• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Hospodská svíčková na smetaně
Napište svůj komentář k receptu

Hospodská svíčková na smetaně

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
4.1
hodnotilo: 7
doba přípravy: 120 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Hospodská svíčková na smetaně
Nahrát fotku
 

Suroviny

6 porce
    • 1
      kg hovězí maso cca
    • slanina bez kůže
    • sůl
    • olej
    • 250
      g kořenová zelenina cca, čerstvá nebo zmražená
    • 100
      g cibule cca
    • pepř celý
    • nové koření celé
    • bobkový list
    • tymián
    • citron
    • ocet
    • cukr
    • 3
      l voda
    • 50
      g máslo cca
    • 150
      g hladká mouka cca
    • 500
      g smetana 12% cca

Postup přípravy receptu

1
Opláchnuté díly masa protkneme slaninou a osolíme. Očištěnou zeleninu a cibuli nakrájíme na plátky, mírně osmahneme na tuku, přidáme maso, krátce je v základu opečeme a podlijeme mírně vodou. K masu přidáme rozmačkaný pepř a nové koření, bobkový list a tymián a pečlivě opláchnutý citrón nakrájený na plátky - malý nebo jen půl. Lehce zastříkneme octem - maso zůstane potom měkké, ale nerozpadá se. Přikryjeme poklicí a dusíme nebo pečeme v troubě pod poklicí doměkka. Během dušení (pečení) maso obracíme, přeléváme šťávou a podléváme vodou.
2
Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme světlou zásmažkou připravenou z másla a mouky, rozředíme vodou, rozšleháme a zvolna vaříme za občasného míchání nejméně 20 minut. Během varu přidáme smetanu. Omáčku procedíme, dochutíme solí, octem a cukrem a znovu krátce povaříme.
3
Podáváme s houskovým knedlíkem a zdobíme plátkem citrónu s brusinkovým kompotem a střikem šlehačky.
4
TIP: Maso nakládám 2 dny předem. Zeleninu rychle nechám projít varem a ihned vyndám a nasypu na prošpikované maso přidám plátky cibule a koření, pekáček přikryju alobalem nebo potr. fólií a dám do lednice - POZOR nezapomeňte maso otočit, aby se proleželo rovnoměrně.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Svíčková na smetaně

Svíčková na smetaně

Svíčková na smetaně podle Richarda Nováka

Svíčková na smetaně podle Richarda…

Svíčková na smetaně s karlovarským knedlíkem

Svíčková na smetaně s karlovarským…

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Jarda | 13. 12. 2014 20:06

    Recept je skvely, jen pokud date pod maso ( delal jsem v uzavrenem pekaci v troube) vice korenove zeleniny, cca 700-1000g, neni pak do omacky potreba pridavat vubec jisku...staci jen kysana smetana...po rozmixovani ma idelani konzistenci a dokonce nebylo potreba pridavat ani ocet s cukrem. I kdyz dochuceni je uz samozrejme na kazdem dle chut.

  • Barbara | 14. 5. 2013 11:22

    Ja jednu vetsi mrkev(syrovou) nastrouham na jemno a osmazim na masle do mekka (podle potreby podlevat vyvarem z masa nebo vodou) a pridam do hotove omacky.Pak to ma tu spravnou chut !!!

  • Julča | 27. 8. 2012 22:36

    nejlepší svíčková, co jsem kdy vařila je zde (www.databazereceptu.org) <3

  • rwilson | 4. 7. 2012 17:39

    ještě jsem neměl

  • Pavel | 8. 5. 2012 10:17

    Je to ňamka vyzkoušeno, doporučuji! ;-)

  • petr | 14. 1. 2012 09:07

    moc dobre a chutne doporucuji <3

  • SonaK. | 11. 6. 2011 13:17

    výbroná, sice mi moc nezhoustla, ale chuťově vynikající

  • milo | 5. 11. 2010 08:03

    Je dobrý po prošpikování stáhnout motouzem,drží krásně tvar

  • Mila Tischer | 22. 3. 2008 10:48

    Muzete mi nekdo prozradit, jak mam to maso nakrajet, aby se nerozpadalo, ale aby zas nebylo tak tvrdy, ze by se to nedalo kousat? Diky

  • Radka Hudská | 31. 10. 2007 13:51

    Naložení masa- prošpikovat maso po vlákně slaninou, zmrazenou zeleninu nechat přejít varem, přecedit, přidat špetku timiánu, nové koření a kuličky pepře ( pomačkat tak, aby praskly, ale nerozdrtit) a bobkový list. Zeleninu smíchat s plátky cibule a umístit na a vedle masa, přikrýt a nechat odležet. Po 24 hod otočit. Zelenina pustí ještě část vody, proto ji už nezalévám.

  • Di | 25. 10. 2007 17:19

    já svíčkovou nakládám hned se zeleninou. Pak při pečení přidám ještě další.

  • Olga Zehnalová | 24. 10. 2007 18:51

    Takto robím sviečkovú aj ja, ku koreninám pridávam ešte pár guliciek jalovca - borievka, to urobí dobrú vôňu a zeleninu rozmixujem, zahustím zápražkou alebo do smotany dám múku a nechá m dobre povariť, ocot nepoužívam radšej dávam citrón, je to jemnejšie. Asi mám o nedelný obed postarané.

  • Anonym | 23. 10. 2007 14:03

    Děkuji, vyzkouším ten octový, mám chuť na svíčkovou jak si pamatuji od babičky. Jolana

  • Lusinda | 23. 10. 2007 13:20

    Jolanko maso buď zalejte rozpuštěným máslem a dejte do chladu nebo si svařte nálev z vody,octa,pepře,bobk.listu,nového koření a tymiánu.U obou způsobů je nutné denně obracet a nechat naložené tak tři dny.

  • Anonym | 23. 10. 2007 11:58

    To maso máte naložené jen tak nasucho? Babi ho dělávala potopené v nálevu. Dala bych si naloženou svíčkovou, prosím poraďte, zajímal by mě nálev na naložení. Děkuji Jolana

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Svíčková Maso & ryby & mořské plody Hovězí
Maso Hovězí Oběd Pečení Dušení Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Bobkový list Cibule Citron Cukr Hladká mouka Hovězí maso Kořenová zelenina Máslo Nové koření Ocet Olej Pepř celý Slanina Smetana 12% Sůl Tymián Voda
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Plněný hermelín

Plněný hermelín

Pizza

Pizza

Tvarožník II.

Tvarožník II.

Klasické kremrole

Klasické kremrole

Smažené cibulky

Smažené cibulky

Moravská kapsička

Moravská kapsička

Jablečný perník s tvarohem

Jablečný perník s tvarohem

Red velvet cupcakes

Red velvet cupcakes

Kuřecí kari s mangem a rýží

Kuřecí kari s mangem a rýží

Doporučujeme

170 minut
Salát z pečené dýně s trhaným masem a kozím sýrem

Salát z pečené dýně s trhaným masem a…

320 minut
Husí polévka s játrovými knedlíčky

Husí polévka s játrovými knedlíčky

160 minut
Svatomartinská husa

Svatomartinská husa

50 minut
Nejlepší bramborové knedlíky

Nejlepší bramborové knedlíky

115 minut
Mrkvové rohlíčky s povidly

Mrkvové rohlíčky s povidly

100 minut
Husí stehna, červené zelí a domácí lokše

Husí stehna, červené zelí a domácí…

40 minut
Tažený jablkový závin

Tažený jablkový závin

40 minut
Dýňový koláč s krémem ze smetanového sýra

Dýňový koláč s krémem ze smetanového…

50 minut
Husí kaldoun s játrovými knedlíčky

Husí kaldoun s játrovými knedlíčky

Poslední sledované recepty

16
Dušené bílé zelí
Dušené bílé zelí
13
Polévka z pečené mrkve a červené čočky
Polévka z pečené mrkve a…
12
Kynutá skořicová bábovka
Kynutá skořicová bábovka
11
Bruschetty s grilovanými broskvemi a mozzarellou
Bruschetty s grilovanými…
9
Nejlepší bramborové knedlíky
Nejlepší bramborové…

Zajímavé články

Jak na kynuté těsto, když není čas? Vsaďte na teplou vodní lázeň nebo páru v troubě
Jak na kynuté těsto, když není čas? Vsaďte na…
Znáte lokše? Bramborové placky, kterými můžete nahradit knedlíky!
Znáte lokše? Bramborové placky, kterými můžete…
Svatomartinská husa krok za krokem: Návod, jak ji upéct pomalu, rychle nebo jen pro dva
Svatomartinská husa krok za krokem: Návod, jak ji…
Martinské ořechové rohlíčky bez droždí: Na tyhle bude chtít každý recept!
Martinské ořechové rohlíčky bez droždí: Na tyhle…
Zelí jako příloha: Dáte si klasické dušené, moravské, sladké nebo pečené?
Zelí jako příloha: Dáte si klasické dušené,…
AHA.cz Manželé Preissovi po dlouhé době na veřejnosti! Důležitá pomoc

Manželé Preissovi po dlouhé době na veřejnosti! Důležitá pomoc

Mimibazar Epidemie krátkozrakosti: Děti špatně vidí čím dál dřív. Proč je důležité jednat už v dětství

Epidemie krátkozrakosti: Děti špatně vidí čím dál dřív. Proč je důležité jednat už v dětství

Dáma.cz Moudra našich babiček fungují dodnes: Jak na šťastný vztah podle zralých žen?

Moudra našich babiček fungují dodnes: Jak na šťastný vztah podle zralých žen?

Blesk pro ženy Módní inspirace podle Veroniky Kašákové: V oblečení se chci cítit žensky, ale zároveň přirozeně

Módní inspirace podle Veroniky Kašákové: V oblečení se chci cítit žensky, ale zároveň přirozeně

Ženy.cz Když venku prší: 4 knihy, které vás nepustí z gauče

Když venku prší: 4 knihy, které vás nepustí z gauče

Blesk.cz Meghan Markleová se vrací k herectví: Co na to Harry?

Meghan Markleová se vrací k herectví: Co na to Harry?

SportRevue.cz FOTO: 24 žhavých zápasnic z MMA. Sexy kočky, které by vám zlámaly kosti, nos i sny

FOTO: 24 žhavých zápasnic z MMA. Sexy kočky, které by vám zlámaly kosti, nos i sny

Maminka.cz Šílené dětské nápady: Podívejte se na 20 situací, které se mohou stát jen dětem. A rodiče se buď smějí, nebo pláčou!

Šílené dětské nápady: Podívejte se na 20 situací, které se mohou stát jen dětem. A rodiče se buď smějí, nebo pláčou!

Blesk Horoskopy Runový horoskop na listopad: Blížence čekají těžké časy, Berani si finančně polepší a Býky potrápí vztahy

Runový horoskop na listopad: Blížence čekají těžké časy, Berani si finančně polepší a Býky potrápí vztahy

  • Recepty.cz
  • Hospodská svíčková na smetaně
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact