Drobně pokrájenou cibuli osmažíme na másle s olejem a kořením lehce dozlatova. Kdo chce, může dát koření do čajítka nebo kousku gázy, případně použít koření mleté, aby kuličky nemusel z omáčky nakonec vybírat, i když to nic těžkého není. Poté přisypeme nahrubo nastrouhanou mrkev a celer a dále smažíme do rozvonění zeleniny. Pak vmícháme na plátky nebo kostičky pokrájené houby, které ještě se zeleninou smažíme do povadnutí.
Směs osolíme, zalijeme smetanou a za občasného promíchání dusíme pod poklicí do změknutí zeleniny. Pak přidáme cukr, promícháme, přilijeme vývar do požadované hustoty omáčky a přivedeme k varu. Dle chuti přidáváme po lžičkách ocet, necháme provařit, vyndáme koření, případně ještě osolíme a opepříme.
3
Podáváme nejlépe s knedlíkem, ale klidně i s bramborem. Kdo se neobejde bez masa, může omáčku doplnit plátkem vařeného hovězího nebo vepřového masa, například z polévky.