• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Houbový kuba
Napište svůj komentář k receptu

Houbový kuba

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
3.7
hodnotilo: 89
doba přípravy: 90 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Houbový kuba
Houbový kuba
Houbový kuba
Houbový kuba
Houbový kuba
Houbový kuba
Houbový kuba
5fotografií
Nahrát fotku
 

Houbový kuba je levné a chutné jídlo, které se podává většinou v poledne na Štědrý den. Připravte si šťavnaté tradiční jídlo, na Vánoce i kdykoliv jindy.

Houbový kuba

Suroviny

4 porce
    • 1
      špetka sůl
    • 1
      stroužek česnek
    • 1
      lžička sádlo
    • 1
      lžíce majoránka
    • 150
      g slanina
    • 1
      špetka pepř mletý
    • 2
      hrst sušené houby
    • 1,50
      hrnek kroupy 1,5 hrnku
    • 300
      ml vývar

Postup přípravy receptu

1
Houby namočíme přes noc do vody. Slaninu a cibuli nakrájíme na kostičky, na slanině zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme houby a podusíme.

RADA: Jak snadno oloupat česnek?

2
Kroupy uvaříme v osolené vodě, smícháme s houbovou směsí, ochutíme solí, majoránkou, pepřem a česnekem. Přidáme kousek sádla, vodu z hub, vývar a chvíli povaříme.
3
Urovnáme do zapékací mísy a zapečeme, až povrch zezlátne. Podáváme se salátem z kysaného zelí.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Vánoční jihočeský kuba

Vánoční jihočeský kuba

Houbová pohanka - pohankový kuba

Houbová pohanka - pohankový kuba

Quinoa s houbami ala houbový kuba

Quinoa s houbami ala houbový kuba

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Tomáš Vzorový
    Tomáš Vzorový | 11. 10. 2017 10:23

    Pekny

  • Hana | 4. 1. 2016 18:18

    Dělám ten samý- je vynikající :-))

  • Fr | 23. 12. 2014 18:39

    Já naopak vynechal slaninu - kvalitní domácí sádlo stačilo. Na magi a spojovky zapomeňte, stačí víc majoránky, česneku, soli a nejvýš troška kmínu. Velké kroupy byly v poho, stačilo je déle namočit. Je dobrej i studenej. Kouzlo staročeských Vánoc. :-)

  • ramona | 22. 12. 2014 22:23

    To mi připomělo jeden recept na kulajdu ...jak jedna z komentářů tam děkovala za vynikající recept akorát tam nedala houby a kopr,ale jak si všichni pochvalovali a <:-) pošmákli,tak nevím z čeho ...?

  • Lucie | 21. 12. 2014 14:14

    U nás se dávají jáhly, ne kroupy ani lámanka...rodinná tradice....a uzené? Podle našich babiček, pokud byl dobrý rok a bylo doma uzené, i to se tam přidávalo...chudší varinata byla bez masa, pouze houby a trocha sádla...

  • Jarča | 14. 4. 2014 13:22

    Kuba je postní jídlo, takže tam nepatří žádná slanina ani uzené! A kroupy - jen ty nasekané - na pytlíku je napsáno "LÁMANKA". Z velkých krup to není vůbec ono.

  • TheKacabi
    TheKacabi | 3. 4. 2014 12:45

    výborné, jednoduché rychlé a levné... co víc si přát :-) :-) ještě teď se olizuju

  • andrea | 8. 2. 2014 15:04

    Jaké škodlivé látky prosímvás kroupy obsahují? Jsou vhodné k jídlu?

  • uuzu | 26. 3. 2013 19:29

    <3

  • Lukas | 24. 12. 2012 14:11

    paní, uzená krkovice s houbama není kuba :-D

  • Jarouš | 14. 4. 2012 12:59

    Rozdíl není samozřejmě žádný, prapůvodní šumavský kuba se dělal ze stročků, takže byl opravdu skoro černý. Lze použít i jiné houby.

  • evelyn | 16. 1. 2011 12:28

    co to bylo za kubu bez krup?

  • recepty73
    recepty73 | 4. 1. 2011 18:51

    Sádlo jsem už nepřidával,slanina bohatě stačila ;-) .Výborné!

  • radushe | 22. 12. 2010 13:53

    chystám se poprvé udělat ,,kubu,, :-), ale bez krup a místo slaniny budu dávat uz. krkovici. tak snad se povede.příjemné svátky všem :-)

  • Hela - | 18. 12. 2007 11:15

    Na uchovávání kuby dejte pozor, ráda kysne nebo plesniví a le zase se dobře zmrazuje. Koukám, že v tomto receptu je slanina a to asi není moc postní. Nic proti tomu, sama jsem sem dávala recept na Kubu na praseti (základem je vepřové maso), je to naše tradiční štědrovečerní jídlo (nejsme věřící). Kubu zásadně jíme jen tak, pokud je příliš mastná, tak s chlebem.

  • Zdena z JM | 17. 12. 2007 06:44

    Nevím z jakého důvodu chcete kubu připravovat dopředu. Samozřejmě, že jako každé jídlo nějaký ten den v ledničce vydrží, ale já bych jej víc jak 1-2 dny dopředu nevařila.

  • Petroušová Renata | 16. 12. 2007 19:03

    Kolik dní dopředu mohu udělat houbovou kubu?

  • Celina Polívková | 10. 12. 2007 20:58

    Tak já jsem letos nasbírala a nasušila vlastní houby, takže kuba bude místo kapra. Kdo šetří, má za tři! Ať jsme tlustí na tři prsty. K tomu domácí vyžebraný sádlo. Ječné kroupy nechávám namočit přes noc, pak se akorát ohřejou a hotovo. I když pak nemaj moc výraznou chuť, asi přidám sójovou omáčku už do namáčení. Kubovým kuchařům zdar!

  • Celina Polívková | 10. 12. 2007 20:58

    Tak já jsem letos nasbírala a nasušila vlastní houby, takže kuba bude místo kapra. Kdo šetří, má za tři! Ať jsme tlustí na tři prsty. K tomu domácí vyžebraný sádlo. Ječné kroupy nechávám namočit přes noc, pak se akorát ohřejou a hotovo. I když pak nemaj moc výraznou chuť, asi přidám sójovou omáčku už do namáčení. Kubovým kuchařům zdar!

  • Dáša | 12. 11. 2007 23:55

    přidáváme trochu maggi a je to skvělé

  • Iveta Dobrovolná | 1. 11. 2007 00:15

    Kolik tak krup na osobu? Chystam se to uvarit na chalupu pro asi 10 lidi a nemuzu odhadnout mnozstvi, poradte

  • Ivan Budilovsky | 21. 7. 2007 01:22

    Cerny kuba je stejny recept pouze s kroupami varenymi v tmave vode ze susenych hribu. Prave jsem zlikvidoval druhy talir a je to pochoutka. Susene houby vyzaduji smazit na cibuli pomalu a pridavat trochu vody dokud nezmeknou. Kroupy namocim na par hodin a vodu z namocenych hub pouziji na vareni krupek. Tez pridam cesnekovou sul a Podravku.Susene houby mam z Tuscany neb tady v Texasu nerostou.Bon apettite everybody!

  • Jana H. | 1. 2. 2007 13:12

    Dnes jsem vařila. Pohankou jsem nahradila pouze část krup, asi 1:2 a bylo to výtečné.

  • Alžběta Adamíčková | 30. 12. 2006 13:52

    Tak musim rict, ze jsem zkusila kubu s pohankou a fuj. mne to primo nechutnalo, ale maminka byla nadsena. Pro me proste na kroupy nema. a kdyz jse dostatek hub.. lahudka!

  • Kuchařka on-line | 28. 11. 2006 17:28

    Recept se nachází v Kategorii: Ostatní / Podkategorie: Vánoční recepty.

  • Anonym | 28. 11. 2006 16:18

    chtěl bych vám něco vytknout. Toto má být cukroví??? Jenom že je to mezi cukrovím!!!

  • Alžběta Adamíčková | 28. 11. 2006 11:59

    Šárko děkuji za připomínku, zakryté jsem to opravdu neměla.. no a v kroupech jsem mela vody dost, myslím si, že byly akorát, namočené jsem je měla den dopředu. Akorát jsem kubu dělala ze středních krupek a zřejmě jsou na to lepší ty malé.

  • Šárka Tkáčová | 28. 11. 2006 11:17

    Bety,kubu vařím taky tak,jen zapékám přikryté a potom na chvíli odkryji.Jen jsem se chtěla zeptat,jestli jste měla při vaření krup dostatek vody.Bývají pak tvrdé. Nechávám je předem namočit .

  • Alžběta Adamíčková | 28. 11. 2006 10:55

    Tak kuba nam opravdu moc chutnal, jen priste pridam vice hub a dam mene slaniny, bylo to celkem dost mastne. a taky to v troube necham zapect jen na pikosekundu, protoze jinak vrchni cast celkem dost ztvrdne. ale jinak dobrutka. priste zkusim tu pohanku.

  • Eva Grasmann | 26. 11. 2006 17:27

    Kuba je vynikajici, patri jiz dlouha leta k nasemu stedrovecernimu menu. Zkuste ho udelat, na misto s krupkama, s pohankou - je to primo lahudka!

  • Di | 25. 2. 2006 16:16

    Podle mě žádný, jde jen o název (možná krajový).

  • alli | 25. 2. 2006 14:00

    jaký je rozdíl mezi houbovým a černým Kubou?

  • Anonym | 2. 1. 2006 13:01

    Správně se má Kuba dělat z krupek trhaných neboli "lámanka". Jsou i tak označené na obalu v obchodě (balení po 0,5 nebo 1 kg).

  • KUCHARKA | 24. 12. 2005 10:42

    PRAVE DELAME CERNYHO KUBU DOUFAM ZE BUDE DOBRY. PS=HOUBOVYHO KUBU TAKY ZKUSIME

  • Marie | 23. 12. 2005 14:30

    Jenom se mohu po pravdě přidat k pani či slečně Pokorné.

  • Jana Tichá | 22. 12. 2005 18:54

    Já nechávám přes noc namočené kroupy. Houby stačí mít namočené přibližně hodinu, přičemž by se měla nejméně jednou voda vyměnit, aby se odstranily vyplavené škodlivé látky.

  • Alena Pokorná | 22. 12. 2005 16:32

    Kuba je výborné a chutné postní jídlo,levné a poměrně rychlé,takže ideální pro Štědrý den. Všem doporučuji

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Přílohy, pečivo a luštěniny Vánoce Kuba
Pokrmy Z hub Smažení Dušení Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Česnek Kroupy Majoránka Pepř mletý Sádlo Slanina Sůl Sušené houby Vývar
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Nepečený jogurtový dort

Nepečený jogurtový dort

Zdravý sirup z kopřiv

Zdravý sirup z kopřiv

Dětská pomazánka

Dětská pomazánka

Brokolicové placičky za syrova

Brokolicové placičky za syrova

Pečené vepřové koleno na zelí

Pečené vepřové koleno na zelí

Makovec V.

Makovec V.

Rukolová polévka

Rukolová polévka

Pečená dýně (velice chutná)

Pečená dýně (velice chutná)

Barevná karamelová lízátka

Barevná karamelová lízátka

Doporučujeme

30 minut
Citronové těstoviny s hráškem a lososem

Citronové těstoviny s hráškem a…

Hrnková bublanina s třešněmi

Hrnková bublanina s třešněmi

40 minut
Kofty s tzatziki

Kofty s tzatziki

80 minut
Cheesecake s třešněmi a drobenkou

Cheesecake s třešněmi a drobenkou

30 minut
Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

30 minut
Klasický burger

Klasický burger

100 minut
Jahodové nanuky

Jahodové nanuky

20 minut
Poke bowl s lososem

Poke bowl s lososem

20 minut
Koláč s ricottou a bílou čokoládou

Koláč s ricottou a bílou čokoládou

Poslední sledované recepty

128
Dýňová tortila
Dýňová tortila
68
Celozrnný chléb z domácí pekárny
Celozrnný chléb z domácí…
64
Máslové řízky
Máslové řízky
56
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce
21
Houbové flíčky / houbofleky
Houbové flíčky /…

Zajímavé články

Perfektní ledová káva: Návod, jak ji připravit, a nejčastější chyby, které ji mohou pokazit
Perfektní ledová káva: Návod, jak ji připravit, a…
V hlavní roli sladká drobenka: Upečte si ovocný koláč, bublaninu, crumble, šneky nebo palačinky
V hlavní roli sladká drobenka: Upečte si ovocný…
Tortilla 5x jinak: S masovými kuličkami, pečenou zeleninou nebo v mexickém stylu
Tortilla 5x jinak: S masovými kuličkami, pečenou…
Ryby na grilu: Jak nejlépe připravit lososa, pstruha, makrelu nebo tuňáka?
Ryby na grilu: Jak nejlépe připravit lososa,…
3x moučník na víkend: Bleskový kelímkový koláč, rybízový koláč s tvarohem a luxusní roláda s třešněmi
3x moučník na víkend: Bleskový kelímkový koláč,…
AHA.cz Gregorová už nevydržela mlčet: Pravda o Ondřeji Brzobohatém

Gregorová už nevydržela mlčet: Pravda o Ondřeji Brzobohatém

Mimibazar Čtení na léto: Hříšný jako Jesse - erotický román, který tě nenechá spát

Čtení na léto: Hříšný jako Jesse - erotický román, který tě nenechá spát

Dáma.cz Nejpohodlnější boty roku musíte mít: Jaké tenisky letos nebudete chtít zout?

Nejpohodlnější boty roku musíte mít: Jaké tenisky letos nebudete chtít zout?

Blesk pro ženy Když podprsenka překáží: Tejpovací pásky na prsa jsou řešením nejen nevzhledných ramínek!

Když podprsenka překáží: Tejpovací pásky na prsa jsou řešením nejen nevzhledných ramínek!

Ženy.cz Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Blesk.cz Festival Metronome Prague dnes vrcholí: Vystoupila Langerová i Rag&#039;n&#039;Bone Man!

Festival Metronome Prague dnes vrcholí: Vystoupila Langerová i Rag&#039;n&#039;Bone Man!

SportRevue.cz FOTO: Fotbalista Mauro Zarate v Evropě pohořel. Mnohem víc zaujala jeho manželka

FOTO: Fotbalista Mauro Zarate v Evropě pohořel. Mnohem víc zaujala jeho manželka

Maminka.cz První sedmerčata na světě: 42 lahví mléka a 52 plenek denně. Jejich táta nezvládl péči a opustil je, dnes jsou z nich premianti

První sedmerčata na světě: 42 lahví mléka a 52 plenek denně. Jejich táta nezvládl péči a opustil je, dnes jsou z nich premianti

Blesk Horoskopy Nejšikovnější znamení zvěrokruhu: Kdo má ruce ze zlata? A kdo naopak nevymění ani žárovku?

Nejšikovnější znamení zvěrokruhu: Kdo má ruce ze zlata? A kdo naopak nevymění ani žárovku?

Další doporučené recepty:

Houbový guláš III.
Houbový guláš III.
Houbový guláš na špeku s paprikou
Houbový guláš na špeku s paprikou
Houbový guláš s masem
Houbový guláš s masem
Houbový kuba II.
Houbový kuba II.
Houbový kuskus - rychle a chutně
Houbový kuskus - rychle a chutně
Houbový pekáček
Houbový pekáček
  • Recepty.cz
  • Houbový kuba
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact