Těstoviny uvaříme dle návodu v osolené vodě se lžící oleje, pak scedíme a smícháme s houbovou směsí.
2
Mezitím si připravíme houbovou směs: plátky očištěných hub spaříme ve vroucí vodě, necháme okapat a dáme do kastrolu s na kousky pokrájeným špekem vyškvařeným s osmaženou cibulí. Houby ochutíme, pepřem, kmínem a majoránkou dle chuti, přidáme česnek a osolíme. Ještě krátce osmažíme za stálého míchání. Pak smícháme s těstovinami, případně dochutíme solí a pepřem a podáváme například s okurkovým salátem, sterilovanou červenou řepou... Před podáváním můžeme posypat nasekanými bylinkami.
3
Pokud vynecháme špek, máme bezmasý pokrm.
4
Houbařské těstoviny můžeme dát i do vymazané zapékací mísy, zalít osolenými rozšlehanými vejci s mlékem a zapéct v předehřáté troubě.