• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Hospodská svíčková na smetaně
Napište svůj komentář k receptu

Hospodská svíčková na smetaně

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
4.1
hodnotilo: 7
doba přípravy: 120 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Hospodská svíčková na smetaně
Nahrát fotku
 

Suroviny

6 porce
    • 1
      kg hovězí maso cca
    • slanina bez kůže
    • sůl
    • olej
    • 250
      g kořenová zelenina cca, čerstvá nebo zmražená
    • 100
      g cibule cca
    • pepř celý
    • nové koření celé
    • bobkový list
    • tymián
    • citron
    • ocet
    • cukr
    • 3
      l voda
    • 50
      g máslo cca
    • 150
      g hladká mouka cca
    • 500
      g smetana 12% cca

Postup přípravy receptu

1
Opláchnuté díly masa protkneme slaninou a osolíme. Očištěnou zeleninu a cibuli nakrájíme na plátky, mírně osmahneme na tuku, přidáme maso, krátce je v základu opečeme a podlijeme mírně vodou. K masu přidáme rozmačkaný pepř a nové koření, bobkový list a tymián a pečlivě opláchnutý citrón nakrájený na plátky - malý nebo jen půl. Lehce zastříkneme octem - maso zůstane potom měkké, ale nerozpadá se. Přikryjeme poklicí a dusíme nebo pečeme v troubě pod poklicí doměkka. Během dušení (pečení) maso obracíme, přeléváme šťávou a podléváme vodou.
2
Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme světlou zásmažkou připravenou z másla a mouky, rozředíme vodou, rozšleháme a zvolna vaříme za občasného míchání nejméně 20 minut. Během varu přidáme smetanu. Omáčku procedíme, dochutíme solí, octem a cukrem a znovu krátce povaříme.
3
Podáváme s houskovým knedlíkem a zdobíme plátkem citrónu s brusinkovým kompotem a střikem šlehačky.
4
TIP: Maso nakládám 2 dny předem. Zeleninu rychle nechám projít varem a ihned vyndám a nasypu na prošpikované maso přidám plátky cibule a koření, pekáček přikryju alobalem nebo potr. fólií a dám do lednice - POZOR nezapomeňte maso otočit, aby se proleželo rovnoměrně.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Svíčková na smetaně

Svíčková na smetaně

Svíčková na smetaně podle Richarda Nováka

Svíčková na smetaně podle Richarda…

Svíčková na smetaně s karlovarským knedlíkem

Svíčková na smetaně s karlovarským…

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Jarda | 13. 12. 2014 20:06

    Recept je skvely, jen pokud date pod maso ( delal jsem v uzavrenem pekaci v troube) vice korenove zeleniny, cca 700-1000g, neni pak do omacky potreba pridavat vubec jisku...staci jen kysana smetana...po rozmixovani ma idelani konzistenci a dokonce nebylo potreba pridavat ani ocet s cukrem. I kdyz dochuceni je uz samozrejme na kazdem dle chut.

  • Barbara | 14. 5. 2013 11:22

    Ja jednu vetsi mrkev(syrovou) nastrouham na jemno a osmazim na masle do mekka (podle potreby podlevat vyvarem z masa nebo vodou) a pridam do hotove omacky.Pak to ma tu spravnou chut !!!

  • Julča | 27. 8. 2012 22:36

    nejlepší svíčková, co jsem kdy vařila je zde (www.databazereceptu.org) <3

  • rwilson | 4. 7. 2012 17:39

    ještě jsem neměl

  • Pavel | 8. 5. 2012 10:17

    Je to ňamka vyzkoušeno, doporučuji! ;-)

  • petr | 14. 1. 2012 09:07

    moc dobre a chutne doporucuji <3

  • SonaK. | 11. 6. 2011 13:17

    výbroná, sice mi moc nezhoustla, ale chuťově vynikající

  • milo | 5. 11. 2010 08:03

    Je dobrý po prošpikování stáhnout motouzem,drží krásně tvar

  • Mila Tischer | 22. 3. 2008 10:48

    Muzete mi nekdo prozradit, jak mam to maso nakrajet, aby se nerozpadalo, ale aby zas nebylo tak tvrdy, ze by se to nedalo kousat? Diky

  • Radka Hudská | 31. 10. 2007 13:51

    Naložení masa- prošpikovat maso po vlákně slaninou, zmrazenou zeleninu nechat přejít varem, přecedit, přidat špetku timiánu, nové koření a kuličky pepře ( pomačkat tak, aby praskly, ale nerozdrtit) a bobkový list. Zeleninu smíchat s plátky cibule a umístit na a vedle masa, přikrýt a nechat odležet. Po 24 hod otočit. Zelenina pustí ještě část vody, proto ji už nezalévám.

  • Di | 25. 10. 2007 17:19

    já svíčkovou nakládám hned se zeleninou. Pak při pečení přidám ještě další.

  • Olga Zehnalová | 24. 10. 2007 18:51

    Takto robím sviečkovú aj ja, ku koreninám pridávam ešte pár guliciek jalovca - borievka, to urobí dobrú vôňu a zeleninu rozmixujem, zahustím zápražkou alebo do smotany dám múku a nechá m dobre povariť, ocot nepoužívam radšej dávam citrón, je to jemnejšie. Asi mám o nedelný obed postarané.

  • Anonym | 23. 10. 2007 14:03

    Děkuji, vyzkouším ten octový, mám chuť na svíčkovou jak si pamatuji od babičky. Jolana

  • Lusinda | 23. 10. 2007 13:20

    Jolanko maso buď zalejte rozpuštěným máslem a dejte do chladu nebo si svařte nálev z vody,octa,pepře,bobk.listu,nového koření a tymiánu.U obou způsobů je nutné denně obracet a nechat naložené tak tři dny.

  • Anonym | 23. 10. 2007 11:58

    To maso máte naložené jen tak nasucho? Babi ho dělávala potopené v nálevu. Dala bych si naloženou svíčkovou, prosím poraďte, zajímal by mě nálev na naložení. Děkuji Jolana

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Svíčková Maso & ryby & mořské plody Hovězí
Maso Hovězí Oběd Pečení Dušení Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Bobkový list Cibule Citron Cukr Hladká mouka Hovězí maso Kořenová zelenina Máslo Nové koření Ocet Olej Pepř celý Slanina Smetana 12% Sůl Tymián Voda
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Hrníčkový ovocný koláč

Hrníčkový ovocný koláč

Čokoládové muffiny

Čokoládové muffiny

Palačinky snů

Palačinky snů

Plněná cuketa II

Plněná cuketa II

Pečený amur se žampiony a cibulí

Pečený amur se žampiony a cibulí

Šťavnaté kari kuře

Šťavnaté kari kuře

Dietní buchta

Dietní buchta

Kynutý švestkový závin (štrůdl)

Kynutý švestkový závin (štrůdl)

Ananasová bábovka - vláčná

Ananasová bábovka - vláčná

Doporučujeme

30 minut
Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

30 minut
Rebarborový džem s vanilkou

Rebarborový džem s vanilkou

20 minut
Chřest s křupavou posýpkou a ztraceným vejcem

Chřest s křupavou posýpkou a…

35 minut
Nudle s hovězím masem a hoisin omáčkou

Nudle s hovězím masem a hoisin omáčkou

60 minut
Křehký dort s revení

Křehký dort s revení

20 minut
Sirup ze smrkových výhonků

Sirup ze smrkových výhonků

80 minut
Koprová omáčka se ztraceným vejcem

Koprová omáčka se ztraceným vejcem

10 minut
Domácí vanilkový a kakaový pribináček

Domácí vanilkový a kakaový pribináček

70 minut
Koláč z rebarbory

Koláč z rebarbory

Poslední sledované recepty

30
Koprelka z Pojizeří
Koprelka z Pojizeří
30
Indické kuře Tikka Masala
Indické kuře Tikka Masala
20
Zapečené těstoviny s pudinkem
Zapečené těstoviny s…
20
Mrkvová bezlepková buchta
Mrkvová bezlepková buchta
19
Velikonoční nádivka
Velikonoční nádivka

Zajímavé články

Sladká krása, kterou je škoda sníst: Německá cukrářka vyrábí ty nejkrásnější veganské dorty
Sladká krása, kterou je škoda sníst: Německá…
Koprový čaj: Osvěžte tělo a duši jedinečným nápojem plným zdraví a chuti
Koprový čaj: Osvěžte tělo a duši jedinečným…
Smažený řízek 7x jinak: Holandský, s bylinkovou strouhankou i plněný Kyjev
Smažený řízek 7x jinak: Holandský, s bylinkovou…
Éčka pod drobnohledem: Co se skrývá za tajemnými kódy na obalech?
Éčka pod drobnohledem: Co se skrývá za tajemnými…
3x moučník na víkend: Spálený koláč, buchta s rebarborou a banánové vafle
3x moučník na víkend: Spálený koláč, buchta s…
AHA.cz Její partner už je minulost! Burešová představila nového chlapa

Její partner už je minulost! Burešová představila nového chlapa

Mimibazar První pomoc při spálení od slunce, poranění, nevolnosti i jet lagu: Homeopatická cestovní lékárnička

První pomoc při spálení od slunce, poranění, nevolnosti i jet lagu: Homeopatická cestovní lékárnička

Dáma.cz Muži přiznali: Máme rádi sex se staršími ženami a tohle jsou naše důvody

Muži přiznali: Máme rádi sex se staršími ženami a tohle jsou naše důvody

Blesk pro ženy Leona Machálková vypadá v 58 letech přímo božsky! Prozradila módní tipy, díky kterým omládnete

Leona Machálková vypadá v 58 letech přímo božsky! Prozradila módní tipy, díky kterým omládnete

Ženy.cz Jak rychle usnout do 10, 60 a 120 vteřin. 3 vědecky ověřené metody

Jak rychle usnout do 10, 60 a 120 vteřin. 3 vědecky ověřené metody

Blesk.cz Moderátor Karel Šíp (79): Spor s Českou televizí! Kvůli Všechnopárty

Moderátor Karel Šíp (79): Spor s Českou televizí! Kvůli Všechnopárty

SportRevue.cz FOTO: Polonahé fanynky na fotbalových tribunách. Těšme se na příští mistrovství světa!

FOTO: Polonahé fanynky na fotbalových tribunách. Těšme se na příští mistrovství světa!

Maminka.cz Když v 66 letech porodila první dítě, stala se nejstarší matkou na světě. Jak Adriana Iliescu (84 let) žije dnes a proč je na dceru hrdá?

Když v 66 letech porodila první dítě, stala se nejstarší matkou na světě. Jak Adriana Iliescu (84 let) žije dnes a proč je na dceru hrdá?

Blesk Horoskopy Mystická česká jména pro muže: Jakou sílu v sobě nesou?

Mystická česká jména pro muže: Jakou sílu v sobě nesou?

  • Recepty.cz
  • Hospodská svíčková na smetaně
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact