Na másle nebo trošce oleje osmažíme drobně pokrájenou cibuli s kořením, které nám uvolní vůni. Pokud nechceme na závěr z fazolek lovit kuličky nového koření, můžeme použít koření mleté, dle vlastní chuti. Poté přisypeme fazolky, pokrájené na kratší kusy, hořčici a vše společně ještě krátce smažíme, aby se z hořčice srazila štiplavost.
K fazolkám následně přilijeme smetanu, osolíme a bez poklice, za občasného promíchání povaříme do odpaření přebytečné tekutiny. Ze smetany by nám měl zůstat jen trošek krémového sosu.
3
Podáváme jako teplý fazolkový salát s pečivem, jako součást přílohy, například k přírodnímu masu, s bramborem a volským okem...
Pokud chceme mít v hořčicových fazolkách omáčku a ne sos, fazolky před zalitím smetanou zaprášíme maličko hladkou moukou (půl lžičky stačí), promícháme a až pak přilijeme smetanu, kterou nenecháme zredukovat na sos, ale vše pod poklicí na mírném ohni krátce podusíme.