Na rozpuštěném másle s olejem osmažíme hrubě nastrouhanou mrkev s celerem, pokrájený pórek, brambory a na plátky pokrájené řapíky celeru. Až nám zelenina během smažení za občasného promíchání mírně změkne a začne zlátnout, přidáme i nastrouhaný nebo nasekaný česnek (klidně více, varem se chuť česneku zjemní) a okapané scezené houby (nejlépe více druhů lesních hub). Vše zaprášíme cca dvěma lžícemi hladké mouky a vše dobře promícháme. Pak přilijeme za stálého míchání zhruba 1,5 litru vývaru a vaříme do změknutí zeleniny a brambor. Podle chuti můžeme ještě polévku dosolit, opepřit či přidat česnek, také ke konci vaření přidáme do polévky nasekanou nať z řapíkatého celeru a dle hustoty polévky můžeme ještě přilít trochu vývaru, je-li třeba.