• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Houbový kuba
Napište svůj komentář k receptu

Houbový kuba

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
3.9
hodnotilo: 98
doba přípravy: 90 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Houbový kuba
Houbový kuba
Houbový kuba
Houbový kuba
Houbový kuba
Houbový kuba
Houbový kuba
5fotografií
Nahrát fotku
 

Houbový kuba je levné a chutné jídlo, které se podává většinou v poledne na Štědrý den. Připravte si šťavnaté tradiční jídlo, na Vánoce i kdykoliv jindy.

Houbový kuba

Suroviny

4 porce
    • 1
      špetka sůl
    • 1
      stroužek česnek
    • 1
      lžička sádlo
    • 1
      lžíce majoránka
    • 150
      g slanina
    • 1
      špetka pepř mletý
    • 2
      hrst sušené houby
    • 1,50
      hrnek kroupy 1,5 hrnku
    • 300
      ml vývar

Postup přípravy receptu

1
Houby namočíme přes noc do vody. Slaninu a cibuli nakrájíme na kostičky, na slanině zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme houby a podusíme.

RADA: Jak snadno oloupat česnek?

2
Kroupy uvaříme v osolené vodě, smícháme s houbovou směsí, ochutíme solí, majoránkou, pepřem a česnekem. Přidáme kousek sádla, vodu z hub, vývar a chvíli povaříme.
3
Urovnáme do zapékací mísy a zapečeme, až povrch zezlátne. Podáváme se salátem z kysaného zelí.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Vánoční jihočeský kuba

Vánoční jihočeský kuba

Houbová pohanka - pohankový kuba

Houbová pohanka - pohankový kuba

Quinoa s houbami ala houbový kuba

Quinoa s houbami ala houbový kuba

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Tomáš Vzorový
    Tomáš Vzorový | 11. 10. 2017 10:23

    Pekny

  • Hana | 4. 1. 2016 18:18

    Dělám ten samý- je vynikající :-))

  • Fr | 23. 12. 2014 18:39

    Já naopak vynechal slaninu - kvalitní domácí sádlo stačilo. Na magi a spojovky zapomeňte, stačí víc majoránky, česneku, soli a nejvýš troška kmínu. Velké kroupy byly v poho, stačilo je déle namočit. Je dobrej i studenej. Kouzlo staročeských Vánoc. :-)

  • ramona | 22. 12. 2014 22:23

    To mi připomělo jeden recept na kulajdu ...jak jedna z komentářů tam děkovala za vynikající recept akorát tam nedala houby a kopr,ale jak si všichni pochvalovali a <:-) pošmákli,tak nevím z čeho ...?

  • Lucie | 21. 12. 2014 14:14

    U nás se dávají jáhly, ne kroupy ani lámanka...rodinná tradice....a uzené? Podle našich babiček, pokud byl dobrý rok a bylo doma uzené, i to se tam přidávalo...chudší varinata byla bez masa, pouze houby a trocha sádla...

  • Jarča | 14. 4. 2014 13:22

    Kuba je postní jídlo, takže tam nepatří žádná slanina ani uzené! A kroupy - jen ty nasekané - na pytlíku je napsáno "LÁMANKA". Z velkých krup to není vůbec ono.

  • TheKacabi
    TheKacabi | 3. 4. 2014 12:45

    výborné, jednoduché rychlé a levné... co víc si přát :-) :-) ještě teď se olizuju

  • andrea | 8. 2. 2014 15:04

    Jaké škodlivé látky prosímvás kroupy obsahují? Jsou vhodné k jídlu?

  • uuzu | 26. 3. 2013 19:29

    <3

  • Lukas | 24. 12. 2012 14:11

    paní, uzená krkovice s houbama není kuba :-D

  • Jarouš | 14. 4. 2012 12:59

    Rozdíl není samozřejmě žádný, prapůvodní šumavský kuba se dělal ze stročků, takže byl opravdu skoro černý. Lze použít i jiné houby.

  • evelyn | 16. 1. 2011 12:28

    co to bylo za kubu bez krup?

  • recepty73
    recepty73 | 4. 1. 2011 18:51

    Sádlo jsem už nepřidával,slanina bohatě stačila ;-) .Výborné!

  • radushe | 22. 12. 2010 13:53

    chystám se poprvé udělat ,,kubu,, :-), ale bez krup a místo slaniny budu dávat uz. krkovici. tak snad se povede.příjemné svátky všem :-)

  • Hela - | 18. 12. 2007 11:15

    Na uchovávání kuby dejte pozor, ráda kysne nebo plesniví a le zase se dobře zmrazuje. Koukám, že v tomto receptu je slanina a to asi není moc postní. Nic proti tomu, sama jsem sem dávala recept na Kubu na praseti (základem je vepřové maso), je to naše tradiční štědrovečerní jídlo (nejsme věřící). Kubu zásadně jíme jen tak, pokud je příliš mastná, tak s chlebem.

  • Zdena z JM | 17. 12. 2007 06:44

    Nevím z jakého důvodu chcete kubu připravovat dopředu. Samozřejmě, že jako každé jídlo nějaký ten den v ledničce vydrží, ale já bych jej víc jak 1-2 dny dopředu nevařila.

  • Petroušová Renata | 16. 12. 2007 19:03

    Kolik dní dopředu mohu udělat houbovou kubu?

  • Celina Polívková | 10. 12. 2007 20:58

    Tak já jsem letos nasbírala a nasušila vlastní houby, takže kuba bude místo kapra. Kdo šetří, má za tři! Ať jsme tlustí na tři prsty. K tomu domácí vyžebraný sádlo. Ječné kroupy nechávám namočit přes noc, pak se akorát ohřejou a hotovo. I když pak nemaj moc výraznou chuť, asi přidám sójovou omáčku už do namáčení. Kubovým kuchařům zdar!

  • Celina Polívková | 10. 12. 2007 20:58

    Tak já jsem letos nasbírala a nasušila vlastní houby, takže kuba bude místo kapra. Kdo šetří, má za tři! Ať jsme tlustí na tři prsty. K tomu domácí vyžebraný sádlo. Ječné kroupy nechávám namočit přes noc, pak se akorát ohřejou a hotovo. I když pak nemaj moc výraznou chuť, asi přidám sójovou omáčku už do namáčení. Kubovým kuchařům zdar!

  • Dáša | 12. 11. 2007 23:55

    přidáváme trochu maggi a je to skvělé

  • Iveta Dobrovolná | 1. 11. 2007 00:15

    Kolik tak krup na osobu? Chystam se to uvarit na chalupu pro asi 10 lidi a nemuzu odhadnout mnozstvi, poradte

  • Ivan Budilovsky | 21. 7. 2007 01:22

    Cerny kuba je stejny recept pouze s kroupami varenymi v tmave vode ze susenych hribu. Prave jsem zlikvidoval druhy talir a je to pochoutka. Susene houby vyzaduji smazit na cibuli pomalu a pridavat trochu vody dokud nezmeknou. Kroupy namocim na par hodin a vodu z namocenych hub pouziji na vareni krupek. Tez pridam cesnekovou sul a Podravku.Susene houby mam z Tuscany neb tady v Texasu nerostou.Bon apettite everybody!

  • Jana H. | 1. 2. 2007 13:12

    Dnes jsem vařila. Pohankou jsem nahradila pouze část krup, asi 1:2 a bylo to výtečné.

  • Alžběta Adamíčková | 30. 12. 2006 13:52

    Tak musim rict, ze jsem zkusila kubu s pohankou a fuj. mne to primo nechutnalo, ale maminka byla nadsena. Pro me proste na kroupy nema. a kdyz jse dostatek hub.. lahudka!

  • Kuchařka on-line | 28. 11. 2006 17:28

    Recept se nachází v Kategorii: Ostatní / Podkategorie: Vánoční recepty.

  • Anonym | 28. 11. 2006 16:18

    chtěl bych vám něco vytknout. Toto má být cukroví??? Jenom že je to mezi cukrovím!!!

  • Alžběta Adamíčková | 28. 11. 2006 11:59

    Šárko děkuji za připomínku, zakryté jsem to opravdu neměla.. no a v kroupech jsem mela vody dost, myslím si, že byly akorát, namočené jsem je měla den dopředu. Akorát jsem kubu dělala ze středních krupek a zřejmě jsou na to lepší ty malé.

  • Šárka Tkáčová | 28. 11. 2006 11:17

    Bety,kubu vařím taky tak,jen zapékám přikryté a potom na chvíli odkryji.Jen jsem se chtěla zeptat,jestli jste měla při vaření krup dostatek vody.Bývají pak tvrdé. Nechávám je předem namočit .

  • Alžběta Adamíčková | 28. 11. 2006 10:55

    Tak kuba nam opravdu moc chutnal, jen priste pridam vice hub a dam mene slaniny, bylo to celkem dost mastne. a taky to v troube necham zapect jen na pikosekundu, protoze jinak vrchni cast celkem dost ztvrdne. ale jinak dobrutka. priste zkusim tu pohanku.

  • Eva Grasmann | 26. 11. 2006 17:27

    Kuba je vynikajici, patri jiz dlouha leta k nasemu stedrovecernimu menu. Zkuste ho udelat, na misto s krupkama, s pohankou - je to primo lahudka!

  • Di | 25. 2. 2006 16:16

    Podle mě žádný, jde jen o název (možná krajový).

  • alli | 25. 2. 2006 14:00

    jaký je rozdíl mezi houbovým a černým Kubou?

  • Anonym | 2. 1. 2006 13:01

    Správně se má Kuba dělat z krupek trhaných neboli "lámanka". Jsou i tak označené na obalu v obchodě (balení po 0,5 nebo 1 kg).

  • KUCHARKA | 24. 12. 2005 10:42

    PRAVE DELAME CERNYHO KUBU DOUFAM ZE BUDE DOBRY. PS=HOUBOVYHO KUBU TAKY ZKUSIME

  • Marie | 23. 12. 2005 14:30

    Jenom se mohu po pravdě přidat k pani či slečně Pokorné.

  • Jana Tichá | 22. 12. 2005 18:54

    Já nechávám přes noc namočené kroupy. Houby stačí mít namočené přibližně hodinu, přičemž by se měla nejméně jednou voda vyměnit, aby se odstranily vyplavené škodlivé látky.

  • Alena Pokorná | 22. 12. 2005 16:32

    Kuba je výborné a chutné postní jídlo,levné a poměrně rychlé,takže ideální pro Štědrý den. Všem doporučuji

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Přílohy, pečivo a luštěniny Vánoce Kuba
Pokrmy Z hub Smažení Dušení Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Česnek Kroupy Majoránka Pepř mletý Sádlo Slanina Sůl Sušené houby Vývar
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Kuřecí kousky ala Donald

Kuřecí kousky ala Donald

Dušená mrkev Dudin

Dušená mrkev Dudin

Alsaský jablečný koláč

Alsaský jablečný koláč

Peříčkový řez

Peříčkový řez

Domácí chleba

Domácí chleba

Lasagne bez bešamelu

Lasagne bez bešamelu

Bábovka s rebarborou - hrníčková

Bábovka s rebarborou - hrníčková

Bábovkový dort

Bábovkový dort

Uzená polévka s kroupami

Uzená polévka s kroupami

Doporučujeme

30 minut
Gyros rýže s kuřecím masem a zeleninou

Gyros rýže s kuřecím masem a zeleninou

45 minut
Pravé maďarské lečo

Pravé maďarské lečo

20 minut
Cuketová polévka s mátou a hráškem

Cuketová polévka s mátou a hráškem

300 minut
Švestková povidla

Švestková povidla

60 minut
Meruňkový koláč s kokosovou drobenkou

Meruňkový koláč s kokosovou drobenkou

50 minut
Roláda s mletým masem a zeleninou

Roláda s mletým masem a zeleninou

30 minut
Cuketovomrkvové placky

Cuketovomrkvové placky

55 minut
Čokoládová buchta z cukety

Čokoládová buchta z cukety

20 minut
Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

Poslední sledované recepty

153
Roláda s mletým masem a zeleninou
Roláda s mletým masem a…
87
Meruňkový koláč s kokosovou drobenkou
Meruňkový koláč s…
66
Švestková povidla
Švestková povidla
52
Pravé maďarské lečo
Pravé maďarské lečo
39
Klasické lečo
Klasické lečo

Zajímavé články

Snídaně, kterou milovala princezna Diana: Je zdravá, rychlá a stala se hitem sociálních sítí
Snídaně, kterou milovala princezna Diana: Je…
Znáte recept na pravé maďarské lečo? Jedna pro nás nezbytná ingredience v něm chybí
Znáte recept na pravé maďarské lečo? Jedna pro…
Poctivá česká kuchyně od pondělí do pátku: 5 receptů, které budete milovat
Poctivá česká kuchyně od pondělí do pátku: 5…
11 skvělých nápadů, jak zužitkovat cukety. Nasladko i naslano!
11 skvělých nápadů, jak zužitkovat cukety.…
Amatérská cukrářka začala dělat huňaté dorty jako únik od stresující práce. Dnes si je u ní objednávají i celebrity
Amatérská cukrářka začala dělat huňaté dorty jako…
AHA.cz Charlotte Gottová zbořila internet! Fanoušci lapají po dechu

Charlotte Gottová zbořila internet! Fanoušci lapají po dechu

Mimibazar Žvýkačky: Co jste o nich možná nevěděli

Žvýkačky: Co jste o nich možná nevěděli

Dáma.cz Která znamení by spolu neměla chodit, a už vůbec ne žít? Těmto to nebude fungovat!

Která znamení by spolu neměla chodit, a už vůbec ne žít? Těmto to nebude fungovat!

Blesk pro ženy StarDance Tour je za dveřmi: Tereza Kostková odhalila, na co je nejvíc zvědavá!

StarDance Tour je za dveřmi: Tereza Kostková odhalila, na co je nejvíc zvědavá!

Ženy.cz Mít daddy issues je v pohodě. Starší chlapi jsou totiž spicy jako chilli

Mít daddy issues je v pohodě. Starší chlapi jsou totiž spicy jako chilli

Blesk.cz Miluše Bittnerová soptí z hororové dovolené: Hluk, pláč a peníze v trapu!

Miluše Bittnerová soptí z hororové dovolené: Hluk, pláč a peníze v trapu!

SportRevue.cz Hřebíkovy děti. Kam to dotáhli čeští fotbalisté ze stříbrné devatenáctky?

Hřebíkovy děti. Kam to dotáhli čeští fotbalisté ze stříbrné devatenáctky?

Maminka.cz Herečka Pavla Vitázková v upřímné zpovědi o vážné nemoci své dcery: Barunka byla na pokraji smrti, osvěta je nutnost!

Herečka Pavla Vitázková v upřímné zpovědi o vážné nemoci své dcery: Barunka byla na pokraji smrti, osvěta je nutnost!

Blesk Horoskopy Velký horoskop na srpen: Kdo přehodnotí pohled na zásadní životní etapu a koho povýší?

Velký horoskop na srpen: Kdo přehodnotí pohled na zásadní životní etapu a koho povýší?

Další doporučené recepty:

Houbový guláš III.
Houbový guláš III.
Houbový guláš na špeku s paprikou
Houbový guláš na špeku s paprikou
Houbový guláš s masem
Houbový guláš s masem
Houbový kuba II.
Houbový kuba II.
Houbový kuskus - rychle a chutně
Houbový kuskus - rychle a chutně
Houbový pekáček
Houbový pekáček
  • Recepty.cz
  • Houbový kuba
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact