miska
čerstvé houby
nebo mražené (nebo sušené - větší hrst, předem namočené)
1
snítka
tymián
1
snítka
rozmarýn
3
stroužek
česnek
cca
sůl
pepř mletý
vývar
jíška
nebo hl.mouka na zahuštění
Postup přípravy receptu
1
Drobně pokrájený špek a cibuli osmažíme dorůžova na trošce oleje. Následně přidáme osmažit na plátky pokrájené, naklepané, osolené a opepřené roštěnky, které jsme po stranách nakrojili, aby se tepelnou úpravou nezkroutily. Po osmažení roštěnek přidáme nasekaný česnek a bylinky, promícháme a necháme rozvonět. Maso zalijeme vývarem, tolik aby byly roštěnky potopené, přidáme pokrájené houby a dusíme do změknutí za občasného promíchání a podlití. Po změknutí masa roštěnky vyjmeme, omáčku doplníme do požadovaného množství (celkově cca 700 ml) vývarem, vyndáme větvičky z bylinek, dochutíme solí a pepřem dle chuti, zahustíme domácí jíškou z másla a hladké mouky nebo troškou hladké mouky rozmíchané v malém množství studené vody, necháme provařit, roštěnky vrátíme zpět do omáčky prohřát a podáváme.
2
Podáváme s bramborovým nebo houskovým knedlíkem, noky, rýží či bramborem.