• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Honzovy buchty
Napište svůj komentář k receptu

Honzovy buchty

autor: KejPi
0.0
moje hodnoceni
3.4
hodnotilo: 14
doba přípravy: 300 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Honzovy buchty
Honzovy buchty
Honzovy buchty
Honzovy buchty
Honzovy buchty
Honzovy buchty
Honzovy buchty
Honzovy buchty
Honzovy buchty
7fotografií
Nahrát fotku
 

Jak udělat kvásek

Suroviny

30 porce
  • Těsto
    • 500
      g hladká mouka
    • 120
      g polohrubá mouka
    • 300
      ml mléko
    • 30
      g droždí
    • 110
      g máslo + na potření buchet
    • 2
      ks vejce 1 celé + 1 žloutek
    • 1
      balení vanilkový cukr
    • 120
      g cukr
    • 1
      špetka citronová kůra
    • 1
      špetka sůl velká
    • tuzemák na potření
    • 100
      g sádlo na potření
  • Tvarohová náplň
    • 250
      g tučný tvaroh v kostce
    • 1
      hrst rozinky
    • tuzemák na namočení rozinek
    • 1
      ks žloutek
    • 1
      balení vanilkový cukr
    • citronová kůra
  • Povidlová náplň
    • 250
      g švestková povidla neslazená
    • skořice - mletá
    • hřebíček mletý
    • mandlové vločky nebo sekané ořechy
    • tuzemák dle chuti

Postup přípravy receptu

1
Kynuté Honzovy buchty jsou jednodušší než by se zdálo, ale vyžadují dostatek času na kynutí. Nejprve si připravíme kvásek. V misce rozetřeme kvasnice se lžičkou cukru. Vznikne z toho řídká kaše, do které přidáme 50 ml vlažného (ne horkého) mléka a lžíci hladké mouky. Zamícháme a necháme kvasnice pracovat v teple na kuchyňské lince cca 15-20 minut. Během té doby by se měl objem přibližně zdvojnásobit.
2
Mezitím si do mísy na zadělávání těsta prosejeme hladkou i polohrubou mouku, přidáme oba druhy cukru a citronovou kůru. Nezapomeneme také přidat velkou špetku soli. Vše promícháme.

RADA: Strouhání citronu

3
Při nízké teplotě si v hrnci rozpustíme máslo a smícháme ho s vlažným mlékem.

RADA: Máslo bez lednice

4
Až vzejde kvásek, tak jej přidáme do zadělávací mísy, přidáme jedno celé vejce a jeden žloutek a vlažné mléko s rozpuštěným máslem. Vše smícháme do těsta a ho můžeme začít zpracovávat. Najdeme si pohodlnou židli a těsto hněteme vařečkou alespoň 10 minut až se zjemní a bude hladké.

RADA: Jak na vajíčka přilepená k obalu

5
Nyní nastává fáze kynutí, která trvá skoro 3 hodiny. Mísu s vypracovaným těstem přikryjeme utěrkou a necháme kynout cca 50-60 minut podle teploty v místnosti (mělo by zhruba zdvojnásobit svoji velikost). Po této době těsto znovu promícháme a propracujeme. Přitom se z něho vypustí plyny a zase se zmenší. Opět přikryjeme utěrkou a po dalších 50-60 minutách postup zopakujeme a těsto necháme znovu kynout.
6
Zatímco těsto kyne připravíme náplně do buchet. U tvarohové náplně je důležité použít tvaroh v alobalu, protože z vaničky je příliš řídký a špatně se to pak balí. Pokud máme jenom vaničkový tvaroh, tak ho můžeme zahustit vanilkovým pudingem (použijeme ho přímo jako prášek na zahuštění). Rozinky naložíme do rumu, tvaroh rozmícháme, přidáme špetku citronové kůry, vanilkový cukr a cukr podle chuti. Přimícháme žloutek a rozinky, které předtím přecedíme. Rum samozřejmě nevylejeme, ale trochu použijeme do tvarohu a zbytek se hodí do povidel. Povidla rozmícháme, přidáme skořici a mletý hřebíček, mandle nebo ořechy a doředíme rumem. U obou náplní je důležité, aby zůstaly husté, jinak se buchty budou špatně balit.

RADA: Rozinky

7
Po cca 50-60 minutách po druhém promíchání těsta jsme připravení na balení buchet. Rozpustíme si sádlo a vymažeme jím pekáč. Těsto rozdělíme na dvě části. Každou vyválíme na cca 5 mm tlustou placku. Tu rozřežeme na díly asi 6 x 6 cm. Na každý díl dáme lžičku tvarohové a lžičku povidlové náplně. Zabalíme tak, že spojíme protilehlé rohy, pak spojíme zbylé 4 otvory a řádně utáhneme. Pokládáme na vymazaný pekáč spojem dolů a každou buchtu pořádně pomažeme sádlem, aby šly po upečení od sebe dobře oddělit. Není třeba se bát použití sádla, ve výsledku z buchet není cítit. Buchty pokládáme vedle sebe tak, aby se dotýkaly. Buchty se zvětší a mezery vyplní. Pokud je dáme blíž k sobě, tak vyběhnou nahoru.

RADA: Troufnete si na pečená povidla? Stačí vám 4 suroviny!

8
Buchty necháme ještě cca 20 minut kynout na pekáči. Pak je vložíme do trouby předehřáté na 180 °C. Po 10 minutách stáhneme teplotu na cca 170 °C a pečeme dalších asi 25 minut, až budou mít tu správnou barvu.
9
Před dopečením rozpustíme trochu másla a smícháme ho s rumem. Hned po vyndání z trouby touto směsí buchty řádně potřeme.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Švestkové buchty

Švestkové buchty

Povidlové buchty

Povidlové buchty

České buchty

České buchty

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Dezerty Koláče, buchty, bublaniny a crumbly
Pečení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Citronová kůra Cukr Droždí Hladká mouka Hřebíček mletý Mandlové vločky Máslo Mléko Polohrubá mouka Rozinky Sádlo Skořice - mletá Sůl Švestková povidla Tučný tvaroh tuzemák Vanilkový cukr Vejce Žloutek
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Kuře v pivní omáčce

Kuře v pivní omáčce

Rychlé kuřecí nudličky

Rychlé kuřecí nudličky

Rajská omáčka, která se musí povést

Rajská omáčka, která se musí povést

Italské masové kuličky se špagetami

Italské masové kuličky se špagetami

Tom Kha Gai

Tom Kha Gai

Krkovička po cigánsku

Krkovička po cigánsku

Kefírový koláč s ořechy

Kefírový koláč s ořechy

Mleté maso se zeleninou II.

Mleté maso se zeleninou II.

Borůvkové lívanečky

Borůvkové lívanečky

Doporučujeme

35 minut
Restované žampiony s bramborami a kadeřávkem

Restované žampiony s bramborami a…

45 minut
Tudelská zeleninová polévka

Tudelská zeleninová polévka

145 minut
Vepřové ragú s kukuřičnými knedlíčky

Vepřové ragú s kukuřičnými knedlíčky

30 minut
Risotto s chřestem

Risotto s chřestem

80 minut
Koprová omáčka se ztraceným vejcem

Koprová omáčka se ztraceným vejcem

60 minut
Jahodovorebarborový sypaný koláč

Jahodovorebarborový sypaný koláč

30 minut
Smažený bílý chřest

Smažený bílý chřest

30 minut
Chřestová polévka s pestem

Chřestová polévka s pestem

60 minut
Křehký dort s revení

Křehký dort s revení

Poslední sledované recepty

46
Zapečené brambory s masem a smetanou
Zapečené brambory s…
32
Bramboráky
Bramboráky
25
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
21
Čočka na kyselo
Čočka na kyselo
20
Havajské kuře huli huli
Havajské kuře huli huli

Zajímavé články

Od pondělí do pátku: Těstoviny hrají prim! 5 večeří, které stihnete do 30 minut
Od pondělí do pátku: Těstoviny hrají prim! 5…
Superpotravina týdne: Rebarbora. 4 dobré důvody, proč si ji právě teď vychutnat, plus sladké recepty
Superpotravina týdne: Rebarbora. 4 dobré důvody,…
Ředkvičky na sedm způsobů: Zkuste recept na pomazánku či ředkvičky s vajíčkem
Ředkvičky na sedm způsobů: Zkuste recept na…
Nejkrásnější svatební dorty v boho stylu: Objevte kouzlo nedokonalosti
Nejkrásnější svatební dorty v boho stylu: Objevte…
Kvíz: Jaké je vaše kuchařské IQ? Otestujte se!
Kvíz: Jaké je vaše kuchařské IQ? Otestujte se!
AHA.cz Tajemství Jiřího Bartošky (†78): Spory s Gottem (†80) kvůli pomluvám!

Tajemství Jiřího Bartošky (†78): Spory s Gottem (†80) kvůli pomluvám!

Mimibazar Vyzkoušeli jste: Vytřeno za pár minut. Inovovaný mop Spontex Express System+ šetří čas i záda

Vyzkoušeli jste: Vytřeno za pár minut. Inovovaný mop Spontex Express System+ šetří čas i záda

Dáma.cz Ženské tělo po porodu: Reálné ženy z Česka se nafotily i se striemi a faldíky

Ženské tělo po porodu: Reálné ženy z Česka se nafotily i se striemi a faldíky

Blesk pro ženy Chyby v oblékání, kvůli kterým vám to tolik nesluší. Neděláte nějakou z nich také?

Chyby v oblékání, kvůli kterým vám to tolik nesluší. Neděláte nějakou z nich také?

Ženy.cz Pomerančová kůže na zadku a stehnech: Nejlepší tipy a triky, jak se jí trvale zbavit

Pomerančová kůže na zadku a stehnech: Nejlepší tipy a triky, jak se jí trvale zbavit

Blesk.cz Hvězdy se sešly na tenise: Krampol přijel kondolovat!

Hvězdy se sešly na tenise: Krampol přijel kondolovat!

SportRevue.cz FOTO: Sexy kalendář. Polonahým cheerleaders to v plavkách zatraceně sluší

FOTO: Sexy kalendář. Polonahým cheerleaders to v plavkách zatraceně sluší

Maminka.cz Přiznání moderátorky Lucie Křížkové: 'Nevím, kde se stala chyba, ale moje děti spolu zatím nemají úplně ideální vztah...'

Přiznání moderátorky Lucie Křížkové: 'Nevím, kde se stala chyba, ale moje děti spolu zatím nemají úplně ideální vztah...'

Blesk Horoskopy 7 mystických českých jmen pro ženy: Jaké kouzlo v sobě skrývají?

7 mystických českých jmen pro ženy: Jaké kouzlo v sobě skrývají?

Další doporučené recepty:

Holubce v bešamelu - plněné zelné listy
Holubce v bešamelu - plněné zelné listy
Honzíkovo kuřecí s medem
Honzíkovo kuřecí s medem
Honzíkovy ranečky
Honzíkovy ranečky
Honzovy buchty
Honzovy buchty
Hop do vody - přílohové noky
Hop do vody - přílohové noky
Horácké knedlíky
Horácké knedlíky
  • Recepty.cz
  • Honzovy buchty
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact