• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Hospodská svíčková na smetaně
Napište svůj komentář k receptu

Hospodská svíčková na smetaně

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
4.1
hodnotilo: 7
doba přípravy: 120 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Hospodská svíčková na smetaně
Nahrát fotku
 

Suroviny

6 porce
    • 1
      kg hovězí maso cca
    • slanina bez kůže
    • sůl
    • olej
    • 250
      g kořenová zelenina cca, čerstvá nebo zmražená
    • 100
      g cibule cca
    • pepř celý
    • nové koření celé
    • bobkový list
    • tymián
    • citron
    • ocet
    • cukr
    • 3
      l voda
    • 50
      g máslo cca
    • 150
      g hladká mouka cca
    • 500
      g smetana 12% cca

Postup přípravy receptu

1
Opláchnuté díly masa protkneme slaninou a osolíme. Očištěnou zeleninu a cibuli nakrájíme na plátky, mírně osmahneme na tuku, přidáme maso, krátce je v základu opečeme a podlijeme mírně vodou. K masu přidáme rozmačkaný pepř a nové koření, bobkový list a tymián a pečlivě opláchnutý citrón nakrájený na plátky - malý nebo jen půl. Lehce zastříkneme octem - maso zůstane potom měkké, ale nerozpadá se. Přikryjeme poklicí a dusíme nebo pečeme v troubě pod poklicí doměkka. Během dušení (pečení) maso obracíme, přeléváme šťávou a podléváme vodou.
2
Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme světlou zásmažkou připravenou z másla a mouky, rozředíme vodou, rozšleháme a zvolna vaříme za občasného míchání nejméně 20 minut. Během varu přidáme smetanu. Omáčku procedíme, dochutíme solí, octem a cukrem a znovu krátce povaříme.
3
Podáváme s houskovým knedlíkem a zdobíme plátkem citrónu s brusinkovým kompotem a střikem šlehačky.
4
TIP: Maso nakládám 2 dny předem. Zeleninu rychle nechám projít varem a ihned vyndám a nasypu na prošpikované maso přidám plátky cibule a koření, pekáček přikryju alobalem nebo potr. fólií a dám do lednice - POZOR nezapomeňte maso otočit, aby se proleželo rovnoměrně.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Svíčková na smetaně

Svíčková na smetaně

Svíčková na smetaně podle Richarda Nováka

Svíčková na smetaně podle Richarda…

Svíčková na smetaně s karlovarským knedlíkem

Svíčková na smetaně s karlovarským…

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Jarda | 13. 12. 2014 20:06

    Recept je skvely, jen pokud date pod maso ( delal jsem v uzavrenem pekaci v troube) vice korenove zeleniny, cca 700-1000g, neni pak do omacky potreba pridavat vubec jisku...staci jen kysana smetana...po rozmixovani ma idelani konzistenci a dokonce nebylo potreba pridavat ani ocet s cukrem. I kdyz dochuceni je uz samozrejme na kazdem dle chut.

  • Barbara | 14. 5. 2013 11:22

    Ja jednu vetsi mrkev(syrovou) nastrouham na jemno a osmazim na masle do mekka (podle potreby podlevat vyvarem z masa nebo vodou) a pridam do hotove omacky.Pak to ma tu spravnou chut !!!

  • Julča | 27. 8. 2012 22:36

    nejlepší svíčková, co jsem kdy vařila je zde (www.databazereceptu.org) <3

  • rwilson | 4. 7. 2012 17:39

    ještě jsem neměl

  • Pavel | 8. 5. 2012 10:17

    Je to ňamka vyzkoušeno, doporučuji! ;-)

  • petr | 14. 1. 2012 09:07

    moc dobre a chutne doporucuji <3

  • SonaK. | 11. 6. 2011 13:17

    výbroná, sice mi moc nezhoustla, ale chuťově vynikající

  • milo | 5. 11. 2010 08:03

    Je dobrý po prošpikování stáhnout motouzem,drží krásně tvar

  • Mila Tischer | 22. 3. 2008 10:48

    Muzete mi nekdo prozradit, jak mam to maso nakrajet, aby se nerozpadalo, ale aby zas nebylo tak tvrdy, ze by se to nedalo kousat? Diky

  • Radka Hudská | 31. 10. 2007 13:51

    Naložení masa- prošpikovat maso po vlákně slaninou, zmrazenou zeleninu nechat přejít varem, přecedit, přidat špetku timiánu, nové koření a kuličky pepře ( pomačkat tak, aby praskly, ale nerozdrtit) a bobkový list. Zeleninu smíchat s plátky cibule a umístit na a vedle masa, přikrýt a nechat odležet. Po 24 hod otočit. Zelenina pustí ještě část vody, proto ji už nezalévám.

  • Di | 25. 10. 2007 17:19

    já svíčkovou nakládám hned se zeleninou. Pak při pečení přidám ještě další.

  • Olga Zehnalová | 24. 10. 2007 18:51

    Takto robím sviečkovú aj ja, ku koreninám pridávam ešte pár guliciek jalovca - borievka, to urobí dobrú vôňu a zeleninu rozmixujem, zahustím zápražkou alebo do smotany dám múku a nechá m dobre povariť, ocot nepoužívam radšej dávam citrón, je to jemnejšie. Asi mám o nedelný obed postarané.

  • Anonym | 23. 10. 2007 14:03

    Děkuji, vyzkouším ten octový, mám chuť na svíčkovou jak si pamatuji od babičky. Jolana

  • Lusinda | 23. 10. 2007 13:20

    Jolanko maso buď zalejte rozpuštěným máslem a dejte do chladu nebo si svařte nálev z vody,octa,pepře,bobk.listu,nového koření a tymiánu.U obou způsobů je nutné denně obracet a nechat naložené tak tři dny.

  • Anonym | 23. 10. 2007 11:58

    To maso máte naložené jen tak nasucho? Babi ho dělávala potopené v nálevu. Dala bych si naloženou svíčkovou, prosím poraďte, zajímal by mě nálev na naložení. Děkuji Jolana

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Svíčková Maso & ryby & mořské plody Hovězí
Maso Hovězí Oběd Pečení Dušení Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Bobkový list Cibule Citron Cukr Hladká mouka Hovězí maso Kořenová zelenina Máslo Nové koření Ocet Olej Pepř celý Slanina Smetana 12% Sůl Tymián Voda
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Fofr koláč

Fofr koláč

Houbová čalamáda

Houbová čalamáda

Pikantule

Pikantule

Koláč z jogurtů s drobenkou

Koláč z jogurtů s drobenkou

Bramborové noky s houbovou omáčkou

Bramborové noky s houbovou omáčkou

Hrníčková buchta

Hrníčková buchta

Halušky podle Daniely

Halušky podle Daniely

Rychlá perníková roláda

Rychlá perníková roláda

Brokolice / květák v sýrovém těstíčku

Brokolice / květák v sýrovém těstíčku

Doporučujeme

40 minut
Citronové orzo se špenátem

Citronové orzo se špenátem

40 minut
Polévka z pečené mrkve a červené čočky

Polévka z pečené mrkve a červené čočky

120 minut
Pikantní pečený bůček

Pikantní pečený bůček

65 minut
Houbová omáčka s bramborovými buchtami

Houbová omáčka s bramborovými buchtami

50 minut
Cuketové kuličky v rajčatové omáčce

Cuketové kuličky v rajčatové omáčce

40 minut
Hrnková dýňová roláda

Hrnková dýňová roláda

Křížaly - sušená jablka

Křížaly - sušená jablka

50 minut
Makovec se švestkami

Makovec se švestkami

15 minut
Huevos rancheros

Huevos rancheros

Poslední sledované recepty

33
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce
32
Guláš s hráškem
Guláš s hráškem
21
Houbové flíčky / houbofleky
Houbové flíčky /…
19
Pepanovo sádlo se špekem a cibulkou
Pepanovo sádlo se špekem…
17
Svíčková Stroganoff
Svíčková Stroganoff

Zajímavé články

Jablečný závin, který chutná božsky aneb osvědčené triky našich babiček
Jablečný závin, který chutná božsky aneb…
Začínají podzimní šípkové žně! Jak je nasbírat, usušit a zpracovat?
Začínají podzimní šípkové žně! Jak je nasbírat,…
7 receptů na tu nejšťavnatější vepřovou krkovičku
7 receptů na tu nejšťavnatější vepřovou krkovičku
Jak na domácí burčák? Důležitá je teplota kvašení!
Jak na domácí burčák? Důležitá je teplota kvašení!
Potravinové alergie doma i na cestách: Potíže mohou způsobit ořechy i večeře na dovolené
Potravinové alergie doma i na cestách: Potíže…
AHA.cz Martina Čechová po rozchodu se slavným brankářem: Bez respektu

Martina Čechová po rozchodu se slavným brankářem: Bez respektu

Mimibazar Poutavý svět kávy: Od zrnka v Etiopii po váš šálek

Poutavý svět kávy: Od zrnka v Etiopii po váš šálek

Dáma.cz Udělat si dobře můžete i bez partnera: Čím nahradit sex, když jste single?

Udělat si dobře můžete i bez partnera: Čím nahradit sex, když jste single?

Blesk pro ženy Bunda, která zastínila trenčkot: Barn jacket milovala už královna Alžběta!

Bunda, která zastínila trenčkot: Barn jacket milovala už královna Alžběta!

Ženy.cz „Dělám to přece pro tebe!“ Jak dobré úmysly ničí vztahy

„Dělám to přece pro tebe!“ Jak dobré úmysly ničí vztahy

Blesk.cz Obnovená premiéra muzikálu Osmý světadíl: Vdovy po Patejdlovi (†68) a Žbirkovi (†69) v dobré náladě

Obnovená premiéra muzikálu Osmý světadíl: Vdovy po Patejdlovi (†68) a Žbirkovi (†69) v dobré náladě

SportRevue.cz FOTO: Sexy kalendář. Polonahým cheerleaders to v plavkách zatraceně sluší

FOTO: Sexy kalendář. Polonahým cheerleaders to v plavkách zatraceně sluší

Maminka.cz Takhle vypadá láska. Milující máma porodila navzdory všem děti s trpasličí nemocí a je inspirací pro ostatní

Takhle vypadá láska. Milující máma porodila navzdory všem děti s trpasličí nemocí a je inspirací pro ostatní

Blesk Horoskopy Těchto 6 věcí z bytu vyhoďte! Zbavte se negativní energie podle feng-šuej

Těchto 6 věcí z bytu vyhoďte! Zbavte se negativní energie podle feng-šuej

  • Recepty.cz
  • Hospodská svíčková na smetaně
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact