• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Houbová omáčka s vdolky
Napište svůj komentář k receptu

Houbová omáčka s vdolky

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
5.0
hodnotilo: 8
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: obtížné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Houbová omáčka s vdolky
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
  • omáčka
    • houby
    • cibule
    • 1
      kelímek zakysaná smetana
    • voda na poslití
    • hladká mouka
    • 1
      dl mléko
    • vegeta
  • vdolky
    • 500
      g hladká mouka
    • droždí
    • 80
      g hera
    • 1
      vejce
    • 250
      ml mléko

Postup přípravy receptu

1
Omáčka: do hrnce na malé množství rozpáleného oleje dáme nadrobno nakrájenou cibuli, necháme zesklovatět a přidáme nakrájené houby. Dle potřeby podlijeme trochou vody, aby se houby nezačaly připalovat. Houby podusíme pod pokličkou doměkka. Do hrnku dáme asi jednu lžíci hladké mouky a rozmícháme ve vodě až se mouka rozpustí a nalijeme do hrnce. Přidáme zakysanou smetanu (stáhneme z plotýnky, aby se smetana nesrazila) a pro zjemnění i trochu mléka a krátce za stálého míchání povaříme, dokud omáčka nezhoustne, poté ochutíme vegetou (můžeme použít i sůl a pepř).
2
Vdolky (jako příloha): tuk necháme rozpustit, přidáme 1 vejce, lžičku soli a mléko a přpravenou směs vmícháme do mouky s droždím a dobře vypracujeme. Těsto necháme vykynout (kyne zhruba hodinu). Poté z těsta uděláme hada nakrájíme na jednotlivé kousky, z kterých poté vytvarujeme vdolky (bochánky). Vdolky necháme ještě na plechu chvíli vykynout a poté dáme péct. Pečeme do zlatova.
3
Horké vdolky potřeme rozpuštěným máslem a podáváme k omáčce.
4
Ač se Vám to může zdát jako hodně netradiční příloha, určitě budete spokojeni. Tento recept se předává v naší rodině z generace na generaci a oblíbili jsme si je všichni, tak snad budou chutnat i Vám.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Houbová omáčka jednoduchá

Houbová omáčka jednoduchá

Houbová omáčka II.

Houbová omáčka II.

Houbová omáčka smetanová

Houbová omáčka smetanová

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • JanickaR | 8. 10. 2012 06:56

    Moc dobrá, děkuji za recept. :)

  • esoš | 9. 10. 2011 14:24

    Svělá alternativa k tradičním pokrmům z hub. Kominace s vdolky je originální. :-D

  • Ghost | 8. 10. 2011 19:41

    V nekterych kucharkach jako napr. sroubek se neudavaji mnozstvi, protoze se pocita s tim ze ji cte zkuseny kuchar ktery uz vi kolik ceho ma byt.

  • Sája | 2. 10. 2011 21:09

    Já dávám instatní droždí, 1 sáček na takové množství mouky. Sáček má 7gramů a odpovídá cca 25g čerstvého droždí.

  • Ferda Mravenec | 9. 8. 2011 05:38

    Prosim vas, co znamena drozdi bez udani mnozstvi? Neziji v Cesku a tak bych privitala neco presnejsiho - napr. x gramu ci lzicek suseneho nebo x g cerstveho (klasickeho) drozdi. Dekuji moc a tesim se na vdolky, houby uz rostou!

  • Eva | 29. 1. 2011 16:23

    Dobrý den,moje babička je pekla na "plotně",pak je spařila v horké vodě a polila rozpuštěným domácím máslem.Jedli jsme je jen tak,Ale byly výborné i k houbové omáčce a také k švestkové. Eva.

  • Marie Šindelová | 14. 5. 2009 14:19

    Omáčka byla moc dobrá,vdolky jsem dělala podle svého.1.

  • Marie Šindelová | 14. 5. 2009 10:42

    Vdolky jsem dělala podle svého a omáčka byla moc dobrá.1.

  • Simča Sládková | 12. 8. 2008 13:25

    Jen pro ty, co neznají "převod" sušeného dorždí na klasické: jeden sáček odpovídá půl kostce (tj. cca 21 g) klasického droždí.

  • Sandra Jeriová | 18. 4. 2008 21:09

    Jsem moc ráda že vám Zdenko vdolky chutnaly a rozesmálo mě, že způsob konzumace je ve všech rodinách stejný :-)))Zkoušeli jsme i vdolky zamrazit, protože nám vždy nějaké zbydou a pak je jen rozpéct v troubě a taky jsou dobré takže mohu doporučit.

  • Lída | 18. 4. 2008 10:43

    Zdeničko, tak přeně takto jsme to dělali doma. V poledne byly s houbovkou a večer s povidlama.Úplně se mi to vybavilo a dnes se do toho pustím. Zdravím Lída

  • Zdenka Korábová | 18. 4. 2008 10:13

    Uvařeno, upečeno a pochváleno. Opravdu s kombinací omáčka -vdolečky jsem byla překvapena. A něžná část rodiny vdolky přikusovala a chlapi si je nalámali do talíře jako rohlík do guláše. Na zbytek vdolků jsem namazala švestková povidla a byl ještě moučník. Vdolky mi velmi připomněly holčičí doby, kdy babička nad posledním bochníkem domácího chleba říkávala. Chleba peču až ve čtvrtek, musím udělat pár KRUCHOVEK a ty se jedly s povidlama, nejčastěji hruškovýma.

  • Simča Sládková | 15. 4. 2008 19:15

    Zdenko - vdolek nedávám na talíře, má jinou konzistenci, než knedlík a zalit omáčkou by se asi velice rychle rozblemtal.

  • Sandra Jeriová | 14. 4. 2008 20:40

    Pro tu omáčku je přece jen to namáčení praktičtější.

  • Kamil Krybus | 14. 4. 2008 18:51

    Zajímavá kombinace je pečená kachna, dýňové zelí a vdolky. Byla specialita mé tchýně. Obvykle se vdolky přikusují a nenamáčejí.

  • Anonym | 13. 4. 2008 11:35

    Jak je budete podávat je určitě na Vás. U nás je vždy dám na talíř doprostřed stolu a každý si vezme. Někdo přikusuje, někdo si je do omáčky naláme. K jiným omáčkám jsem nikdy nevyzkoušela takže nevím jak to chutná, ale k houbovce opravdu výborně. Tak ať se Vám Zdenko povedou.

  • Zdenka Korábová | 13. 4. 2008 09:10

    O příloze k omáčkám -vdolkách- jsem slyšela, i k rajské či koprovce, ale v receptu nikdy nevyzkoušela. Ještě prosím o radu, vdolky přikusujete a nebo jako klasický knedlík vkládáte na talíř k omáčce. Určitě tento týden vyzkouším.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Omáčky & guláše Houbová
Pokrmy Ostatní Z hub Zálivky a omáčky Večeře Výjimečný den Dobrůtka Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Cibule Droždí Hera Hladká mouka Houby Mléko Vegeta Vejce Voda Zakysaná smetana
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Smažený sýr bez smažení

Smažený sýr bez smažení

Roláda z esíček

Roláda z esíček

Nakládané řízky

Nakládané řízky

Krémová květáková polévka

Krémová květáková polévka

Koláčky z listového těsta

Koláčky z listového těsta

Slaný mrkvový koláč

Slaný mrkvový koláč

Zapečený lilek  (nejen) s rýží

Zapečený lilek (nejen) s rýží

Velikonoční beránek dle časopisu F.O.O.D.

Velikonoční beránek dle časopisu F.O…

Kynutý beránek

Kynutý beránek

Doporučujeme

35 minut
Restované žampiony s bramborami a kadeřávkem

Restované žampiony s bramborami a…

45 minut
Tudelská zeleninová polévka

Tudelská zeleninová polévka

145 minut
Vepřové ragú s kukuřičnými knedlíčky

Vepřové ragú s kukuřičnými knedlíčky

30 minut
Risotto s chřestem

Risotto s chřestem

80 minut
Koprová omáčka se ztraceným vejcem

Koprová omáčka se ztraceným vejcem

60 minut
Jahodovorebarborový sypaný koláč

Jahodovorebarborový sypaný koláč

30 minut
Smažený bílý chřest

Smažený bílý chřest

30 minut
Chřestová polévka s pestem

Chřestová polévka s pestem

60 minut
Křehký dort s revení

Křehký dort s revení

Poslední sledované recepty

127
Ledové matcha latté
Ledové matcha latté
93
Křupaví netopýři
Křupaví netopýři
44
Havajské kuře huli huli
Havajské kuře huli huli
43
Vepřové výpečky s bramboráčky a špenátem s bešamelem
Vepřové výpečky s…
31
Čočka na kyselo
Čočka na kyselo

Zajímavé články

Od pondělí do pátku: Těstoviny hrají prim! 5 večeří, které stihnete do 30 minut
Od pondělí do pátku: Těstoviny hrají prim! 5…
Superpotravina týdne: Rebarbora. 4 dobré důvody, proč si ji právě teď vychutnat, plus sladké recepty
Superpotravina týdne: Rebarbora. 4 dobré důvody,…
Ředkvičky na sedm způsobů: Zkuste recept na pomazánku či ředkvičky s vajíčkem
Ředkvičky na sedm způsobů: Zkuste recept na…
Nejkrásnější svatební dorty v boho stylu: Objevte kouzlo nedokonalosti
Nejkrásnější svatební dorty v boho stylu: Objevte…
Kvíz: Jaké je vaše kuchařské IQ? Otestujte se!
Kvíz: Jaké je vaše kuchařské IQ? Otestujte se!
AHA.cz Tajemství Jiřího Bartošky (†78): Spory s Gottem (†80) kvůli pomluvám!

Tajemství Jiřího Bartošky (†78): Spory s Gottem (†80) kvůli pomluvám!

Mimibazar Vyzkoušeli jste: Vytřeno za pár minut. Inovovaný mop Spontex Express System+ šetří čas i záda

Vyzkoušeli jste: Vytřeno za pár minut. Inovovaný mop Spontex Express System+ šetří čas i záda

Dáma.cz Neuvěříte, že se takto oblékly! 19 nejšílenějších svatebních šatů, které jsou naprostý úlet

Neuvěříte, že se takto oblékly! 19 nejšílenějších svatebních šatů, které jsou naprostý úlet

Blesk pro ženy Chyby v oblékání, kvůli kterým vám to tolik nesluší. Neděláte nějakou z nich také?

Chyby v oblékání, kvůli kterým vám to tolik nesluší. Neděláte nějakou z nich také?

Ženy.cz Pomerančová kůže na zadku a stehnech: Nejlepší tipy a triky, jak se jí trvale zbavit

Pomerančová kůže na zadku a stehnech: Nejlepší tipy a triky, jak se jí trvale zbavit

Blesk.cz Deppova bývalka Amber Heardová: Porodila dvojčata!

Deppova bývalka Amber Heardová: Porodila dvojčata!

SportRevue.cz FOTO: Pamatujete? 37 sexy partnerek fotbalistů, které jsme mohli vidět v roce 2018 na šampionátu v Rusku

FOTO: Pamatujete? 37 sexy partnerek fotbalistů, které jsme mohli vidět v roce 2018 na šampionátu v Rusku

Maminka.cz 25 důkazů, že není radno nechat děti bez dozoru ani na 5 minut. Tyhle fotky vás dostanou!

25 důkazů, že není radno nechat děti bez dozoru ani na 5 minut. Tyhle fotky vás dostanou!

Blesk Horoskopy 7 mystických českých jmen pro ženy: Jaké kouzlo v sobě skrývají?

7 mystických českých jmen pro ženy: Jaké kouzlo v sobě skrývají?

Další doporučené recepty:

Houbová omáčka s bramborovými buchtami
Houbová omáčka s bramborovými buchtami
Houbová omáčka s koprem a zakysanou smetanou
Houbová omáčka s koprem a zakysanou…
Houbová omáčka s paprikou a karlovarskými knedlíky
Houbová omáčka s paprikou a…
Houbová omáčka smetanová
Houbová omáčka smetanová
Houbová omeleta
Houbová omeleta
Houbová omeleta se slaninou
Houbová omeleta se slaninou
  • Recepty.cz
  • Houbová omáčka s vdolky
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact