g
vepřové maso
- vepřový ořez z plece, bůčku... cca
180
g
cibule
cca
180
g
čerstvé houby
nebo mražené, cca
5
stroužek
česnek
cca
sůl
pepř mletý
tymián
lze přidat i rozmarýn nebo majoránku
solamyl (bramborový škrob)
- nemusí být
Postup přípravy receptu
1
Pokrájené vepřové maso nebo vepřový výřez osolíme, opepříme, dochutíme bylinkami dle chuti a v zapékací míse či pekáčku ho smícháme s pokrájenou cibulí, nasekaným česnekem (nešetříme) a pokrájenými spařenými lesními houbami (můžou být i rozmrazené). Podlijeme troškou vody, zaklopíme a v předehřáté troubě na 180 stupňů pečeme cca 50 minut. Pak odkryjeme, promícháme, případně dle potřeby podléváme a dopékáme dozlatova a doměkka.
2
Podáváme s bramborovým knedlíkem nebo bramborovými noky. Na talíř můžeme přidat i kopeček kysaného zelí.
3
Pokud chceme více sosu a vrabce podávat například i s houskovým knedlíkem, zaprášíme hotové pečené maso troškou solamylu, vše promícháme, přilijeme ještě trochu vody nebo vývaru a necháme v troubě ještě krátce zapéct, aby se nám solamyl "provařil".