• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Hospodská svíčková na smetaně
Napište svůj komentář k receptu

Hospodská svíčková na smetaně

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
4.1
hodnotilo: 7
doba přípravy: 120 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Hospodská svíčková na smetaně
Nahrát fotku
 

Suroviny

6 porce
    • 1
      kg hovězí maso cca
    • slanina bez kůže
    • sůl
    • olej
    • 250
      g kořenová zelenina cca, čerstvá nebo zmražená
    • 100
      g cibule cca
    • pepř celý
    • nové koření celé
    • bobkový list
    • tymián
    • citron
    • ocet
    • cukr
    • 3
      l voda
    • 50
      g máslo cca
    • 150
      g hladká mouka cca
    • 500
      g smetana 12% cca

Postup přípravy receptu

1
Opláchnuté díly masa protkneme slaninou a osolíme. Očištěnou zeleninu a cibuli nakrájíme na plátky, mírně osmahneme na tuku, přidáme maso, krátce je v základu opečeme a podlijeme mírně vodou. K masu přidáme rozmačkaný pepř a nové koření, bobkový list a tymián a pečlivě opláchnutý citrón nakrájený na plátky - malý nebo jen půl. Lehce zastříkneme octem - maso zůstane potom měkké, ale nerozpadá se. Přikryjeme poklicí a dusíme nebo pečeme v troubě pod poklicí doměkka. Během dušení (pečení) maso obracíme, přeléváme šťávou a podléváme vodou.
2
Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme světlou zásmažkou připravenou z másla a mouky, rozředíme vodou, rozšleháme a zvolna vaříme za občasného míchání nejméně 20 minut. Během varu přidáme smetanu. Omáčku procedíme, dochutíme solí, octem a cukrem a znovu krátce povaříme.
3
Podáváme s houskovým knedlíkem a zdobíme plátkem citrónu s brusinkovým kompotem a střikem šlehačky.
4
TIP: Maso nakládám 2 dny předem. Zeleninu rychle nechám projít varem a ihned vyndám a nasypu na prošpikované maso přidám plátky cibule a koření, pekáček přikryju alobalem nebo potr. fólií a dám do lednice - POZOR nezapomeňte maso otočit, aby se proleželo rovnoměrně.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Svíčková na smetaně

Svíčková na smetaně

Svíčková na smetaně podle Richarda Nováka

Svíčková na smetaně podle Richarda…

Svíčková na smetaně s karlovarským knedlíkem

Svíčková na smetaně s karlovarským…

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Jarda | 13. 12. 2014 20:06

    Recept je skvely, jen pokud date pod maso ( delal jsem v uzavrenem pekaci v troube) vice korenove zeleniny, cca 700-1000g, neni pak do omacky potreba pridavat vubec jisku...staci jen kysana smetana...po rozmixovani ma idelani konzistenci a dokonce nebylo potreba pridavat ani ocet s cukrem. I kdyz dochuceni je uz samozrejme na kazdem dle chut.

  • Barbara | 14. 5. 2013 11:22

    Ja jednu vetsi mrkev(syrovou) nastrouham na jemno a osmazim na masle do mekka (podle potreby podlevat vyvarem z masa nebo vodou) a pridam do hotove omacky.Pak to ma tu spravnou chut !!!

  • Julča | 27. 8. 2012 22:36

    nejlepší svíčková, co jsem kdy vařila je zde (www.databazereceptu.org) <3

  • rwilson | 4. 7. 2012 17:39

    ještě jsem neměl

  • Pavel | 8. 5. 2012 10:17

    Je to ňamka vyzkoušeno, doporučuji! ;-)

  • petr | 14. 1. 2012 09:07

    moc dobre a chutne doporucuji <3

  • SonaK. | 11. 6. 2011 13:17

    výbroná, sice mi moc nezhoustla, ale chuťově vynikající

  • milo | 5. 11. 2010 08:03

    Je dobrý po prošpikování stáhnout motouzem,drží krásně tvar

  • Mila Tischer | 22. 3. 2008 10:48

    Muzete mi nekdo prozradit, jak mam to maso nakrajet, aby se nerozpadalo, ale aby zas nebylo tak tvrdy, ze by se to nedalo kousat? Diky

  • Radka Hudská | 31. 10. 2007 13:51

    Naložení masa- prošpikovat maso po vlákně slaninou, zmrazenou zeleninu nechat přejít varem, přecedit, přidat špetku timiánu, nové koření a kuličky pepře ( pomačkat tak, aby praskly, ale nerozdrtit) a bobkový list. Zeleninu smíchat s plátky cibule a umístit na a vedle masa, přikrýt a nechat odležet. Po 24 hod otočit. Zelenina pustí ještě část vody, proto ji už nezalévám.

  • Di | 25. 10. 2007 17:19

    já svíčkovou nakládám hned se zeleninou. Pak při pečení přidám ještě další.

  • Olga Zehnalová | 24. 10. 2007 18:51

    Takto robím sviečkovú aj ja, ku koreninám pridávam ešte pár guliciek jalovca - borievka, to urobí dobrú vôňu a zeleninu rozmixujem, zahustím zápražkou alebo do smotany dám múku a nechá m dobre povariť, ocot nepoužívam radšej dávam citrón, je to jemnejšie. Asi mám o nedelný obed postarané.

  • Anonym | 23. 10. 2007 14:03

    Děkuji, vyzkouším ten octový, mám chuť na svíčkovou jak si pamatuji od babičky. Jolana

  • Lusinda | 23. 10. 2007 13:20

    Jolanko maso buď zalejte rozpuštěným máslem a dejte do chladu nebo si svařte nálev z vody,octa,pepře,bobk.listu,nového koření a tymiánu.U obou způsobů je nutné denně obracet a nechat naložené tak tři dny.

  • Anonym | 23. 10. 2007 11:58

    To maso máte naložené jen tak nasucho? Babi ho dělávala potopené v nálevu. Dala bych si naloženou svíčkovou, prosím poraďte, zajímal by mě nálev na naložení. Děkuji Jolana

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Svíčková Maso & ryby & mořské plody Hovězí
Maso Hovězí Oběd Pečení Dušení Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Bobkový list Cibule Citron Cukr Hladká mouka Hovězí maso Kořenová zelenina Máslo Nové koření Ocet Olej Pepř celý Slanina Smetana 12% Sůl Tymián Voda
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Chlupaté knedlíky ze solamylu

Chlupaté knedlíky ze solamylu

Opékané pikantní bramborové plátky

Opékané pikantní bramborové plátky

Pizza rohlíky

Pizza rohlíky

Sekaná jako roštěná

Sekaná jako roštěná

Pravé řecké Pasticcio

Pravé řecké Pasticcio

Domácí lučina

Domácí lučina

Žampionové placičky (karbanátky)

Žampionové placičky (karbanátky)

Domácí müsli tyčinky

Domácí müsli tyčinky

Adžika - zeleninová pasta

Adžika - zeleninová pasta

Doporučujeme

50 minut
Bramborový koláč se zeleninou

Bramborový koláč se zeleninou

30 minut
Třešňový kompot

Třešňový kompot

40 minut
Citronové orzo se špenátem

Citronové orzo se špenátem

Hrnková bublanina s třešněmi

Hrnková bublanina s třešněmi

40 minut
Mexická kuřecí polévka

Mexická kuřecí polévka

30 minut
Těstovinový salát Caprese

Těstovinový salát Caprese

20 minut
Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

30 minut
Klasický burger

Klasický burger

30 minut
Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

Poslední sledované recepty

72
Dýňová tortila
Dýňová tortila
57
Celozrnný chléb z domácí pekárny
Celozrnný chléb z domácí…
40
Máslové řízky
Máslové řízky
35
Rybí směs se zeleninou a nudlemi
Rybí směs se zeleninou a…
32
Tvarohové řezy s mákem
Tvarohové řezy s mákem

Zajímavé články

Quinoa: Superpotravina, která pomáhá s hubnutím a zachutná i dětem
Quinoa: Superpotravina, která pomáhá s hubnutím a…
Dort za vysvědčení: 10 krásných a jednoduchých sladkostí, ze kterých budou děti nadšené
Dort za vysvědčení: 10 krásných a jednoduchých…
Svatojánská ořechovka: Tradiční letní lahůdka pro milovníky domácích likérů
Svatojánská ořechovka: Tradiční letní lahůdka pro…
Šest úžasných receptů na čínu, které nikdy nezklamou a jsou hotové za pár minut
Šest úžasných receptů na čínu, které nikdy…
Expresní dieta před dovolenou: Zhubněte a buďte hvězdou pláže
Expresní dieta před dovolenou: Zhubněte a buďte…
AHA.cz Páni kluci slavili 50 let: Zlomené srdce zamilované Reifové

Páni kluci slavili 50 let: Zlomené srdce zamilované Reifové

Mimibazar Čtení na léto: Hříšný jako Jesse - erotický román, který tě nenechá spát

Čtení na léto: Hříšný jako Jesse - erotický román, který tě nenechá spát

Dáma.cz Tyto kozačky ovládnou podzim: Zvolíte rebelský styl, eleganci, nebo pohodlí?

Tyto kozačky ovládnou podzim: Zvolíte rebelský styl, eleganci, nebo pohodlí?

Blesk pro ženy Pantofle, které nezujete celé léto: Toto jsou tipy stylistky na nejpohodlnější obuv!

Pantofle, které nezujete celé léto: Toto jsou tipy stylistky na nejpohodlnější obuv!

Ženy.cz Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Blesk.cz Radostná novinka Báry Mottlové (38): Zpěvačka je těhotná!

Radostná novinka Báry Mottlové (38): Zpěvačka je těhotná!

SportRevue.cz FOTO: Paulina Gretzky a 25 dalších půvabných dcer bývalých slavných sportovců

FOTO: Paulina Gretzky a 25 dalších půvabných dcer bývalých slavných sportovců

Maminka.cz Od sedmi let je označují za nejkrásnější dvojčata na světě. Jak vypadají dnes a jak pomohla otci v boji s leukémií?

Od sedmi let je označují za nejkrásnější dvojčata na světě. Jak vypadají dnes a jak pomohla otci v boji s leukémií?

Blesk Horoskopy Znamení zvěrokruhu a toxické vztahy: Kdo bývá největší obětí?

Znamení zvěrokruhu a toxické vztahy: Kdo bývá největší obětí?

  • Recepty.cz
  • Hospodská svíčková na smetaně
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact