Vynikající smetanová omáčka z čerstvých, případně sušených hub nádherně voní, skvěle zasytí a zároveň je i nesmírně chutná. Jako přílohu si k ní můžete dát originální buchty z bramborového těsta.
V misce rozetřete droždí s cukrem na kašičku, přidejte 2 lžíce teplé vody a nechte 5 minut v teple vzejít kvásek. Mouku nasypte do mísy, přidejte vejce, sůl a bramborovou kaši. Přilijte kvásek a zpracujte, buď hákem v robotu, nebo vařečkou, na měkké nelepivé těsto. Překryjte utěrkou a nechte zhruba 1 hodinu vykynout.
3
V pekáči nechte rozpustit asi 2 lžíce másla. Těsto rozdělte na 12 stejných kusů a každý vytvarujte do kuličky a naskládejte vedle sebe do pekáče. Opět nechte asi 20 minut kynout. Mezitím rozpalte troubu na teplotu 200 °C. Vykynuté buchty potřete rozšlehaným vejcem a pečte dozlatova, asi 20 minut.
Zatímco kynou buchty, připravte omáčku. Sušené houby zalijte v misce horkou vodou a nechte pár minut změknout. Na másle nechte v kastrole zesklovatět najemno nakrájenou cibuli. Přidejte slité nebo čerstvé houby, krátce orestujte a poté přisypte kmín a mouku a restujte další minutu. Zalijte mlékem, osolte, opepřete a nechte 10 minut provařit. Omáčku odstavte z ohně a vmíchejte metličkou kysanou smetanu. Dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem. Omáčku podávejte s buchtami, posypanou čerstvým tymiánem.