g
houby
čerstvé nebo mražené, předem povařené a scezené
1
ks
cibule
větší
olej
3
stroužek
česnek
sůl
pepř mletý
majoránka
dle chuti
drcený kmín
- není nutný
Postup přípravy receptu
1
Na oleji osmažíme cibuli dozlatova. Pokud chceme, můžeme místo oleje použít cca 60 gramů jemně pokrájeného uzeného špeku, který osmažíme společně s cibulí. Na cibuli přidáme pokrájené, krátce povařené, scezené houby, které osolíme, opepříme, ochutíme majoránkou, kmínem a strouhaným česnekem, necháme krátce osmažit.
2
Pak k houbám vmícháme rýži, kterou jsme si předem uvařili v osolené vodě dle návodu. Podáváme s kyselou okurkou, kysaným zelím nebo salátem.
3
Podáváme jako samostatný bezmasý chod (bezmasý, pokud nepoužijeme špek) nebo jako přílohu, pokud k houbám přidáme více vařené rýže.
4
Houby můžeme použít i sušené, pokud je necháme přes noc namočené ve vodě. Můžou to být jak lesní, tak i žampiony, hlíva... Já jsem tentokrát použil mražené, předvařené václavky.