• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Houbová omáčka jednoduchá
Napište svůj komentář k receptu

Houbová omáčka jednoduchá

autor: Jana z Vysočiny
0.0
moje hodnoceni
4.0
hodnotilo: 93
doba přípravy: 60 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Houbová omáčka jednoduchá
Houbová omáčka jednoduchá
Houbová omáčka jednoduchá
Houbová omáčka jednoduchá
Houbová omáčka jednoduchá
Houbová omáčka jednoduchá
Houbová omáčka jednoduchá
Houbová omáčka jednoduchá
Houbová omáčka jednoduchá
Houbová omáčka jednoduchá
Houbová omáčka jednoduchá
9fotografií
Nahrát fotku
 

Suroviny

4 porce
    • 1
      ks cibule
    • 2
      lžíce máslo
    • 1
      lžička sůl
    • 2
      lžíce hladká mouka
    • 1
      lžička ocet
    • 2
      dl mléko
    • 1
      lžička pepř mletý
    • 2
      hrst sušené houby
    • 1
      lžička kmín
    • 1
      lžička cukr

Postup přípravy receptu

1
Dvě hrsti sušených hub namočíme do studené vody a necháme máčet alespoň půl hodiny. Vodu můžeme jednou vyměnit. Poté vyjmeme a nakrájíme na kousky.

RADA: Jak na voňavé sušené houby?

2
Na másle osmahneme cibulku, přisypeme hladkou mouku a umícháme cibulovou jíšku. Rozředíme trochou studené vody a pak zalijeme vroucí vodou. Osolíme, opepříme, přidáme kmín, pokrájené houby a přivedeme k varu. Vaříme alespoň 20 minut. V mléce rozmícháme ještě trochu hladké mouky a zavaříme do omáčky. Nakonec omáčku dochutíme octem a cukrem. Můžeme použít i čerstvé houby, nebo houby naložené na kyselo.

RADA: Připravte si domácí jíšku!

3
Na litr vody dávám přibližně jeden hrnek mléka. Tuto omáčku dělám jako bezmasé jídlo k těstovinám, houskovému knedlíku nebo smaženkám. Samozřejmě je ještě lepší, použije-li se místo vody hovězí vývar. Je to jedna z mála omáček, která je výborná i bez smetany, pouze s mlékem.

RADA: Jak na připálenou omáčku?

Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Houbová omáčka krok za krokem

Houbová omáčka krok za krokem

Houbová pizza

Houbová pizza

Veganská houbová omáčka

Veganská houbová omáčka

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Honzík | 5. 5. 2017 14:32

    výborný recept akorát jsem použil hrnek mléka a jednu smetanu a místo octu nálev z okurek :)

  • Jana | 14. 6. 2016 21:51

    Dnes jsem vařila houbovou poprvé a místo mléka jsem dala smetanu a trochu hořčice a naprosto vynikající. Nesladila jsem

  • Honza | 29. 1. 2016 09:40

    Dnes jsem ji zkousel a musim rict, ze je naprosto vynikajici. Pouzil sem zmrazene houby a misto vody vyvar. Pepre jesem dal polovicni mnozstvi (mozna i mene), cukr sem nepouzil vubec. Jen sem na konci pridal par kapek octa, aby tam byl trochu citit. Já hodnotim za 1. :-)

  • Veronika | 30. 10. 2015 19:38

    Uvařila jsem, cukr jsem nepoužila, přidala jsem ještě trochu kyselých okurek a nemohu si stěžovat. Hodnotím za výbornou! : )

  • fanny26 | 5. 10. 2015 13:34

    Houbovou omáčku jsem dělal poprvé v životě. Mám pocit, že jsem jí cukrem a octem trošku pokazil, ale stejně byla výborná. Příště ocet a cukr vynechám. Dávám 1* :-)

  • Věrka | 3. 2. 2015 11:51

    Byla výborná, pochutnali jsme si - cukr jsem nepřidávala

  • Klára | 10. 9. 2014 14:03

    V Ingrediencich je uvedeno pepr mlety. Jen pro info. :-)

  • Febe | 10. 8. 2014 13:49

    Vyzkoušela jsem, moc mi nechutnala. To však neznamená, že nemám ráda sladkokyselé omáčky - ale sladkou houbovou už příště určitě ne. Z vašich reakcí si myslím, že tam dáváte celou lžičku mletého pepře - to asi přebije všechny chutě ...

  • Eva | 9. 8. 2014 22:06

    Souhlasím, když nejím nasládlé omáčky, tak je nevařim.

  • Karin | 9. 8. 2014 17:35

    Když se vaří,tak se ochutnává,tak když ti chutnala bez cukru,proč si ho tam dávala :-! neumíš se rozhodnout sama?komentář o pepři je všehovořící :-!

  • Febe | 9. 8. 2014 16:03

    V receptu není uvedeno, zda mletý nebo celý pepř. Lžička mletého pepře mi připadala moc, tak jsem dala kuličky a dvě špetky mletého. Myslím si, že přidáním cukru jsem omáčku zkazila, nepomohlo ani přidání dvou lžiček octa navíc. Rozhodně bych cukr do houbové omáčky příště nedávala. Hodnotím jako průměr.

  • Týna | 15. 2. 2014 12:34

    Udělala jsem tuhle omáčku a moc my nechutnala asi jsem jí udělala trošku jinak ale na to že je my 14 tak ujde :-)

  • Laďa | 28. 1. 2014 12:21

    Jednoduché, rychlé, chutné i s použitím "obyčejných žampiónů" O:-)

  • Jačna
    Jačna | 26. 1. 2014 14:47

    dobrý až na to, že u nás nikdo houby nejí, takže jsem to vařila pro dědu :-D

  • momik
    momik | 20. 1. 2014 21:32

    Já jsem místo vody dala vývar z povařených sušených hub...perfektní!

  • Pera | 20. 1. 2014 19:02

    Tak jsem k vřenému hovězímu udělala tuto omáčku. Ze zmražených hub, akorát jsem to neochucovala octem a cukrem, ale solí a troškou podravky a místo vody jsem tam dala ten vývar a je moc dobrá Na chvíli jsem v tom povařila i to maso a udělala jsem k tomu těstoviny a fakt dobrota

  • Charlotte191 | 3. 1. 2014 09:06

    Výborná omáčka! Byla to moje první houbová omáčka a byla úžasná i po vychladnutí, jen bych přidala třetinku bujonu. Vřele doporučuju všem začínajícím kuchařkám a kuchařům

  • Y-bear | 4. 10. 2013 14:32

    je jednoducha a vazne dobra,rad delam podle int.receptu :-) jen tak dal ;-)

  • Zuzka | 24. 9. 2013 11:58

    Je fakticky výborná ted jsem jí poprvé uvařila a nema chybu :-)

  • Michaela | 22. 9. 2013 17:01

    Jednoduchá,rychlá a chutná omáčka. Děkuji za recept.

  • Misa | 2. 9. 2013 18:44

    udělala výborna jen jsem přidala rozkvedlala vejce :-* ;-)

  • Sandra | 1. 9. 2013 13:21

    Momentálně dodělávám houbovou omáčku dle vašeho receptu, vypadá moc dobře. Už se na něj těšim :-) :-P

  • Dita | 30. 8. 2013 22:55

    Fakt super :) díky ;-)

  • Martin | 6. 8. 2013 18:53

    Výborné, Jednoduché, jen jsem tam dal litr vody a litr mléka ;-)

  • Tereza | 2. 7. 2013 13:03

    Právě jsem omáčku dovařila a už je v kastrolu jen po dně, díky za jednoduchý, rychlý a moc dobrý recept ;-).

  • Jája | 10. 6. 2013 12:06

    Výborné. Děkujeme za recept na úžasný obídek!! :)

  • Danča | 20. 3. 2013 11:14

    Právě jsem dodělala a výborná :) doporučuji

  • mirkavazy
    mirkavazy | 28. 2. 2013 17:43

    Mohu doporučit... dělala jsem ze sušených hub a povedla se na výbornou ;-)

  • iva kratka | 10. 12. 2012 12:47

    houby nechavam namacet alespon pul dne, aby nebyly tvrde a nemusely se dlouho varit

  • Monča | 16. 11. 2012 10:27

    Dneska se na ni chystám - jestli se povede, tak budu hodně ráda

  • vdvictor | 26. 10. 2012 13:37

    Fakt dobrá.Děkuju ;-)

  • Mirth
    Mirth | 18. 9. 2011 15:03

    dobrá, jen dám příště míň kmínu (chutnala spíš po něm) a víc hub, aspoň dvakrát tolik. ale jinak snadné, rychlé a dobré:) doporučuju

  • Tereza T
    Tereza T | 21. 7. 2011 15:37

    Opraveno, díky.

  • Ladia
    Ladia | 21. 7. 2011 15:31

    Zálivky a omáčky :-)

  • recepty73
    recepty73 | 28. 1. 2011 18:35

    ...super na bramborové gnocchi :-P ;-)

  • Tereza T
    Tereza T | 28. 1. 2011 18:20

    Je bezvadná, díky za recept!

  • Mirek | 4. 1. 2011 08:54

    Nejlépe je dělat omáčku s mlékem a smetanou a houby nevařit,ale podusit na cibulce s máslem.Potom zalít mlékem se smetanou a lžící mouky.

  • Adélka | 23. 11. 2010 16:44

    Omáčka výborná, už jsem jí dělala 2x a naprosto jednoduchá :) jako kuchařka začátečnice jsem měla z omáčky velkou radost - byla vynikajíííííícííííí

  • MIRKA AKRIM | 16. 9. 2010 08:50

    Alenko, ty houby podusite na cibulce nebo je date povarit az do te omacky tak syrove.

  • michaela picková | 19. 8. 2010 18:16

    Dnes jsem ji udelala k veceri a musim rict ze je opravdu vyborna.Vsem doporucuji A dekuji za bezva recept.

  • alena slavíková | 12. 8. 2010 20:39

    Tuto omáčku dělám stejně, jen přidávám krabičku Tatry a mléko. A dělám ji v létě na chalupě z čerstvých praváků. zkuste - super.Právě jsem ji dodělala.

  • michal jakouš | 1. 7. 2010 14:26

    díky za tip nejlepší houbová omáčka

  • Lenka Kostalova | 15. 9. 2007 10:35

    Jani právě jsem zkusila tvůj recept. Super!!!!!!!!!Díky je to přesně to co jsem tu hledala. Lenka

  • Ota Č. | 6. 8. 2007 11:43

    Vážně moc dobré!

  • Věra | 23. 1. 2007 22:04

    No tak nevím, cukr, ocet, mouku, to já nedávám. Nejrychlejší houbová omáčka mi přijde povařit sušené houby v malém množství vody, když změknou, přidat zakysanou smetanu nebo měkký smetanový sýr, případně v kombinaci s dobrým bílým jogurtem (ne Danone a jiné uměliny) a okořenit podle chuti, případně dolít trochou mléka.

  • Daniela | 23. 1. 2007 15:31

    Jani,moc dekuji za skvely recept.Bylo to naprosto vynikajici a jestli nekdo nekdy tuto skvelou omacku musel vylit,to patrne proto,ze ztratil chutove bunky.Davam za 1*****

  • sonets | 5. 11. 2006 17:57

    Receptík jsem vyzkoušela a moc mě potěšil přítel zdlábnul skoro celý kastról :))

  • Simča Sládková | 10. 9. 2006 14:35

    Právě jsme měli tuto "obyčejnou" omajdu k obědu a mohu říct, že je jedinečná. Manžel si ji dal s bramborovým knedlíkem, já s dcerama s těstovinou. Při vaření jsem cibulovou jíšku rozředila 1/2 litrem vody, ve které jsem rozpustila 1 kostku houbového Masoxu, do mléka jsem už mouku nepřidávala. Při kořenění jsem kromě kmínu přidala i špetku sušeného česneku (my česnek můžeme na všechno) a porce posypala sekanou petrželovou natí.... A bylo to mňááááám!!!!

  • Tomáš P. | 28. 8. 2005 12:21

    JaniTou to cestou vám chci poděkovat za dobrej receptdnes jsem ho vyskoušel a moc dobrej.Děkuji Tomáš P.

  • Jana z VM | 23. 8. 2005 09:41

    Kritizovala bych, až vyzkouším, ne?

  • Marcela Vrabcová | 22. 8. 2005 18:33

    Jani, nic si z toho nedelejte. Vsak vite jak to tu obcas chodi... Jakmile se dostanu k houbam, vyzkousim.

  • Jana Tichá | 22. 8. 2005 17:22

    lMám to chápat tak, že jste to vyzkoušel a vylil? Kdo nemá rád obyčejné jídlo, může si tam dát vývar jak radím a promě za mě místo mléka i šlehačku.A pokud vím, dělají se i houbové omáčky úplně bez mléka.

  • Vilém Besser | 22. 8. 2005 15:37

    Zkuste dát podle receptu vodu a ne mléko, jak je obvyklé a vznikne vám cosi, co okamžitě po dodělání vylijete. Tohle opravdu není to pravé.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Omáčky & guláše Houbová
Ostatní Zálivky a omáčky Oběd Večeře Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Cibule Cukr Hladká mouka Kmín Máslo Mléko Ocet Pepř mletý Sůl Sušené houby
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Šťouchané brambory II.

Šťouchané brambory II.

Chorvatský bramborový salát z Dolače

Chorvatský bramborový salát z Dolače

Rychlá zelňačka III.

Rychlá zelňačka III.

Cuketa na smetaně

Cuketa na smetaně

Vepřové koleno na černém pivě

Vepřové koleno na černém pivě

Panna Cotta s pomeranči

Panna Cotta s pomeranči

Vynikající vanilková zmrzlina

Vynikající vanilková zmrzlina

Zeleninová bramboračka

Zeleninová bramboračka

Banánové placičky / palačinky

Banánové placičky / palačinky

Doporučujeme

35 minut
Restované žampiony s bramborami a kadeřávkem

Restované žampiony s bramborami a…

45 minut
Tudelská zeleninová polévka

Tudelská zeleninová polévka

145 minut
Vepřové ragú s kukuřičnými knedlíčky

Vepřové ragú s kukuřičnými knedlíčky

30 minut
Risotto s chřestem

Risotto s chřestem

80 minut
Koprová omáčka se ztraceným vejcem

Koprová omáčka se ztraceným vejcem

60 minut
Jahodovorebarborový sypaný koláč

Jahodovorebarborový sypaný koláč

30 minut
Smažený bílý chřest

Smažený bílý chřest

30 minut
Chřestová polévka s pestem

Chřestová polévka s pestem

60 minut
Křehký dort s revení

Křehký dort s revení

Poslední sledované recepty

48
Vepřové výpečky s bramboráčky a špenátem s bešamelem
Vepřové výpečky s…
30
Čočka na kyselo
Čočka na kyselo
28
Velikonoční nádivka
Velikonoční nádivka
28
Kynutá bábovka s kakaem
Kynutá bábovka s kakaem
23
Skvělý domácí kváskový chleba
Skvělý domácí kváskový…

Zajímavé články

Od pondělí do pátku: Těstoviny hrají prim! 5 večeří, které stihnete do 30 minut
Od pondělí do pátku: Těstoviny hrají prim! 5…
Superpotravina týdne: Rebarbora. 4 dobré důvody, proč si ji právě teď vychutnat, plus sladké recepty
Superpotravina týdne: Rebarbora. 4 dobré důvody,…
Ředkvičky na sedm způsobů: Zkuste recept na pomazánku či ředkvičky s vajíčkem
Ředkvičky na sedm způsobů: Zkuste recept na…
Nejkrásnější svatební dorty v boho stylu: Objevte kouzlo nedokonalosti
Nejkrásnější svatební dorty v boho stylu: Objevte…
Kvíz: Jaké je vaše kuchařské IQ? Otestujte se!
Kvíz: Jaké je vaše kuchařské IQ? Otestujte se!
AHA.cz Tajemství Jiřího Bartošky (†78): Spory s Gottem (†80) kvůli pomluvám!

Tajemství Jiřího Bartošky (†78): Spory s Gottem (†80) kvůli pomluvám!

Mimibazar Vyzkoušeli jste: Vytřeno za pár minut. Inovovaný mop Spontex Express System+ šetří čas i záda

Vyzkoušeli jste: Vytřeno za pár minut. Inovovaný mop Spontex Express System+ šetří čas i záda

Dáma.cz Pletené vesty jsou hitem šatníku: Hodí se ke košili, krajkám i na holé tělo

Pletené vesty jsou hitem šatníku: Hodí se ke košili, krajkám i na holé tělo

Blesk pro ženy Chyby v oblékání, kvůli kterým vám to tolik nesluší. Neděláte nějakou z nich také?

Chyby v oblékání, kvůli kterým vám to tolik nesluší. Neděláte nějakou z nich také?

Ženy.cz Pomerančová kůže na zadku a stehnech: Nejlepší tipy a triky, jak se jí trvale zbavit

Pomerančová kůže na zadku a stehnech: Nejlepší tipy a triky, jak se jí trvale zbavit

Blesk.cz Deppova bývalka Amber Heardová: Porodila dvojčata!

Deppova bývalka Amber Heardová: Porodila dvojčata!

SportRevue.cz FOTO: Polonahé holky ve spodním prádle. To je americká X League

FOTO: Polonahé holky ve spodním prádle. To je americká X League

Maminka.cz Ve 36. týdnu těhotenství jí diagnostikovali rakovinu ve čtvrtém stadiu. Zbývá vám půlrok života, řekli jí lékaři

Ve 36. týdnu těhotenství jí diagnostikovali rakovinu ve čtvrtém stadiu. Zbývá vám půlrok života, řekli jí lékaři

Blesk Horoskopy 7 mystických českých jmen pro ženy: Jaké kouzlo v sobě skrývají?

7 mystických českých jmen pro ženy: Jaké kouzlo v sobě skrývají?

Další doporučené recepty:

Houbová kýta s pórkem
Houbová kýta s pórkem
Houbová mňamka s kuřetem
Houbová mňamka s kuřetem
Houbová omáčka II.
Houbová omáčka II.
Houbová omáčka krok za krokem
Houbová omáčka krok za krokem
Houbová omáčka s bramborovými buchtami
Houbová omáčka s bramborovými buchtami
Houbová omáčka s koprem a zakysanou smetanou
Houbová omáčka s koprem a zakysanou…
  • Recepty.cz
  • Houbová omáčka jednoduchá
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact