g
hovězí maso
: zadní, kližka, přední, podplečí...
nit
3
lžíce
hořčice plnotučná
hladká mouka
100
g
uzený špek
2
ks
cibule
1
ks
mrkev
velká
1
ks
malý celer
1
ks
petržel
menší
sůl
pepř mletý
4
ks
nové koření
- kuličky
1
lžíce
rajský protlak
1
dl
červené víno
vepřový vývar
nebo bujon
Postup přípravy receptu
1
Hovězí maso dle vlastního výběru očistíme, rozkrojíme na plát, osolíme, opepříme, potřeme hořčicí, zabalíme a pevně zavážeme nití. Necháme alespoň 2 hodiny proležet. Pak poprášíme moukou.
2
Špek pokrájíme na malé kousky a nasucho v hrnci vyškvaříme, během toho přidáme osmažit pokrájenou cibuli. Na vyškvařeném špeku s cibulí ze všech stran zprudka orestujeme maso. Pak přidáme i protlak, očištěnou a pokrájenou zeleninu a také ji orestujeme. Vše zalijeme vínem, přidáme vývar, nové koření a dusíme doměkka.
3
Maso poté vyjmeme, sundáme nit, pokrájíme na plátky. Vyndáme z vývaru nové koření a zeleninu buď rozmixujeme, propasírujeme nebo necháme tak, jak je, a vývar zahustíme trochou mouky rozmíchané v malém množství studené vody. Vše pak ještě provaříme. Případně dochutíme solí a pepřem dle chuti. Plátky masa vrátíme prohřát zpět do omáčky.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Anna Součková
|23. 3. 2017 10:35
Skvělé. Určitě ráda a brzy zopakuji.
Petra
|18. 9. 2016 15:25
Nebyla jsem si ze začátku moc jistá, nevěděla jsem jak dlouho maso dělat, aby nebylo tuhé, ale výsledek byl výborný. Doba dušení byla podle rady mamky necelé 2 hoďky až dost, ale to prý záleží jaké je hovězí.
Aneta
|8. 12. 2015 15:00
Prostě senzace <3
Týna
|15. 4. 2015 15:14
Maso se mi při pokusu o plát masa rozpadlo a tak jsem všechno nakrájela natřela hořčici a bylo. Výborné to bylo i tak, takže děkuji za povedený oběd.
Je to vinikajici kdybych mel hodnotit od 1 do 10 dal bych 10 bodu :-))
Dočekalová
|6. 1. 2013 18:52
Děkuji hlavně za manžela, protože je od oběda v naprosté euforii a o ničem jiném nemluví než o tom, jak jsem mu dnes báječně uvařila. Má pravdu, bylo to výborné maso i s omáčkou.