koření
dle chuti: pepř, mletý kmín, paprika, sušený česnek... nebo grilovací koření
sůl
hladká mouka
olej
na smažení
ubrousek
na odkapání přebytečného tuku
Postup přípravy receptu
1
Očištěné václavky či bedly pokrájíme na nudličky cca 4-5 mm silné a dáme je do misky. Zaprášíme je kořením, přidat můžeme i sušenou majoránku, mírně osolíme, v misce zlehka nadhodíme (jako palačinky), aby se kořením obalili všude, pak zaprášíme moukou, opět prohodíme a ihned dáme smažit do rozpáleného tuku. Množství na jednu pánev bude zhruba takové, abychom houby do rozpáleného oleje (nebo sádla) nenasypaly ve vyšší vrstvě (mohou se jen částečně překrývat), jelikož by se nám ve velkém množství místo prudkého osmažení začaly dusit ve vlastní šťávě. Houby smažíme zprudka, nejlépe na nepřilnavé pánvi, občas promícháme a když jsou dozlatova a dokřupava osmažené, vyndáme je naběračkou nebo lžící na ubrousek okapat přebytečný tuk a ihned podáváme s chlebem, topinkou nebo opečeným toustem.
2
Jedna pánev smažených václavek nebo bedel odpovídá zhruba jedné porci a je dobré (spíše nutné) si jí připravit těsně před smažením, aby houby nezačaly v misce pouštět vodu.