby a kopr,ale jak si všichni pochvalovali a <:-) pošmákli,tak nevím z čeho ...?

  • Lucie | 21. 12. 2014 14:14

    U nás se dávají jáhly, ne kroupy ani lámanka...rodinná tradice....a uzené? Podle našich babiček, pokud byl dobrý rok a bylo doma uzené, i to se tam přidávalo...chudší varinata byla bez masa, pouze houby a trocha sádla...

  • Jarča | 14. 4. 2014 13:22

    Kuba je postní jídlo, takže tam nepatří žádná slanina ani uzené! A kroupy - jen ty nasekané - na pytlíku je napsáno "LÁMANKA". Z velkých krup to není vůbec ono.

  • TheKacabi
    TheKacabi | 3. 4. 2014 12:45

    výborné, jednoduché rychlé a levné... co víc si přát :-) :-) ještě teď se olizuju

  • andrea | 8. 2. 2014 15:04

    Jaké škodlivé látky prosímvás kroupy obsahují? Jsou vhodné k jídlu?

  • uuzu | 26. 3. 2013 19:29

    <3

  • Lukas | 24. 12. 2012 14:11

    paní, uzená krkovice s houbama není kuba :-D

  • Jarouš | 14. 4. 2012 12:59

    Rozdíl není samozřejmě žádný, prapůvodní šumavský kuba se dělal ze stročků, takže byl opravdu skoro černý. Lze použít i jiné houby.

  • evelyn | 16. 1. 2011 12:28

    co to bylo za kubu bez krup?

  • recepty73
    recepty73 | 4. 1. 2011 18:51

    Sádlo jsem už nepřidával,slanina bohatě stačila ;-) .Výborné!

  • radushe | 22. 12. 2010 13:53

    chystám se poprvé udělat ,,kubu,, :-), ale bez krup a místo slaniny budu dávat uz. krkovici. tak snad se povede.příjemné svátky všem :-)

  • Hela - | 18. 12. 2007 11:15

    Na uchovávání kuby dejte pozor, ráda kysne nebo plesniví a le zase se dobře zmrazuje. Koukám, že v tomto receptu je slanina a to asi není moc postní. Nic proti tomu, sama jsem sem dávala recept na Kubu na praseti (základem je vepřové maso), je to naše tradiční štědrovečerní jídlo (nejsme věřící). Kubu zásadně jíme jen tak, pokud je příliš mastná, tak s chlebem.

  • Zdena z JM | 17. 12. 2007 06:44

    Nevím z jakého důvodu chcete kubu připravovat dopředu. Samozřejmě, že jako každé jídlo nějaký ten den v ledničce vydrží, ale já bych jej víc jak 1-2 dny dopředu nevařila.

  • Petroušová Renata | 16. 12. 2007 19:03

    Kolik dní dopředu mohu udělat houbovou kubu?

  • Celina Polívková | 10. 12. 2007 20:58

    Tak já jsem letos nasbírala a nasušila vlastní houby, takže kuba bude místo kapra. Kdo šetří, má za tři! Ať jsme tlustí na tři prsty. K tomu domácí vyžebraný sádlo. Ječné kroupy nechávám namočit přes noc, pak se akorát ohřejou a hotovo. I když pak nemaj moc výraznou chuť, asi přidám sójovou omáčku už do namáčení. Kubovým kuchařům zdar!

  • Celina Polívková | 10. 12. 2007 20:58

    Tak já jsem letos nasbírala a nasušila vlastní houby, takže kuba bude místo kapra. Kdo šetří, má za tři! Ať jsme tlustí na tři prsty. K tomu domácí vyžebraný sádlo. Ječné kroupy nechávám namočit přes noc, pak se akorát ohřejou a hotovo. I když pak nemaj moc výraznou chuť, asi přidám sójovou omáčku už do namáčení. Kubovým kuchařům zdar!

  • Dáša | 12. 11. 2007 23:55

    přidáváme trochu maggi a je to skvělé

  • Iveta Dobrovolná | 1. 11. 2007 00:15

    Kolik tak krup na osobu? Chystam se to uvarit na chalupu pro asi 10 lidi a nemuzu odhadnout mnozstvi, poradte

  • Ivan Budilovsky | 21. 7. 2007 01:22

    Cerny kuba je stejny recept pouze s kroupami varenymi v tmave vode ze susenych hribu. Prave jsem zlikvidoval druhy talir a je to pochoutka. Susene houby vyzaduji smazit na cibuli pomalu a pridavat trochu vody dokud nezmeknou. Kroupy namocim na par hodin a vodu z namocenych hub pouziji na vareni krupek. Tez pridam cesnekovou sul a Podravku.Susene houby mam z Tuscany neb tady v Texasu nerostou.Bon apettite everybody!

  • Jana H. | 1. 2. 2007 13:12

    Dnes jsem vařila. Pohankou jsem nahradila pouze část krup, asi 1:2 a bylo to výtečné.

  • Alžběta Adamíčková | 30. 12. 2006 13:52

    Tak musim rict, ze jsem zkusila kubu s pohankou a fuj. mne to primo nechutnalo, ale maminka byla nadsena. Pro me proste na kroupy nema. a kdyz jse dostatek hub.. lahudka!

  • Kuchařka on-line | 28. 11. 2006 17:28

    Recept se nachází v Kategorii: Ostatní / Podkategorie: Vánoční recepty.

  • Anonym | 28. 11. 2006 16:18

    chtěl bych vám něco vytknout. Toto má být cukroví??? Jenom že je to mezi cukrovím!!!

  • Alžběta Adamíčková | 28. 11. 2006 11:59

    Šárko děkuji za připomínku, zakryté jsem to opravdu neměla.. no a v kroupech jsem mela vody dost, myslím si, že byly akorát, namočené jsem je měla den dopředu. Akorát jsem kubu dělala ze středních krupek a zřejmě jsou na to lepší ty malé.

  • Šárka Tkáčová | 28. 11. 2006 11:17

    Bety,kubu vařím taky tak,jen zapékám přikryté a potom na chvíli odkryji.Jen jsem se chtěla zeptat,jestli jste měla při vaření krup dostatek vody.Bývají pak tvrdé. Nechávám je předem namočit .

  • Alžběta Adamíčková | 28. 11. 2006 10:55

    Tak kuba nam opravdu moc chutnal, jen priste pridam vice hub a dam mene slaniny, bylo to celkem dost mastne. a taky to v troube necham zapect jen na pikosekundu, protoze jinak vrchni cast celkem dost ztvrdne. ale jinak dobrutka. priste zkusim tu pohanku.

  • Eva Grasmann | 26. 11. 2006 17:27

    Kuba je vynikajici, patri jiz dlouha leta k nasemu stedrovecernimu menu. Zkuste ho udelat, na misto s krupkama, s pohankou - je to primo lahudka!

  • Di | 25. 2. 2006 16:16

    Podle mě žádný, jde jen o název (možná krajový).

  • alli | 25. 2. 2006 14:00

    jaký je rozdíl mezi houbovým a černým Kubou?

  • Anonym | 2. 1. 2006 13:01

    Správně se má Kuba dělat z krupek trhaných neboli "lámanka". Jsou i tak označené na obalu v obchodě (balení po 0,5 nebo 1 kg).

  • KUCHARKA | 24. 12. 2005 10:42

    PRAVE DELAME CERNYHO KUBU DOUFAM ZE BUDE DOBRY. PS=HOUBOVYHO KUBU TAKY ZKUSIME

  • Marie | 23. 12. 2005 14:30

    Jenom se mohu po pravdě přidat k pani či slečně Pokorné.

  • Jana Tichá | 22. 12. 2005 18:54

    Já nechávám přes noc namočené kroupy. Houby stačí mít namočené přibližně hodinu, přičemž by se měla nejméně jednou voda vyměnit, aby se odstranily vyplavené škodlivé látky.

  • Alena Pokorná | 22. 12. 2005 16:32

    Kuba je výborné a chutné postní jídlo,levné a poměrně rychlé,takže ideální pro Štědrý den. Všem doporučuji

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Přílohy, pečivo a luštěniny Vánoce Kuba
Pokrmy Z hub Smažení Dušení Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Česnek Kroupy Majoránka Pepř mletý Sádlo Slanina Sůl Sušené houby Vývar
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Kokosky

Kokosky

Crepes suzette - palačinky po francouzsku

Crepes suzette - palačinky po…

Švestková povidla bez míchání

Švestková povidla bez míchání

Nebeská Máňa

Nebeská Máňa

Pravý segedínský guláš

Pravý segedínský guláš

Kynuté koláče od maminky

Kynuté koláče od maminky

Čína s vepřovým

Čína s vepřovým

Kuřecí tandoori směs se zeleninou

Kuřecí tandoori směs se zeleninou

Chobotničky ze špaget

Chobotničky ze špaget

Doporučujeme

30 minut
Voňavé batátové karí

Voňavé batátové karí

320 minut
Husí polévka s játrovými knedlíčky

Husí polévka s játrovými knedlíčky

160 minut
Svatomartinská husa

Svatomartinská husa

50 minut
Lokše

Lokše

115 minut
Mrkvové rohlíčky s povidly

Mrkvové rohlíčky s povidly

60 minut
Dýňové rizoto

Dýňové rizoto

40 minut
Tažený jablkový závin

Tažený jablkový závin

40 minut
Dýňový koláč s krémem ze smetanového sýra

Dýňový koláč s krémem ze smetanového…

50 minut
Husí kaldoun s játrovými knedlíčky

Husí kaldoun s játrovými knedlíčky

Poslední sledované recepty

44
Husí polévka s játrovými knedlíčky
Husí polévka s játrovými…
26
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
26
Drožďová zavářka
Drožďová zavářka
23
Jablečný štrúdl z listového těsta
Jablečný štrúdl z…
23
Svatomartinská husa
Svatomartinská husa

Zajímavé články

Svatomartinská husa krok za krokem: Návod, jak ji upéct pomalu, rychle nebo jen pro dva
Svatomartinská husa krok za krokem: Návod, jak ji…
Martinské ořechové rohlíčky bez droždí: Na tyhle bude chtít každý recept!
Martinské ořechové rohlíčky bez droždí: Na tyhle…
Zelí jako příloha: Dáte si klasické dušené, moravské, sladké nebo pečené?
Zelí jako příloha: Dáte si klasické dušené,…
Domácí dýňový koláč je podzimní hit: Upečte si ho podle návodu krok za krokem
Domácí dýňový koláč je podzimní hit: Upečte si ho…
Domácí jogurt bez jogurtovače: Je to jednodušší, než jste si mysleli
Domácí jogurt bez jogurtovače: Je to jednodušší,…
AHA.cz Zklamaná Rolins promluvila: Doktor říkal rok, možná dva

Zklamaná Rolins promluvila: Doktor říkal rok, možná dva

Mimibazar Vyzkoušeli jste: Voňavá aviváž pro miminka i atopiky. Silan Sensitive prošel náročným testem maminek

Vyzkoušeli jste: Voňavá aviváž pro miminka i atopiky. Silan Sensitive prošel náročným testem maminek

Dáma.cz Láska mezi slavnými: 7 českých párů, kterým vztah vydržel celý život. Jaký je jejich návod na štěstí?

Láska mezi slavnými: 7 českých párů, kterým vztah vydržel celý život. Jaký je jejich návod na štěstí?

Blesk pro ženy Podzimní kabáty podle princezny Kate: Sází na jednoduchý trik, který lichotí každé postavě

Podzimní kabáty podle princezny Kate: Sází na jednoduchý trik, který lichotí každé postavě

Ženy.cz Odmítnutí alkoholu = společenská poprava. Proč pro „nepití“ musíte mít důvod?

Odmítnutí alkoholu = společenská poprava. Proč pro „nepití“ musíte mít důvod?

Blesk.cz Boho a její pochyby o vztahu s Langmajerem: Snad ho budu bavit déle než do zimy!

Boho a její pochyby o vztahu s Langmajerem: Snad ho budu bavit déle než do zimy!

SportRevue.cz FOTO: Ozdoby ringů. Sexy holky, které dělají křoví při zápasech MMA

FOTO: Ozdoby ringů. Sexy holky, které dělají křoví při zápasech MMA

Maminka.cz GALERIE: Mamince se narodila čtyřčata, z nichž dcery jsou jedna jednovaječná dvojčata a synové druhá!

GALERIE: Mamince se narodila čtyřčata, z nichž dcery jsou jedna jednovaječná dvojčata a synové druhá!

Blesk Horoskopy Velký horoskop zdraví na listopad: Koho potrápí zažívání a komu hrozí úraz?

Velký horoskop zdraví na listopad: Koho potrápí zažívání a komu hrozí úraz?

Další doporučené recepty:

Houbový guláš III.
Houbový guláš III.
Houbový guláš na špeku s paprikou
Houbový guláš na špeku s paprikou
Houbový guláš s masem
Houbový guláš s masem
Houbový kuba II.
Houbový kuba II.
Houbový kuskus - rychle a chutně
Houbový kuskus - rychle a chutně
Houbový pekáček
Houbový pekáček
  • Recepty.cz
  • Houbový kuba
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact