• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Honzovy buchty
Napište svůj komentář k receptu

Honzovy buchty

autor: KejPi
0.0
moje hodnoceni
3.5
hodnotilo: 16
doba přípravy: 300 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Honzovy buchty
Honzovy buchty
Honzovy buchty
Honzovy buchty
Honzovy buchty
Honzovy buchty
Honzovy buchty
Honzovy buchty
Honzovy buchty
7fotografií
Nahrát fotku
 

Jak udělat kvásek

Suroviny

30 porce
  • Těsto
    • 500
      g hladká mouka
    • 120
      g polohrubá mouka
    • 300
      ml mléko
    • 30
      g droždí
    • 110
      g máslo + na potření buchet
    • 2
      ks vejce 1 celé + 1 žloutek
    • 1
      balení vanilkový cukr
    • 120
      g cukr
    • 1
      špetka citronová kůra
    • 1
      špetka sůl velká
    • tuzemák na potření
    • 100
      g sádlo na potření
  • Tvarohová náplň
    • 250
      g tučný tvaroh v kostce
    • 1
      hrst rozinky
    • tuzemák na namočení rozinek
    • 1
      ks žloutek
    • 1
      balení vanilkový cukr
    • citronová kůra
  • Povidlová náplň
    • 250
      g švestková povidla neslazená
    • skořice - mletá
    • hřebíček mletý
    • mandlové vločky nebo sekané ořechy
    • tuzemák dle chuti

Postup přípravy receptu

1
Kynuté Honzovy buchty jsou jednodušší než by se zdálo, ale vyžadují dostatek času na kynutí. Nejprve si připravíme kvásek. V misce rozetřeme kvasnice se lžičkou cukru. Vznikne z toho řídká kaše, do které přidáme 50 ml vlažného (ne horkého) mléka a lžíci hladké mouky. Zamícháme a necháme kvasnice pracovat v teple na kuchyňské lince cca 15-20 minut. Během té doby by se měl objem přibližně zdvojnásobit.
2
Mezitím si do mísy na zadělávání těsta prosejeme hladkou i polohrubou mouku, přidáme oba druhy cukru a citronovou kůru. Nezapomeneme také přidat velkou špetku soli. Vše promícháme.

RADA: Strouhání citronu

3
Při nízké teplotě si v hrnci rozpustíme máslo a smícháme ho s vlažným mlékem.

RADA: Máslo bez lednice

4
Až vzejde kvásek, tak jej přidáme do zadělávací mísy, přidáme jedno celé vejce a jeden žloutek a vlažné mléko s rozpuštěným máslem. Vše smícháme do těsta a ho můžeme začít zpracovávat. Najdeme si pohodlnou židli a těsto hněteme vařečkou alespoň 10 minut až se zjemní a bude hladké.

RADA: Jak na vajíčka přilepená k obalu

5
Nyní nastává fáze kynutí, která trvá skoro 3 hodiny. Mísu s vypracovaným těstem přikryjeme utěrkou a necháme kynout cca 50-60 minut podle teploty v místnosti (mělo by zhruba zdvojnásobit svoji velikost). Po této době těsto znovu promícháme a propracujeme. Přitom se z něho vypustí plyny a zase se zmenší. Opět přikryjeme utěrkou a po dalších 50-60 minutách postup zopakujeme a těsto necháme znovu kynout.
6
Zatímco těsto kyne připravíme náplně do buchet. U tvarohové náplně je důležité použít tvaroh v alobalu, protože z vaničky je příliš řídký a špatně se to pak balí. Pokud máme jenom vaničkový tvaroh, tak ho můžeme zahustit vanilkovým pudingem (použijeme ho přímo jako prášek na zahuštění). Rozinky naložíme do rumu, tvaroh rozmícháme, přidáme špetku citronové kůry, vanilkový cukr a cukr podle chuti. Přimícháme žloutek a rozinky, které předtím přecedíme. Rum samozřejmě nevylejeme, ale trochu použijeme do tvarohu a zbytek se hodí do povidel. Povidla rozmícháme, přidáme skořici a mletý hřebíček, mandle nebo ořechy a doředíme rumem. U obou náplní je důležité, aby zůstaly husté, jinak se buchty budou špatně balit.

RADA: Rozinky

7
Po cca 50-60 minutách po druhém promíchání těsta jsme připravení na balení buchet. Rozpustíme si sádlo a vymažeme jím pekáč. Těsto rozdělíme na dvě části. Každou vyválíme na cca 5 mm tlustou placku. Tu rozřežeme na díly asi 6 x 6 cm. Na každý díl dáme lžičku tvarohové a lžičku povidlové náplně. Zabalíme tak, že spojíme protilehlé rohy, pak spojíme zbylé 4 otvory a řádně utáhneme. Pokládáme na vymazaný pekáč spojem dolů a každou buchtu pořádně pomažeme sádlem, aby šly po upečení od sebe dobře oddělit. Není třeba se bát použití sádla, ve výsledku z buchet není cítit. Buchty pokládáme vedle sebe tak, aby se dotýkaly. Buchty se zvětší a mezery vyplní. Pokud je dáme blíž k sobě, tak vyběhnou nahoru.

RADA: Troufnete si na pečená povidla? Stačí vám 4 suroviny!

8
Buchty necháme ještě cca 20 minut kynout na pekáči. Pak je vložíme do trouby předehřáté na 180 °C. Po 10 minutách stáhneme teplotu na cca 170 °C a pečeme dalších asi 25 minut, až budou mít tu správnou barvu.
9
Před dopečením rozpustíme trochu másla a smícháme ho s rumem. Hned po vyndání z trouby touto směsí buchty řádně potřeme.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Švestkové buchty

Švestkové buchty

Povidlové buchty

Povidlové buchty

České buchty

České buchty

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Dezerty Koláče, buchty, bublaniny a crumbly
Pečení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Citronová kůra Cukr Droždí Hladká mouka Hřebíček mletý Mandlové vločky Máslo Mléko Polohrubá mouka Rozinky Sádlo Skořice - mletá Sůl Švestková povidla Tučný tvaroh tuzemák Vanilkový cukr Vejce Žloutek
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Jablečná buchta

Jablečná buchta

Rebarborové řezy

Rebarborové řezy

Bavorský knedlík

Bavorský knedlík

Plněné linecké košíčky

Plněné linecké košíčky

Sladké zapečené těstoviny s tvarohem

Sladké zapečené těstoviny s tvarohem

Vajíčková pomazánka podle dcery

Vajíčková pomazánka podle dcery

Vepřové medailonky s pepřovou omáčkou

Vepřové medailonky s pepřovou omáčkou

Orientální mrkvová polévka

Orientální mrkvová polévka

Uzenářský maxichleba s cibulovým salátem

Uzenářský maxichleba s cibulovým…

Doporučujeme

55 minut
Smažené nudle s krůtím masem

Smažené nudle s krůtím masem

60 minut
Dýňový kompot

Dýňový kompot

40 minut
Kaplická cmunda

Kaplická cmunda

55 minut
Butter chicken masala

Butter chicken masala

30 minut
Vláčný perník s jablky

Vláčný perník s jablky

170 minut
Maďarský guláš

Maďarský guláš

15 minut
Dýňové latte

Dýňové latte

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

80 minut
Dršťková polévka z václavek

Dršťková polévka z václavek

Poslední sledované recepty

34
Klasické lečo
Klasické lečo
32
Vláčný perník s jablky
Vláčný perník s jablky
15
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
14
Srbské rizoto
Srbské rizoto
11
Kapustová polévka s drožďovými knedlíčky
Kapustová polévka s…

Zajímavé články

Od pondělí do pátku: Podzimní recepty, které připravíte za půl hodiny
Od pondělí do pátku: Podzimní recepty, které…
Pěkně vypečené brambory: Vyzkoušejte 20 nejlepších receptů z trouby pro celou rodinu
Pěkně vypečené brambory: Vyzkoušejte 20…
Labubu dorty jsou hit! Oblíbená postavička dobývá cukrárny po celém světě
Labubu dorty jsou hit! Oblíbená postavička dobývá…
Dýňový kompot: Vyrobte si retro specialitu našich babiček v moderní podobě
Dýňový kompot: Vyrobte si retro specialitu našich…
Pečené kuře: Jak na to, aby bylo šťavnaté s křupavou kůží
Pečené kuře: Jak na to, aby bylo šťavnaté s…
AHA.cz Aleš Háma v křížku se zákonem: Policejní vyšetřování a trest

Aleš Háma v křížku se zákonem: Policejní vyšetřování a trest

Mimibazar Kniha na zimní večery: Užijte si romantiku s dávkou humoru, emocí a pořádnou porcí chemie

Kniha na zimní večery: Užijte si romantiku s dávkou humoru, emocí a pořádnou porcí chemie

Dáma.cz Neuvěříte, že se takto oblékly! 19 nejšílenějších svatebních šatů, které jsou naprostý úlet

Neuvěříte, že se takto oblékly! 19 nejšílenějších svatebních šatů, které jsou naprostý úlet

Blesk pro ženy Eva Pavlová bodovala šaty, které sluší všem! Na co si ale dát pozor podle stylistky?

Eva Pavlová bodovala šaty, které sluší všem! Na co si ale dát pozor podle stylistky?

Ženy.cz Hygiena krčních mandlí: účinná prevence proti zápachu z úst a mandlovým kamenům

Hygiena krčních mandlí: účinná prevence proti zápachu z úst a mandlovým kamenům

Blesk.cz Michaela Ochotská tají jméno pro dceru: Obavy z okolí!

Michaela Ochotská tají jméno pro dceru: Obavy z okolí!

SportRevue.cz FOTO: Sexy holky se slunečníky. Strážní andělé motocyklových závodníků

FOTO: Sexy holky se slunečníky. Strážní andělé motocyklových závodníků

Maminka.cz GALERIE: Mamince se narodila čtyřčata, z nichž dcery jsou jedna jednovaječná dvojčata a synové druhá!

GALERIE: Mamince se narodila čtyřčata, z nichž dcery jsou jedna jednovaječná dvojčata a synové druhá!

Blesk Horoskopy Magické amulety proti ztrátě energie: Jaký je ten váš?

Magické amulety proti ztrátě energie: Jaký je ten váš?

Další doporučené recepty:

Holubce v bešamelu - plněné zelné listy
Holubce v bešamelu - plněné zelné listy
Honzíkovo kuřecí s medem
Honzíkovo kuřecí s medem
Honzíkovy ranečky
Honzíkovy ranečky
Honzovy buchty
Honzovy buchty
Hop do vody - přílohové noky
Hop do vody - přílohové noky
Horácké knedlíky
Horácké knedlíky
  • Recepty.cz
  • Honzovy buchty
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact