plátek
vepřové maso
- krkovice, kýta, plec a nebo kuřecí krůtí či králičí maso
sůl
pepř mletý
1
ks
cibule
2
stroužek
česnek
olej
100
g
čerstvé houby
nebo mražené
brambory
pro dvě osoby
180
ml
smetana ke šlehání
cca
tymián
nebo rozmarýn či majoránka
60
g
uzená slanina
moravská, váhalova... cca
Postup přípravy receptu
1
Do olejem vymazané zapékací mísy nasypeme pokrájenou cibuli a část pokrájených hub. Na ty pak položíme dvě porce naklepaného, osoleného a opepřeného masa dle vlastního výběru, které ochutíme bylinkami, nasekaným česnekem a posypeme jemně pokrájenou slaninou. Plátky zasypeme pokrájenými zbylými houbami, přidáme oloupané brambory pokrájené na kostky, zalijeme smetanou, osolíme, opepříme, zaklopíme a dáme péct do předehřáté trouby na 200 stupňů na cca 1 hodinu - dle druhu masa. Po vyndání necháme pod poklicí ještě cca 5 minut odpočinout a můžeme podávat.