Na trošce oleje nebo sádle osmažíme drobně pokrájenou cibuli dosklovata, pak přidámeosmažit i na malé kostičky pokrájenou slaninu. Přidáme nasekaný česnek, protlak a snítku tymiánu a smažíme do rozvonění.
Během smažení si pokrájíme očištěné houby na nudličky, ve vroucí vodě krátce spaříme a poté scedíme.
3
Do směsi přisypeme okapané houby a na mírném ohni pod poklicí dusíme cca 15 minut. Je-li třeba maličko dosladíme (dle kyselosti protlaku), opepříme, osolíme, případně přidáme trošku sojové omáčky nebo worcesteru. Pokud je potřeba, maličko podlijeme vodou nebo vývarem. Nakonec vyndáme větvičku z tymiánu.
4
Směs nandaváme na opečené tousty nebo osmažené topinky, které můžeme potřít česnekem.
Směs můžeme použít i na těstoviny nebo k rýži... Pouze ji o něco více naředíme vývarem, případně zahustíme troškou solamylu, který si rozmícháme ve studené vodě a krátce provaříme.