• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Houbová omáčka s vdolky
Napište svůj komentář k receptu

Houbová omáčka s vdolky

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
5.0
hodnotilo: 8
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: obtížné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Houbová omáčka s vdolky
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
  • omáčka
    • houby
    • cibule
    • 1
      kelímek zakysaná smetana
    • voda na poslití
    • hladká mouka
    • 1
      dl mléko
    • vegeta
  • vdolky
    • 500
      g hladká mouka
    • droždí
    • 80
      g hera
    • 1
      vejce
    • 250
      ml mléko

Postup přípravy receptu

1
Omáčka: do hrnce na malé množství rozpáleného oleje dáme nadrobno nakrájenou cibuli, necháme zesklovatět a přidáme nakrájené houby. Dle potřeby podlijeme trochou vody, aby se houby nezačaly připalovat. Houby podusíme pod pokličkou doměkka. Do hrnku dáme asi jednu lžíci hladké mouky a rozmícháme ve vodě až se mouka rozpustí a nalijeme do hrnce. Přidáme zakysanou smetanu (stáhneme z plotýnky, aby se smetana nesrazila) a pro zjemnění i trochu mléka a krátce za stálého míchání povaříme, dokud omáčka nezhoustne, poté ochutíme vegetou (můžeme použít i sůl a pepř).
2
Vdolky (jako příloha): tuk necháme rozpustit, přidáme 1 vejce, lžičku soli a mléko a přpravenou směs vmícháme do mouky s droždím a dobře vypracujeme. Těsto necháme vykynout (kyne zhruba hodinu). Poté z těsta uděláme hada nakrájíme na jednotlivé kousky, z kterých poté vytvarujeme vdolky (bochánky). Vdolky necháme ještě na plechu chvíli vykynout a poté dáme péct. Pečeme do zlatova.
3
Horké vdolky potřeme rozpuštěným máslem a podáváme k omáčce.
4
Ač se Vám to může zdát jako hodně netradiční příloha, určitě budete spokojeni. Tento recept se předává v naší rodině z generace na generaci a oblíbili jsme si je všichni, tak snad budou chutnat i Vám.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Houbová omáčka jednoduchá

Houbová omáčka jednoduchá

Houbová omáčka II.

Houbová omáčka II.

Houbová omáčka smetanová

Houbová omáčka smetanová

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • JanickaR | 8. 10. 2012 06:56

    Moc dobrá, děkuji za recept. :)

  • esoš | 9. 10. 2011 14:24

    Svělá alternativa k tradičním pokrmům z hub. Kominace s vdolky je originální. :-D

  • Ghost | 8. 10. 2011 19:41

    V nekterych kucharkach jako napr. sroubek se neudavaji mnozstvi, protoze se pocita s tim ze ji cte zkuseny kuchar ktery uz vi kolik ceho ma byt.

  • Sája | 2. 10. 2011 21:09

    Já dávám instatní droždí, 1 sáček na takové množství mouky. Sáček má 7gramů a odpovídá cca 25g čerstvého droždí.

  • Ferda Mravenec | 9. 8. 2011 05:38

    Prosim vas, co znamena drozdi bez udani mnozstvi? Neziji v Cesku a tak bych privitala neco presnejsiho - napr. x gramu ci lzicek suseneho nebo x g cerstveho (klasickeho) drozdi. Dekuji moc a tesim se na vdolky, houby uz rostou!

  • Eva | 29. 1. 2011 16:23

    Dobrý den,moje babička je pekla na "plotně",pak je spařila v horké vodě a polila rozpuštěným domácím máslem.Jedli jsme je jen tak,Ale byly výborné i k houbové omáčce a také k švestkové. Eva.

  • Marie Šindelová | 14. 5. 2009 14:19

    Omáčka byla moc dobrá,vdolky jsem dělala podle svého.1.

  • Marie Šindelová | 14. 5. 2009 10:42

    Vdolky jsem dělala podle svého a omáčka byla moc dobrá.1.

  • Simča Sládková | 12. 8. 2008 13:25

    Jen pro ty, co neznají "převod" sušeného dorždí na klasické: jeden sáček odpovídá půl kostce (tj. cca 21 g) klasického droždí.

  • Sandra Jeriová | 18. 4. 2008 21:09

    Jsem moc ráda že vám Zdenko vdolky chutnaly a rozesmálo mě, že způsob konzumace je ve všech rodinách stejný :-)))Zkoušeli jsme i vdolky zamrazit, protože nám vždy nějaké zbydou a pak je jen rozpéct v troubě a taky jsou dobré takže mohu doporučit.

  • Lída | 18. 4. 2008 10:43

    Zdeničko, tak přeně takto jsme to dělali doma. V poledne byly s houbovkou a večer s povidlama.Úplně se mi to vybavilo a dnes se do toho pustím. Zdravím Lída

  • Zdenka Korábová | 18. 4. 2008 10:13

    Uvařeno, upečeno a pochváleno. Opravdu s kombinací omáčka -vdolečky jsem byla překvapena. A něžná část rodiny vdolky přikusovala a chlapi si je nalámali do talíře jako rohlík do guláše. Na zbytek vdolků jsem namazala švestková povidla a byl ještě moučník. Vdolky mi velmi připomněly holčičí doby, kdy babička nad posledním bochníkem domácího chleba říkávala. Chleba peču až ve čtvrtek, musím udělat pár KRUCHOVEK a ty se jedly s povidlama, nejčastěji hruškovýma.

  • Simča Sládková | 15. 4. 2008 19:15

    Zdenko - vdolek nedávám na talíře, má jinou konzistenci, než knedlík a zalit omáčkou by se asi velice rychle rozblemtal.

  • Sandra Jeriová | 14. 4. 2008 20:40

    Pro tu omáčku je přece jen to namáčení praktičtější.

  • Kamil Krybus | 14. 4. 2008 18:51

    Zajímavá kombinace je pečená kachna, dýňové zelí a vdolky. Byla specialita mé tchýně. Obvykle se vdolky přikusují a nenamáčejí.

  • Anonym | 13. 4. 2008 11:35

    Jak je budete podávat je určitě na Vás. U nás je vždy dám na talíř doprostřed stolu a každý si vezme. Někdo přikusuje, někdo si je do omáčky naláme. K jiným omáčkám jsem nikdy nevyzkoušela takže nevím jak to chutná, ale k houbovce opravdu výborně. Tak ať se Vám Zdenko povedou.

  • Zdenka Korábová | 13. 4. 2008 09:10

    O příloze k omáčkám -vdolkách- jsem slyšela, i k rajské či koprovce, ale v receptu nikdy nevyzkoušela. Ještě prosím o radu, vdolky přikusujete a nebo jako klasický knedlík vkládáte na talíř k omáčce. Určitě tento týden vyzkouším.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Omáčky & guláše Houbová
Pokrmy Ostatní Z hub Zálivky a omáčky Večeře Výjimečný den Dobrůtka Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Cibule Droždí Hera Hladká mouka Houby Mléko Vegeta Vejce Voda Zakysaná smetana
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Rychlokvašky mého manžela

Rychlokvašky mého manžela

Bramborové pagáče

Bramborové pagáče

Bambusové výhonky s tofu

Bambusové výhonky s tofu

Pečený česnek

Pečený česnek

Citronovo tvarohový trhanec bez mouky

Citronovo tvarohový trhanec bez mouky

Banánové řezy s vanilkovým krémem

Banánové řezy s vanilkovým krémem

Měkké sušenky s čokoládou

Měkké sušenky s čokoládou

Smažený máslový celer

Smažený máslový celer

"Párkrole" - párkové kremrole

"Párkrole" - párkové kremrole

Doporučujeme

20 minut
Salát s quinoou a sýrem halloumi

Salát s quinoou a sýrem halloumi

30 minut
Třešňová marmeláda

Třešňová marmeláda

80 minut
Čevapčiči

Čevapčiči

20 minut
Jahodové tiramisu podle časopisu F.O.O.D.

Jahodové tiramisu podle časopisu F.O…

10 minut
Voňavý sirup z bezinkových květů

Voňavý sirup z bezinkových květů

150 minut
Koprová omáčka s hovězím masem

Koprová omáčka s hovězím masem

30 minut
Jahodové knedlíky raz dva

Jahodové knedlíky raz dva

40 minut
Třešňový koláč s tvarohem

Třešňový koláč s tvarohem

40 minut
Havajské kuře huli huli

Havajské kuře huli huli

Poslední sledované recepty

174
Čočkové placičky ala bramboráčky
Čočkové placičky ala…
63
Velikonoční nádivka
Velikonoční nádivka
48
Těstoviny se smetanovou omáčkou, zeleninou a kuřetem
Těstoviny se smetanovou…
46
Houbové flíčky / houbofleky
Houbové flíčky /…
43
Voňavý sirup z bezinkových květů
Voňavý sirup z…

Zajímavé články

4 tipy, jak rychle vypeckovat třešně
4 tipy, jak rychle vypeckovat třešně
Máte neustálé chutě na sladké? Co s nimi, poradí nutriční terapeutka Lada Nosková
Máte neustálé chutě na sladké? Co s nimi, poradí…
Zavařování třešní, které zvládne i začátečník: Vsaďte na jednoduchý třešňový kompot!
Zavařování třešní, které zvládne i začátečník:…
Marinády na gril 7x jinak: Využijete je na žebra, kuře, ryby i steak
Marinády na gril 7x jinak: Využijete je na žebra,…
10 třešňových dezertů, na kterých si určitě pochutnáte!
10 třešňových dezertů, na kterých si určitě…
AHA.cz Adamcová poslala režiséra k moři: Šokující zprávy z Egypta!

Adamcová poslala režiséra k moři: Šokující zprávy z Egypta!

Mimibazar Jak probíhá návštěva lékaře homeopata? Zjistili jsme to za vás!

Jak probíhá návštěva lékaře homeopata? Zjistili jsme to za vás!

Dáma.cz Toto jsou nejhloupější znamení podle zvěrokruhu: Patříte mezi ně?

Toto jsou nejhloupější znamení podle zvěrokruhu: Patříte mezi ně?

Blesk pro ženy Módní peklo: Režisérka Eva Toulová nepřestává šokovat svými bizarními modely

Módní peklo: Režisérka Eva Toulová nepřestává šokovat svými bizarními modely

Ženy.cz Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Blesk.cz Morbidní nález Míši Kuklové: Mrtvola na kuchyňské lince

Morbidní nález Míši Kuklové: Mrtvola na kuchyňské lince

SportRevue.cz FOTO: Sexy rozhodčí, od které byste si to rádi nechali (na hřišti) foukat

FOTO: Sexy rozhodčí, od které byste si to rádi nechali (na hřišti) foukat

Maminka.cz Máma, jejíž syn nedávno spáchal sebevraždu, vzkazuje: Nekřičte a netrestejte. Vyjadřujte dětem lásku, podporu, ale i obavy

Máma, jejíž syn nedávno spáchal sebevraždu, vzkazuje: Nekřičte a netrestejte. Vyjadřujte dětem lásku, podporu, ale i obavy

Blesk Horoskopy Horoskop na víkend 14.–15. 6. 2025: Kdo zatouží po dobrodružství a komu hrozí konflikt?

Horoskop na víkend 14.–15. 6. 2025: Kdo zatouží po dobrodružství a komu hrozí konflikt?

Další doporučené recepty:

Houbová omáčka s bramborovými buchtami
Houbová omáčka s bramborovými buchtami
Houbová omáčka s koprem a zakysanou smetanou
Houbová omáčka s koprem a zakysanou…
Houbová omáčka s paprikou a karlovarskými knedlíky
Houbová omáčka s paprikou a…
Houbová omáčka smetanová
Houbová omáčka smetanová
Houbová omeleta
Houbová omeleta
Houbová omeleta se slaninou
Houbová omeleta se slaninou
  • Recepty.cz
  • Houbová omáčka s vdolky
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact