Nejprve si připravíme smaženici: zhruba na lžíci sádla, případně nadrobno pokrájeného špeku, osmažíme najemno pokrájenou cibuli lehce dozlatova. Přidáme nasekaný česnek, na kousky pokrájené spařené a řádně scezené houby, osolíme, opepříme a krátce podusíme. Pak přidáme vejce, která za stálého míchání necháme srazit.
Starší rohlíky pokrájíme na menší kostičky, dáme je do mísy a zalijeme mlékem s rozšlehanými vejci. Dochutíme solí, pepřem, muškátovým květem, nastrouhaným česnekem a jemně nasekanými bylinkami. Vše promícháme a necháme asi 5 minut odstát.
Rohlíkovou směs opět promícháme, přidáme k ní zchladlou smaženici a vše dobře promícháme. Dle potřeby zahustíme strouhankou tak, aby se nám v mokrých rukách dobře tvořily knedlíky, kterých uděláme cca 8, po 100 gramech.
4
Knedlíky dáme do vroucí osolené vody, kde je od vyplavání na hladinu vaříme cca 6 minut. Poté je vyndáme cedníkem do mísy a pokapeme máslem, sádlem nebo vyškvařeným špekem.
5
Podáváme přelité máslem a posypané strouhaným sýrem - tak to bylo psáno v receptu, který měla babička zastrčený v notýsku s recepty. U nás se ale osvědčila varianta s houbovou omáčkou, případně osmaženou cibulkou se slaninou, škvarky. Výborné jsou i k pečenému masu a špenátu. Zkrátka, každý dle své chuti :-)