l
zeleninový vývar
nebo z kostky (může být i houbový) , cca
40
g
parmazán
nebo jiný výraznější sýr + na posyp (není nutné)
tymián
čerstvý nebo sušený, dle chuti
40
g
máslo
+ rozpuštěné na polití
Postup přípravy receptu
1
Na hluboké pánvi nebo v kastrolu s troškou oleje osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata, pak přidáme propláchnutou a okapanou rýži, kterou také krátce osmažíme. Přidáme očištěné pokrájené houby (hříbky, žampiony...), česnek, tymián a smažíme ještě asi 5 minut za častého míchání.
2
Pak přilijeme vařící vývar (asi 3/4 litru) a vaříme. Až se všechna tekutina vstřebá, přilijeme další část vývaru a dovaříme takto rýži doměkka, cca 18 minut.
3
Rizoto odstavíme, přidáme 40 gramů změklého másla a strouhaný sýr, vše promícháme a sýr s máslem necháme rozpustit.
4
Podáváme ihned. Můžeme přelít rozpuštěným máslem a posypat sýrem.