• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Houbová omáčka s vdolky
Napište svůj komentář k receptu

Houbová omáčka s vdolky

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
5.0
hodnotilo: 8
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: obtížné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Houbová omáčka s vdolky
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
  • omáčka
    • houby
    • cibule
    • 1
      kelímek zakysaná smetana
    • voda na poslití
    • hladká mouka
    • 1
      dl mléko
    • vegeta
  • vdolky
    • 500
      g hladká mouka
    • droždí
    • 80
      g hera
    • 1
      vejce
    • 250
      ml mléko

Postup přípravy receptu

1
Omáčka: do hrnce na malé množství rozpáleného oleje dáme nadrobno nakrájenou cibuli, necháme zesklovatět a přidáme nakrájené houby. Dle potřeby podlijeme trochou vody, aby se houby nezačaly připalovat. Houby podusíme pod pokličkou doměkka. Do hrnku dáme asi jednu lžíci hladké mouky a rozmícháme ve vodě až se mouka rozpustí a nalijeme do hrnce. Přidáme zakysanou smetanu (stáhneme z plotýnky, aby se smetana nesrazila) a pro zjemnění i trochu mléka a krátce za stálého míchání povaříme, dokud omáčka nezhoustne, poté ochutíme vegetou (můžeme použít i sůl a pepř).
2
Vdolky (jako příloha): tuk necháme rozpustit, přidáme 1 vejce, lžičku soli a mléko a přpravenou směs vmícháme do mouky s droždím a dobře vypracujeme. Těsto necháme vykynout (kyne zhruba hodinu). Poté z těsta uděláme hada nakrájíme na jednotlivé kousky, z kterých poté vytvarujeme vdolky (bochánky). Vdolky necháme ještě na plechu chvíli vykynout a poté dáme péct. Pečeme do zlatova.
3
Horké vdolky potřeme rozpuštěným máslem a podáváme k omáčce.
4
Ač se Vám to může zdát jako hodně netradiční příloha, určitě budete spokojeni. Tento recept se předává v naší rodině z generace na generaci a oblíbili jsme si je všichni, tak snad budou chutnat i Vám.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Houbová omáčka jednoduchá

Houbová omáčka jednoduchá

Houbová omáčka II.

Houbová omáčka II.

Houbová omáčka smetanová

Houbová omáčka smetanová

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • JanickaR | 8. 10. 2012 06:56

    Moc dobrá, děkuji za recept. :)

  • esoš | 9. 10. 2011 14:24

    Svělá alternativa k tradičním pokrmům z hub. Kominace s vdolky je originální. :-D

  • Ghost | 8. 10. 2011 19:41

    V nekterych kucharkach jako napr. sroubek se neudavaji mnozstvi, protoze se pocita s tim ze ji cte zkuseny kuchar ktery uz vi kolik ceho ma byt.

  • Sája | 2. 10. 2011 21:09

    Já dávám instatní droždí, 1 sáček na takové množství mouky. Sáček má 7gramů a odpovídá cca 25g čerstvého droždí.

  • Ferda Mravenec | 9. 8. 2011 05:38

    Prosim vas, co znamena drozdi bez udani mnozstvi? Neziji v Cesku a tak bych privitala neco presnejsiho - napr. x gramu ci lzicek suseneho nebo x g cerstveho (klasickeho) drozdi. Dekuji moc a tesim se na vdolky, houby uz rostou!

  • Eva | 29. 1. 2011 16:23

    Dobrý den,moje babička je pekla na "plotně",pak je spařila v horké vodě a polila rozpuštěným domácím máslem.Jedli jsme je jen tak,Ale byly výborné i k houbové omáčce a také k švestkové. Eva.

  • Marie Šindelová | 14. 5. 2009 14:19

    Omáčka byla moc dobrá,vdolky jsem dělala podle svého.1.

  • Marie Šindelová | 14. 5. 2009 10:42

    Vdolky jsem dělala podle svého a omáčka byla moc dobrá.1.

  • Simča Sládková | 12. 8. 2008 13:25

    Jen pro ty, co neznají "převod" sušeného dorždí na klasické: jeden sáček odpovídá půl kostce (tj. cca 21 g) klasického droždí.

  • Sandra Jeriová | 18. 4. 2008 21:09

    Jsem moc ráda že vám Zdenko vdolky chutnaly a rozesmálo mě, že způsob konzumace je ve všech rodinách stejný :-)))Zkoušeli jsme i vdolky zamrazit, protože nám vždy nějaké zbydou a pak je jen rozpéct v troubě a taky jsou dobré takže mohu doporučit.

  • Lída | 18. 4. 2008 10:43

    Zdeničko, tak přeně takto jsme to dělali doma. V poledne byly s houbovkou a večer s povidlama.Úplně se mi to vybavilo a dnes se do toho pustím. Zdravím Lída

  • Zdenka Korábová | 18. 4. 2008 10:13

    Uvařeno, upečeno a pochváleno. Opravdu s kombinací omáčka -vdolečky jsem byla překvapena. A něžná část rodiny vdolky přikusovala a chlapi si je nalámali do talíře jako rohlík do guláše. Na zbytek vdolků jsem namazala švestková povidla a byl ještě moučník. Vdolky mi velmi připomněly holčičí doby, kdy babička nad posledním bochníkem domácího chleba říkávala. Chleba peču až ve čtvrtek, musím udělat pár KRUCHOVEK a ty se jedly s povidlama, nejčastěji hruškovýma.

  • Simča Sládková | 15. 4. 2008 19:15

    Zdenko - vdolek nedávám na talíře, má jinou konzistenci, než knedlík a zalit omáčkou by se asi velice rychle rozblemtal.

  • Sandra Jeriová | 14. 4. 2008 20:40

    Pro tu omáčku je přece jen to namáčení praktičtější.

  • Kamil Krybus | 14. 4. 2008 18:51

    Zajímavá kombinace je pečená kachna, dýňové zelí a vdolky. Byla specialita mé tchýně. Obvykle se vdolky přikusují a nenamáčejí.

  • Anonym | 13. 4. 2008 11:35

    Jak je budete podávat je určitě na Vás. U nás je vždy dám na talíř doprostřed stolu a každý si vezme. Někdo přikusuje, někdo si je do omáčky naláme. K jiným omáčkám jsem nikdy nevyzkoušela takže nevím jak to chutná, ale k houbovce opravdu výborně. Tak ať se Vám Zdenko povedou.

  • Zdenka Korábová | 13. 4. 2008 09:10

    O příloze k omáčkám -vdolkách- jsem slyšela, i k rajské či koprovce, ale v receptu nikdy nevyzkoušela. Ještě prosím o radu, vdolky přikusujete a nebo jako klasický knedlík vkládáte na talíř k omáčce. Určitě tento týden vyzkouším.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Omáčky & guláše Houbová
Pokrmy Ostatní Z hub Zálivky a omáčky Večeře Výjimečný den Dobrůtka Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Cibule Droždí Hera Hladká mouka Houby Mléko Vegeta Vejce Voda Zakysaná smetana
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Vepřová roláda se zeleninovou náplní

Vepřová roláda se zeleninovou náplní

Křupavé bramboráky

Křupavé bramboráky

Pracny - recept po babičce

Pracny - recept po babičce

Thajská kuřecí polévka s houbami

Thajská kuřecí polévka s houbami

Dobré špízy

Dobré špízy

Dušené maso s hráškem

Dušené maso s hráškem

Kuřecí zapečené s rajčaty a mozzarellou

Kuřecí zapečené s rajčaty a…

Křenová omáčka s vejcem

Křenová omáčka s vejcem

Borůvkový dezertík I.

Borůvkový dezertík I.

Doporučujeme

110 minut
Boloňské špagety

Boloňské špagety

60 minut
Znojemské okurky

Znojemské okurky

30 minut
Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

60 minut
Domácí rybízová marmeláda

Domácí rybízová marmeláda

45 minut
Masové špízy s bramborami

Masové špízy s bramborami

50 minut
Rychlý borůvkový koláč

Rychlý borůvkový koláč

45 minut
Pikantní čatní z meruněk

Pikantní čatní z meruněk

50 minut
Bramborový koláč se zeleninou

Bramborový koláč se zeleninou

30 minut
Zapečené těstoviny se zeleninou a houbami

Zapečené těstoviny se zeleninou a…

Poslední sledované recepty

31
Mrkvová bábovka
Mrkvová bábovka
29
Rajčatový salát III.
Rajčatový salát III.
28
Meruňková marmeláda (džem)
Meruňková marmeláda …
28
Dýňová tortila
Dýňová tortila
27
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka

Zajímavé články

Nejlepší nakládané okurky: Vsaďte na tradiční znojemský lák
Nejlepší nakládané okurky: Vsaďte na tradiční…
Velký rybízový speciál: Rady, jak rybíz zamrazit, zavařit, a recepty na rybízové koláče a další moučníky
Velký rybízový speciál: Rady, jak rybíz zamrazit,…
Nevíte, co s úrodou cuket? Vyzkoušejte těchto 6 chutných receptů
Nevíte, co s úrodou cuket? Vyzkoušejte těchto 6…
Mravenci v kuchyni? Než sáhnete po chemii, vytáhněte zbraně ze spíže
Mravenci v kuchyni? Než sáhnete po chemii,…
15 originálních receptů na chalupu: Po těchto jídlech se bude rodina olizovat až za ušima
15 originálních receptů na chalupu: Po těchto…
AHA.cz Katy Perry a Orlando Bloom po rozchodu: Rodinná dovolená!

Katy Perry a Orlando Bloom po rozchodu: Rodinná dovolená!

Mimibazar Proč je obtížné přijmout kompliment a jak na to vyzrát?

Proč je obtížné přijmout kompliment a jak na to vyzrát?

Dáma.cz Infarkt, autonehoda nebo otrava: Jak asi zemřete podle znamení zvěrokruhu

Infarkt, autonehoda nebo otrava: Jak asi zemřete podle znamení zvěrokruhu

Blesk pro ženy Jitka Čvančarová ve Varech: Jaké róby vynesla v minulých letech? Tyhle šokovaly i sklízely obdiv!

Jitka Čvančarová ve Varech: Jaké róby vynesla v minulých letech? Tyhle šokovaly i sklízely obdiv!

Ženy.cz Je vám víc než 40 a nezvedáte činky? Tak zvedněte zadek, než bude pozdě!

Je vám víc než 40 a nezvedáte činky? Tak zvedněte zadek, než bude pozdě!

Blesk.cz Vignerová o boji s alkoholem: Jedna sklenička mi nikdy nestačila!

Vignerová o boji s alkoholem: Jedna sklenička mi nikdy nestačila!

SportRevue.cz FOTO: Sexy tanečnice z palubovek. Krásky, které rozpalují diváky v NBA

FOTO: Sexy tanečnice z palubovek. Krásky, které rozpalují diváky v NBA

Maminka.cz Porod v detailu a bez příkras. Podívejte se na 102 snímků, které vás ohromí svou krásou i syrovostí

Porod v detailu a bez příkras. Podívejte se na 102 snímků, které vás ohromí svou krásou i syrovostí

Blesk Horoskopy 6 znamení zvěrokruhu, která vždy poznají, že lžete! A ještě vás v tom nechají

6 znamení zvěrokruhu, která vždy poznají, že lžete! A ještě vás v tom nechají

Další doporučené recepty:

Houbová omáčka s bramborovými buchtami
Houbová omáčka s bramborovými buchtami
Houbová omáčka s koprem a zakysanou smetanou
Houbová omáčka s koprem a zakysanou…
Houbová omáčka s paprikou a karlovarskými knedlíky
Houbová omáčka s paprikou a…
Houbová omáčka smetanová
Houbová omáčka smetanová
Houbová omeleta
Houbová omeleta
Houbová omeleta se slaninou
Houbová omeleta se slaninou
  • Recepty.cz
  • Houbová omáčka s vdolky
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact