• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Houbová omáčka s vdolky
Napište svůj komentář k receptu

Houbová omáčka s vdolky

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
5.0
hodnotilo: 8
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: obtížné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Houbová omáčka s vdolky
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
  • omáčka
    • houby
    • cibule
    • 1
      kelímek zakysaná smetana
    • voda na poslití
    • hladká mouka
    • 1
      dl mléko
    • vegeta
  • vdolky
    • 500
      g hladká mouka
    • droždí
    • 80
      g hera
    • 1
      vejce
    • 250
      ml mléko

Postup přípravy receptu

1
Omáčka: do hrnce na malé množství rozpáleného oleje dáme nadrobno nakrájenou cibuli, necháme zesklovatět a přidáme nakrájené houby. Dle potřeby podlijeme trochou vody, aby se houby nezačaly připalovat. Houby podusíme pod pokličkou doměkka. Do hrnku dáme asi jednu lžíci hladké mouky a rozmícháme ve vodě až se mouka rozpustí a nalijeme do hrnce. Přidáme zakysanou smetanu (stáhneme z plotýnky, aby se smetana nesrazila) a pro zjemnění i trochu mléka a krátce za stálého míchání povaříme, dokud omáčka nezhoustne, poté ochutíme vegetou (můžeme použít i sůl a pepř).
2
Vdolky (jako příloha): tuk necháme rozpustit, přidáme 1 vejce, lžičku soli a mléko a přpravenou směs vmícháme do mouky s droždím a dobře vypracujeme. Těsto necháme vykynout (kyne zhruba hodinu). Poté z těsta uděláme hada nakrájíme na jednotlivé kousky, z kterých poté vytvarujeme vdolky (bochánky). Vdolky necháme ještě na plechu chvíli vykynout a poté dáme péct. Pečeme do zlatova.
3
Horké vdolky potřeme rozpuštěným máslem a podáváme k omáčce.
4
Ač se Vám to může zdát jako hodně netradiční příloha, určitě budete spokojeni. Tento recept se předává v naší rodině z generace na generaci a oblíbili jsme si je všichni, tak snad budou chutnat i Vám.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Houbová omáčka jednoduchá

Houbová omáčka jednoduchá

Houbová omáčka II.

Houbová omáčka II.

Houbová omáčka smetanová

Houbová omáčka smetanová

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • JanickaR | 8. 10. 2012 06:56

    Moc dobrá, děkuji za recept. :)

  • esoš | 9. 10. 2011 14:24

    Svělá alternativa k tradičním pokrmům z hub. Kominace s vdolky je originální. :-D

  • Ghost | 8. 10. 2011 19:41

    V nekterych kucharkach jako napr. sroubek se neudavaji mnozstvi, protoze se pocita s tim ze ji cte zkuseny kuchar ktery uz vi kolik ceho ma byt.

  • Sája | 2. 10. 2011 21:09

    Já dávám instatní droždí, 1 sáček na takové množství mouky. Sáček má 7gramů a odpovídá cca 25g čerstvého droždí.

  • Ferda Mravenec | 9. 8. 2011 05:38

    Prosim vas, co znamena drozdi bez udani mnozstvi? Neziji v Cesku a tak bych privitala neco presnejsiho - napr. x gramu ci lzicek suseneho nebo x g cerstveho (klasickeho) drozdi. Dekuji moc a tesim se na vdolky, houby uz rostou!

  • Eva | 29. 1. 2011 16:23

    Dobrý den,moje babička je pekla na "plotně",pak je spařila v horké vodě a polila rozpuštěným domácím máslem.Jedli jsme je jen tak,Ale byly výborné i k houbové omáčce a také k švestkové. Eva.

  • Marie Šindelová | 14. 5. 2009 14:19

    Omáčka byla moc dobrá,vdolky jsem dělala podle svého.1.

  • Marie Šindelová | 14. 5. 2009 10:42

    Vdolky jsem dělala podle svého a omáčka byla moc dobrá.1.

  • Simča Sládková | 12. 8. 2008 13:25

    Jen pro ty, co neznají "převod" sušeného dorždí na klasické: jeden sáček odpovídá půl kostce (tj. cca 21 g) klasického droždí.

  • Sandra Jeriová | 18. 4. 2008 21:09

    Jsem moc ráda že vám Zdenko vdolky chutnaly a rozesmálo mě, že způsob konzumace je ve všech rodinách stejný :-)))Zkoušeli jsme i vdolky zamrazit, protože nám vždy nějaké zbydou a pak je jen rozpéct v troubě a taky jsou dobré takže mohu doporučit.

  • Lída | 18. 4. 2008 10:43

    Zdeničko, tak přeně takto jsme to dělali doma. V poledne byly s houbovkou a večer s povidlama.Úplně se mi to vybavilo a dnes se do toho pustím. Zdravím Lída

  • Zdenka Korábová | 18. 4. 2008 10:13

    Uvařeno, upečeno a pochváleno. Opravdu s kombinací omáčka -vdolečky jsem byla překvapena. A něžná část rodiny vdolky přikusovala a chlapi si je nalámali do talíře jako rohlík do guláše. Na zbytek vdolků jsem namazala švestková povidla a byl ještě moučník. Vdolky mi velmi připomněly holčičí doby, kdy babička nad posledním bochníkem domácího chleba říkávala. Chleba peču až ve čtvrtek, musím udělat pár KRUCHOVEK a ty se jedly s povidlama, nejčastěji hruškovýma.

  • Simča Sládková | 15. 4. 2008 19:15

    Zdenko - vdolek nedávám na talíře, má jinou konzistenci, než knedlík a zalit omáčkou by se asi velice rychle rozblemtal.

  • Sandra Jeriová | 14. 4. 2008 20:40

    Pro tu omáčku je přece jen to namáčení praktičtější.

  • Kamil Krybus | 14. 4. 2008 18:51

    Zajímavá kombinace je pečená kachna, dýňové zelí a vdolky. Byla specialita mé tchýně. Obvykle se vdolky přikusují a nenamáčejí.

  • Anonym | 13. 4. 2008 11:35

    Jak je budete podávat je určitě na Vás. U nás je vždy dám na talíř doprostřed stolu a každý si vezme. Někdo přikusuje, někdo si je do omáčky naláme. K jiným omáčkám jsem nikdy nevyzkoušela takže nevím jak to chutná, ale k houbovce opravdu výborně. Tak ať se Vám Zdenko povedou.

  • Zdenka Korábová | 13. 4. 2008 09:10

    O příloze k omáčkám -vdolkách- jsem slyšela, i k rajské či koprovce, ale v receptu nikdy nevyzkoušela. Ještě prosím o radu, vdolky přikusujete a nebo jako klasický knedlík vkládáte na talíř k omáčce. Určitě tento týden vyzkouším.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Omáčky & guláše Houbová
Pokrmy Ostatní Z hub Zálivky a omáčky Večeře Výjimečný den Dobrůtka Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Cibule Droždí Hera Hladká mouka Houby Mléko Vegeta Vejce Voda Zakysaná smetana
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Gulášová polévka

Gulášová polévka

Dýňový kompot s ananasovou šťávou

Dýňový kompot s ananasovou šťávou

Letní linecký koláč

Letní linecký koláč

Španělské „španělské ptáčky“ flamenquín

Španělské „španělské ptáčky“…

Cuketa na slanině s česnekem

Cuketa na slanině s česnekem

Jogurtový koláč (řez) s pudinkem

Jogurtový koláč (řez) s pudinkem

Patizonová (kedlubnová) minutka

Patizonová (kedlubnová) minutka

Ořechové řezy s vločkami

Ořechové řezy s vločkami

Vepřová panenka s cibulí a jablky

Vepřová panenka s cibulí a jablky

Doporučujeme

90 minut
Segedínský guláš - F.O.O.D.

Segedínský guláš - F.O.O.D.

20 minut
Sirup ze smrkových výhonků

Sirup ze smrkových výhonků

60 minut
Jahodovorebarborový sypaný koláč

Jahodovorebarborový sypaný koláč

30 minut
Smažený bílý chřest

Smažený bílý chřest

145 minut
Vepřové ragú s kukuřičnými knedlíčky

Vepřové ragú s kukuřičnými knedlíčky

30 minut
Risotto s chřestem

Risotto s chřestem

80 minut
Koprová omáčka se ztraceným vejcem

Koprová omáčka se ztraceným vejcem

30 minut
Chřestová polévka s pestem

Chřestová polévka s pestem

60 minut
Křehký dort s revení

Křehký dort s revení

Poslední sledované recepty

15
Sirup ze smrkových výhonků
Sirup ze smrkových…
14
Bramborový ježek
Bramborový ježek
13
Risotto s chřestem
Risotto s chřestem
12
Buchty - těsto z domácí pekárny
Buchty - těsto z domácí…
12
Vepřové ragú s kukuřičnými knedlíčky
Vepřové ragú s…

Zajímavé články

Tvaroh, chameleon české kuchyně: Jaký se na co hodí a proč se ho nebát ani v teplé kuchyni
Tvaroh, chameleon české kuchyně: Jaký se na co…
Zavařte si rebarboru! Recepty na džem, kompot, sirup nebo čatní
Zavařte si rebarboru! Recepty na džem, kompot,…
3x moučník na víkend: Rebarborový koláč s drobenkou, tvarohové řezy s jahodami a rychlý banánový koláč
3x moučník na víkend: Rebarborový koláč s…
Nakládaný sýr je lahůdka! Podrobný návod, jak ho připravit, aby byl dokonalý
Nakládaný sýr je lahůdka! Podrobný návod, jak ho…
Houbová káva je hitem internetu. Jak chutná a v čem je lepší než ta klasická?
Houbová káva je hitem internetu. Jak chutná a v…
AHA.cz Nejtěžší období Adamczykové: Pomoc od Markovy rodiny nutná!

Nejtěžší období Adamczykové: Pomoc od Markovy rodiny nutná!

Mimibazar Jak vybrat ten nejvhodnější běžecký pás na doma a proč je výhodné si ho pořídit

Jak vybrat ten nejvhodnější běžecký pás na doma a proč je výhodné si ho pořídit

Dáma.cz Tragické osudy českých dětských hvězd: Drogy, alkohol, deprese i rakovina

Tragické osudy českých dětských hvězd: Drogy, alkohol, deprese i rakovina

Blesk pro ženy Náročné období v práci? 5 tipů, jak ho přežít a nevyhořet

Náročné období v práci? 5 tipů, jak ho přežít a nevyhořet

Ženy.cz Rozmazlujte svoje oči: Tipy pro 30, 40 i nad 60 let

Rozmazlujte svoje oči: Tipy pro 30, 40 i nad 60 let

Blesk.cz Poprvé od porodu ve společnosti: Lela Vémola to roztočila v casinu!

Poprvé od porodu ve společnosti: Lela Vémola to roztočila v casinu!

SportRevue.cz FOTO: Je to tak, nejhezčí manželku v Atlétiku Madrid má Španěl Álvaro Morata

FOTO: Je to tak, nejhezčí manželku v Atlétiku Madrid má Španěl Álvaro Morata

Maminka.cz Od sedmi let je označují za nejkrásnější dvojčata na světě. Jak vypadají dnes a jak pomohla otci v boji s leukémií?

Od sedmi let je označují za nejkrásnější dvojčata na světě. Jak vypadají dnes a jak pomohla otci v boji s leukémií?

Blesk Horoskopy Alergie podle zvěrokruhu: Co nesnese vaše znamení?

Alergie podle zvěrokruhu: Co nesnese vaše znamení?

Další doporučené recepty:

Houbová omáčka s bramborovými buchtami
Houbová omáčka s bramborovými buchtami
Houbová omáčka s koprem a zakysanou smetanou
Houbová omáčka s koprem a zakysanou…
Houbová omáčka s paprikou a karlovarskými knedlíky
Houbová omáčka s paprikou a…
Houbová omáčka smetanová
Houbová omáčka smetanová
Houbová omeleta
Houbová omeleta
Houbová omeleta se slaninou
Houbová omeleta se slaninou
  • Recepty.cz
  • Houbová omáčka s vdolky
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact