Nadrobno nakrájenou cibuli necháme zesklovatět na polovině oleje. Zasypeme ji moukou a krátce za stálého míchání osmahneme. Přilijeme studený vývar a rozšleháme. Osolíme, opepříme a vaříme asi 30 minut.
NEJČASTĚJŠÍ CHYBY PŘI PŘÍPRAVĚ HOUBOVÉ OMÁČKY:
• Hrudky z mouky v omáčce: Hrudky vznikají, když mouku po přilití vývaru nedostatečně rozšleháte. Důležité je zalít horkou cibulovou jíšku studenou tekutinou a intenzivně šlehat.
• Mdlá chuť: Houbová omáčka je primárně o intenzivní chuti hub. Mdlost obvykle pramení z nedostatečného orestování čerstvých hub, kdy se z nich neodpařila veškerá voda, a nedošlo k jejich karamelizaci a koncentraci chutí. Další příčinou je použití nevýrazného vývaru nebo málo provařená jíška, která zanechává moučnou pachuť.
• Hořká chuť omáčky: Obvykle je důsledkem spálení mouky při přípravě jíšky, případně připálení cibule. Mírně hořkou chuť je možné zjemnit přidáním lžičky cukru nebo povařením plátků brambory či jablka, které část hořkosti pohltí. Pokud je ale omáčka moc hořká, už ji nezachráníte.
5
TIPY PRO DOKONALÝ VÝSLEDEK:
• Chuť omáčky můžete vylepšit přidáním bobkového listu a několika kuliček nového koření. K houbám se hodí i libeček nebo kmín.
• Omáčku můžete zjemnit přidáním smetany ke šlehání.