g
čerstvé houby
pokrájené, spařené, cca lze použít i předem namočené sušené
4
stroužek
česnek
dle chuti, cca
snítka tymiánu
nebo rozmarýnu, případně majoránka
1
ks
cibule
větší
sůl
drcený kmín
nebo jiné, námi oblíbené koření
1
lžíce
máslo
cca
těstoviny
nebo rýže, noky, předem uvařené, pro 4 osoby
Postup přípravy receptu
1
Kuře očistíme, nasolíme (i uvnitř), okořeníme a posadíme do pekáčku, zapékací mísy nebo remosky na drobně pokrájenou cibuli, nasekaný česnek, bylinky a okapané, spařené houby.
Kuře poklademe kousky másla, zaklopíme a pečeme cca 45 minut na 200 stupňů. Je-li třeba, podlijeme, ale s podléváním to příliš nepřeháníme, abychom měli výpeku tak akorát na omaštění přílohy, kterou si uvaříme těsně před dopečením kuřete.
3
Kuře odklopíme a dopékáme doměkka a dozlatova, za občasného přelití šťávou, pak ho z pekáčku vyndáme na talíř a naporcujeme. Do houbového výpeku nasypeme scezenou vařenou přílohu - těstoviny, rýži, noky, dobře promícháme a můžeme podávat.