g
vepřová plec
nebo krůtí, králičí, kuřecí či hovězí maso
1
ks
cibule
velká
40
g
uzený špek
, případně sádlo či olej
sůl
dle chuti
pepř mletý
dle chuti
drcený kmín
dle chuti
1
lžíce
mletá sladká paprika
3
stroužek
česnek
40
g
rajský protlak
vývar
dle potřeby, na podlití
Postup přípravy receptu
1
Na jemně pokrájeném špeku osmažíme pokrájenou jednu velkou nebo dvě střední cibule dosklovata, přidáme na kostky pokrájené osolené a opepřené maso a smažíme dozlatova, za občasného promíchání. Během smažení si pokrájíme očištěné houby, které krátce spaříme ve vroucí vodě a necháme okapat na cedníku.
Ke smaženému masu přidáme krátce zpěnit jemně nasekaný česnek, sladkou papriku a vmícháme protlak. Přisypeme okapané houby, dochutíme solí, pepřem, kmínem a podlijeme troškou (cca 150 ml) vývaru. Kdo má rád bylinky, může přidat trošku tymiánu nebo majoránky. Kdo rád pikantní, přidá kousek nasekané chilli papričky.
Pod poklicí dusíme při mírné teplotě do změknutí masa. Dle potřeby mícháme a doléváme vývar. Vývaru by nemělo být mnoho, abychom nemuseli guláš před podáváním zbytečně zahušťovat, ale pokud chceme více omáčky, tak guláš zahustíme nakonec buď rozdrobenou chlebovou střídkou nebo máslovou jíškou a krátce provaříme.
4
Podáváme s chlebem, knedlíkem, těstovinami, rýží, noky... Dozdobit můžeme čerstvě pokrájenou cibulí nebo plátky česneku, vše dle chuti každého.