Houbový kuba je levné a chutné jídlo, které se podává většinou v poledne na Štědrý den. Připravte si šťavnaté tradiční jídlo, na Vánoce i kdykoliv jindy.
Dělám ten samý- je vynikající :-))
Já naopak vynechal slaninu - kvalitní domácí sádlo stačilo. Na magi a spojovky zapomeňte, stačí víc majoránky, česneku, soli a nejvýš troška kmínu. Velké kroupy byly v poho, stačilo je déle namočit. Je dobrej i studenej. Kouzlo staročeských Vánoc. :-)
To mi připomělo jeden recept na kulajdu ...jak jedna z komentářů tam děkovala za vynikající recept akorát tam nedala houby a kopr,ale jak si všichni pochvalovali a <:-) pošmákli,tak nevím z čeho ...?
U nás se dávají jáhly, ne kroupy ani lámanka...rodinná tradice....a uzené? Podle našich babiček, pokud byl dobrý rok a bylo doma uzené, i to se tam přidávalo...chudší varinata byla bez masa, pouze houby a trocha sádla...
Kuba je postní jídlo, takže tam nepatří žádná slanina ani uzené! A kroupy - jen ty nasekané - na pytlíku je napsáno "LÁMANKA". Z velkých krup to není vůbec ono.
výborné, jednoduché rychlé a levné... co víc si přát :-) :-) ještě teď se olizuju
Jaké škodlivé látky prosímvás kroupy obsahují? Jsou vhodné k jídlu?
<3
paní, uzená krkovice s houbama není kuba :-D
Rozdíl není samozřejmě žádný, prapůvodní šumavský kuba se dělal ze stročků, takže byl opravdu skoro černý. Lze použít i jiné houby.
co to bylo za kubu bez krup?
chystám se poprvé udělat ,,kubu,, :-), ale bez krup a místo slaniny budu dávat uz. krkovici. tak snad se povede.příjemné svátky všem :-)
Na uchovávání kuby dejte pozor, ráda kysne nebo plesniví a le zase se dobře zmrazuje. Koukám, že v tomto receptu je slanina a to asi není moc postní. Nic proti tomu, sama jsem sem dávala recept na Kubu na praseti (základem je vepřové maso), je to naše tradiční štědrovečerní jídlo (nejsme věřící). Kubu zásadně jíme jen tak, pokud je příliš mastná, tak s chlebem.
Nevím z jakého důvodu chcete kubu připravovat dopředu. Samozřejmě, že jako každé jídlo nějaký ten den v ledničce vydrží, ale já bych jej víc jak 1-2 dny dopředu nevařila.
Kolik dní dopředu mohu udělat houbovou kubu?
Tak já jsem letos nasbírala a nasušila vlastní houby, takže kuba bude místo kapra. Kdo šetří, má za tři! Ať jsme tlustí na tři prsty. K tomu domácí vyžebraný sádlo. Ječné kroupy nechávám namočit přes noc, pak se akorát ohřejou a hotovo. I když pak nemaj moc výraznou chuť, asi přidám sójovou omáčku už do namáčení. Kubovým kuchařům zdar!
Tak já jsem letos nasbírala a nasušila vlastní houby, takže kuba bude místo kapra. Kdo šetří, má za tři! Ať jsme tlustí na tři prsty. K tomu domácí vyžebraný sádlo. Ječné kroupy nechávám namočit přes noc, pak se akorát ohřejou a hotovo. I když pak nemaj moc výraznou chuť, asi přidám sójovou omáčku už do namáčení. Kubovým kuchařům zdar!
přidáváme trochu maggi a je to skvělé
Kolik tak krup na osobu? Chystam se to uvarit na chalupu pro asi 10 lidi a nemuzu odhadnout mnozstvi, poradte
Cerny kuba je stejny recept pouze s kroupami varenymi v tmave vode ze susenych hribu. Prave jsem zlikvidoval druhy talir a je to pochoutka. Susene houby vyzaduji smazit na cibuli pomalu a pridavat trochu vody dokud nezmeknou. Kroupy namocim na par hodin a vodu z namocenych hub pouziji na vareni krupek. Tez pridam cesnekovou sul a Podravku.Susene houby mam z Tuscany neb tady v Texasu nerostou.Bon apettite everybody!
Dnes jsem vařila. Pohankou jsem nahradila pouze část krup, asi 1:2 a bylo to výtečné.
Tak musim rict, ze jsem zkusila kubu s pohankou a fuj. mne to primo nechutnalo, ale maminka byla nadsena. Pro me proste na kroupy nema. a kdyz jse dostatek hub.. lahudka!
Recept se nachází v Kategorii: Ostatní / Podkategorie: Vánoční recepty.
chtěl bych vám něco vytknout. Toto má být cukroví??? Jenom že je to mezi cukrovím!!!
Šárko děkuji za připomínku, zakryté jsem to opravdu neměla.. no a v kroupech jsem mela vody dost, myslím si, že byly akorát, namočené jsem je měla den dopředu. Akorát jsem kubu dělala ze středních krupek a zřejmě jsou na to lepší ty malé.
Bety,kubu vařím taky tak,jen zapékám přikryté a potom na chvíli odkryji.Jen jsem se chtěla zeptat,jestli jste měla při vaření krup dostatek vody.Bývají pak tvrdé. Nechávám je předem namočit .
Tak kuba nam opravdu moc chutnal, jen priste pridam vice hub a dam mene slaniny, bylo to celkem dost mastne. a taky to v troube necham zapect jen na pikosekundu, protoze jinak vrchni cast celkem dost ztvrdne. ale jinak dobrutka. priste zkusim tu pohanku.
Kuba je vynikajici, patri jiz dlouha leta k nasemu stedrovecernimu menu. Zkuste ho udelat, na misto s krupkama, s pohankou - je to primo lahudka!
Podle mě žádný, jde jen o název (možná krajový).
jaký je rozdíl mezi houbovým a černým Kubou?
Správně se má Kuba dělat z krupek trhaných neboli "lámanka". Jsou i tak označené na obalu v obchodě (balení po 0,5 nebo 1 kg).
PRAVE DELAME CERNYHO KUBU DOUFAM ZE BUDE DOBRY. PS=HOUBOVYHO KUBU TAKY ZKUSIME
Jenom se mohu po pravdě přidat k pani či slečně Pokorné.
Já nechávám přes noc namočené kroupy. Houby stačí mít namočené přibližně hodinu, přičemž by se měla nejméně jednou voda vyměnit, aby se odstranily vyplavené škodlivé látky.
Kuba je výborné a chutné postní jídlo,levné a poměrně rychlé,takže ideální pro Štědrý den. Všem doporučuji