• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Holubci od rodilé Ukrajinky
Napište svůj komentář k receptu

Holubci od rodilé Ukrajinky

autor: Uli
0.0
moje hodnoceni
3.9
hodnotilo: 31
doba přípravy: 60 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Holubci od rodilé Ukrajinky
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 1
      ks bílé zelí
    • 500
      g mleté maso smícháme hovězí a vepřové mleté maso
    • 500
      g rýže
    • 1
      mrkev
    • 1
      cibule
    • rostlinný olej
    • 2
      lžíce rajský protlak
    • sůl
    • pepř mletý
    • polévkové koření

Postup přípravy receptu

1
Do vroucí vody vložíme hlávku zeli, a spařené listy postupně odtrháváme, odřízneme tvrdší část listu, která spojuje listy a kořen (promiňte nevím, jak se to česky řekne) a dáváme do mísy.
2
Postupně si uděláme náplň.
3
Orestujeme na oleji nakrájenou na kostičky cibuli a nastrouhanou mrkev.
4
Spaříme ryži, a vystydlou přendáme do velké mísy spolu s mletým sýrovým masem a orestovanou cibuli s mrkví.
5
Osolíme, opepříme, přidáme polévkové koření dle chuti a vše důkladně rukama promícháme.
6
Do spařených listů dáváme náplň a zabalíme jako psaníčko.
7
Na dno velkého hrnce naskládáme zbytek zelí a skládáme hotové závitky (holubce) těsně vedle sebe. Povrch ještě zakryjeme zelnými listy (pokud nám zbyly) a zalijeme osolenou vodou, ve které jsme rozmíchali 2 lžíce rajského protlaku.
8
Vody musí být tak trochu víc než půl hrnce ve kterém vaříme.
9
Na mírném ohni povaříme 30-40 minut, podle počtu závitků.
10
Podáváme s houbovou nebo žampiónovou omáčkou, nebo jen tak se smetanou.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Ukrajinský boršč od rodilé Ukrajinky

Ukrajinský boršč od rodilé Ukrajinky

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Jarka | 12. 2. 2016 21:35

    Já dělám Hloubce podle mé babičky která pocházela z Ukrajiny a právě že v jednoduchosti !!!!! je ta síla..jistě co oblast to jiný recept...ten náš "pravý" recept je. 1kg mletého masa vepř.+hovězího , na 3-4 balíčky vařené rýže... + pouze sůl a pepř .Zabalit do spařených zelných listů se skrojeným košťálem... cca 16 ks závitků.V hrnci na dně listy proti připálení závitků, zalít vodou,vařit necelé 2 hodiny ...po hodině přidám cca 2 rajské protlaky, jen tak hrncem zavrtím aby se holubci nerozpadly.Žádný česnek...cibule...zakysaná smetana...kečup..nic !!!

  • zuza | 26. 9. 2015 15:57

    urco syrova.. :-)

  • Ondřej | 1. 8. 2015 10:29

    Dnes jdu na to, jen nevím ta rýže má být vařená nebo syrová? :-P

  • :) | 4. 1. 2013 20:56

    na ukrajinu jezdim kazdej rok a tohle je moje nejoblibenejsi jidlo... tak to jdu vyskouset

  • :) | 26. 6. 2012 15:44

    miluju Zakarpatí! <3

  • 47ave | 1. 1. 2012 15:53

    Taky pravé ze Zakarpatské Ukrajiny. Při nakládání zelí vložíme na dno tak dvě celé hlávky zelí. Když je zelí ukvašené, tak kolem vánoc, hlávky vyjmeme, rozdělíme na jednotlivé listy a plníme směsí: 1,5kg mleté vepřové plece, 1,5kg uzené krkovice nakrájené na kostičky, 0,5kg rýže (vařené jen 5min), 2 cibule pokrájené syrové, 2 cibule pokrájené osmažené, pepř, sůl, čebrec (můžete nahradit tymiánem, ale pozor ať množství nepřeženete). Promícháme a plníme dolistů, které klademe vedle sebe do hrnce, až je plný. Na dno dávám zbytky listů a košťálu. Zalijeme vodou, zatížíme obráceným talířkem, přikryjeme poklicí a vaříme, až je list zelí měkký. Podáváme teplé přelité sladkou šlehačkou. Chutnají výborně i za studena. Kdo chce tak jako příloha chléb. Právě jsem jeden dojedl a nemá to chybu.

  • recepty73
    recepty73 | 28. 10. 2010 21:39

    Také znám ,,Holubce,, od jedné ukrajinky,která je výbornou kuchařkou,ale nejpodobnější tomu jejímu receptu jsou ty od p.Vránové-Holubci.Vůbec tam nedává mrkev ani rajče nebo protlak. Ale věřím,že jsou taky dobré... ;-)

  • Petule B. | 16. 2. 2009 22:49

    Vážně vynikající! Jen jsem si dovolila vynechat mrkev a dát závitky do velikého pekáče a pekla jsem je přikryté v troubě, jinak dle receptu, i se zbytkem pokrájených listů okolo. Na závěr jsem je na chvíli odkryla, takže chytly takové ´nahnědlé puchýřky´. No neskutečná bašta! Dělala jsem je na rodinnou sešlost a chválili všichni bez rozdílu. Pár jich zbylo a druhý den na studeno také neměly chybu. Rozhodně za 1.

  • Hana Š | 16. 2. 2009 12:16

    Výborné! Moje tchyně na UA přikrývá hrnec obráceným talířem a zatěžká hrnkem s vodou, aby se holubce nerozbalily ;) Jinak je to moje nejoblíbenější ukrajinské jídlo!!!

  • Uljana Kimačenko | 15. 7. 2008 18:00

    Tak to mě opravdu těší (a moc), že se Vám tento recept moc libí a že hodnotíte jej za 1. Ohledně toho zeli, tak pokud ne seženete menši hlávku, dá se udělat i z velké, akorát budete muset rozdělit jeden lis na 2, ale věřte mi, že je s tím hodně práce, proto doporučuji sehnat tu menší &#61514; určitě to není nadlidský výkon &#61514;Česky si myslím že mluvím dobře jen proto že jsem tady studovala &#61514;

  • Oldřich Gargulák | 15. 7. 2008 09:01

    Že Vám to ale trvalo!!! Skoro tři minuty.....Když včééra tu bylo tak mrtvo...

  • Jana Remková | 15. 7. 2008 00:16

    Ale koukám až teď,že jste neznámkoval a opovažte se to kazit!!Já dala za 1!!!

  • Jana Remková | 15. 7. 2008 00:15

    Já vás asi Oldo zabiju,ne zbiju!!! Tohle je super recept,jedla jsem to,vynikající!! Už je to asi půl roku,ale vím,že ti mistři kuchaři mi museli dát recept,protože to fakt bylo moc dobré.Vám to nechutnalo?

  • Oldřich Gargulák | 14. 7. 2008 15:10

    Koupil 1kg masa, ale doma našel jen 0,5kg rýže, takže to nemělo chybu. Příště udělám tu omáčku, protože 1kelímek zakysané smetany na 1osobu je moc! Příjemně mě překvapuje že jsme, toto chutí dietní jídlo, ještě nikdo nevylepšili česnekem. Červené nebo bílé? Vyřešeno kompromisně Modrým Portugalem. ...Zabite mě, dávám 3

  • Oldřich Gargulák | 14. 7. 2008 11:00

    Uljano, tak krásně česky napsaný recept, od cizinky, mám slzy v očích...Ale jinak? Už jste u nás zkoušela koupit malou hlávku? Já před chvílí. Ale zkuste ji v marketu vyrobit ze čtyřkilového obra! Už jsem to skoro měl. Jenom ze staré známosti nevolali ty, co Vám dají obleček s rukávy dozadu. To lupení mi narvali do dvou tašek, tak to přebírám. ....a tam tomu říkáme "košťál".

  • Jana Pátková | 13. 7. 2008 22:20

    To jsem ráda pane Oldo, že jsme si "kápli" do noty, jak píše Věra z DC, je to dobroučké a skoro laciné jídlo, jenom fakt, že jsem tam nedala mrkev, ale cibulku jsem osmažila přesně viz recept, a toho nějakého "bydlícího" určitě najdete ! A to víno také,že ?

  • Oldřich Gargulák | 13. 7. 2008 21:56

    Zítřejší oběd je vyřešen! Akorát mi bude chybět spolustolovník; stejně jako o víně se i o jídle má u tabule hovořit. Díky za tip!

  • Jana Pátková | 13. 7. 2008 20:50

    To jsem celá já, komentuji a říkám, že dnes bylo k obědu, velice dobré, místo protlaku jsem šoupla kečup ostrý a smetanu na dovaření, jen tak. K tomu nové brambory a bylo to fajné. Dala jsem 1 a proto mě utekl komentář. Je to oběd - skoro laciný, není moc pracný a je to dobré, říká Jana.

  • Tereza J. | 27. 6. 2008 15:10

    Vierka , u nás sa to robí rovnako, až na tú mrkvu, robí sa to aj v Poľsku, my to to máme tu i tu blízko, len sa tiomu u nás hovorí obyčajne : plnená kapuasta.

  • Věra z DC | 27. 6. 2008 09:44

    Tak jsem to opět s úspěchem zopákla a vidím, že mezitím nikdo jiný. Škoda, je to moc dobrý.

  • Věra z Dc | 22. 10. 2007 07:46

    Vyzkoušela jsem přesně dle receptu a musím pochválit. Je to vynikající a byl to plný 5 l hrnec a všechno zmizelo. Fakt dobrý a levný pokrm. budu dělat častěji !! díky za recept a dávám 1 * Doporučuji také vyzkoušet :-))

  • Anonym | 29. 8. 2007 16:17

    Zrovna jsem premyslela, co budu dnes varit a Martin mi svym komentarem pripomel tento recept, ktery me take naucila kamaradka z ukrajiny. Nekdy zeli jenom nastrouhala a rikala tomu line holubce, ale jinak byl postup naprosto stejny a byla to v obou pripadech velika dobrota. Vzdy jsme jedli jenom se zakysanou smetanou a nemelo to chybu. Navic miluji jidla z jednoho hrnce.

  • Martin | 28. 8. 2007 21:56

    toto je správný recept. Jedl jsem holubce již od několika ukrajinek a všechny je vařili takto

  • Petr Novák | 17. 1. 2007 11:37

    Já je dělám podle mojí matky(byla Polka) také trochu jinak.Hlávku ve velkém hrnci postupně ovařuji aby šla lépe rozebrat.Mleté maso orestuji s kořením na pánvi a do masa vmíchám i zbytek na kostičky nakrájeného zelí(srdíčko).Tuto směs smíchám s uvařenou rýží a naplním zelné listy.Na dno hrnce dám pařáček a začnu skládat závitky.Do vody kápnu trochu octa a zhruba 1 hod. pařím.Holubce tím získají lehce navinulou chuť.Holubi,jak jim říkáme,potom opékám do zlatova na pánvi a jíme je jen tak protože to nemá chybu.

  • Stanislava Šourková | 16. 1. 2007 13:48

    Moje babička byla také rodilá Ukrajinka, ale dělala je trošku jinak, do masa vmíchala nastrouhanou bramboru,ale mrkev tam nedávala, vždy jich musela udělat pořádný kopec protože jsme je všichni milovali a tak kdo zaváhal neměl.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Maso & ryby & mořské plody Vepřové Hovězí
Maso Hovězí Vepřové Oběd Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Bílé zelí Cibule Mleté maso Mrkev Pepř mletý Polévkové koření Rajský protlak Rostlinný olej Rýže Sůl
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Vepřové maso ve vlastní šťávě

Vepřové maso ve vlastní šťávě

Guláš v papiňáku

Guláš v papiňáku

Babiččina postelová rýže

Babiččina postelová rýže

Hovězí na víně se zeleninou

Hovězí na víně se zeleninou

Dědkova tlačenka z bůčku a vajec

Dědkova tlačenka z bůčku a vajec

Hráškovo pórkový krém

Hráškovo pórkový krém

Mistrovský bramborový salát

Mistrovský bramborový salát

Špekové knedlíky s máslem

Špekové knedlíky s máslem

Zeleninová polévka s černou čočkou

Zeleninová polévka s černou čočkou

Doporučujeme

90 minut
Segedínský guláš - F.O.O.D.

Segedínský guláš - F.O.O.D.

20 minut
Sirup ze smrkových výhonků

Sirup ze smrkových výhonků

60 minut
Jahodovorebarborový sypaný koláč

Jahodovorebarborový sypaný koláč

30 minut
Smažený bílý chřest

Smažený bílý chřest

145 minut
Vepřové ragú s kukuřičnými knedlíčky

Vepřové ragú s kukuřičnými knedlíčky

30 minut
Risotto s chřestem

Risotto s chřestem

80 minut
Koprová omáčka se ztraceným vejcem

Koprová omáčka se ztraceným vejcem

30 minut
Chřestová polévka s pestem

Chřestová polévka s pestem

60 minut
Křehký dort s revení

Křehký dort s revení

Poslední sledované recepty

23
Sirup ze smrkových výhonků
Sirup ze smrkových…
18
Smažený bílý chřest
Smažený bílý chřest
17
Dim Sum knedlíčky
Dim Sum knedlíčky
17
Koprová omáčka se ztraceným vejcem
Koprová omáčka se…
16
Vepřové ragú s kukuřičnými knedlíčky
Vepřové ragú s…

Zajímavé články

Kukuřičná kaše neboli polenta: Bezlepková dobrota, ze které uděláte skvělou snídani, hranolky i sladký koláč
Kukuřičná kaše neboli polenta: Bezlepková dobrota…
Co s úrodou libečku? Vyrobte si z něj domácí maggi nebo vegetu
Co s úrodou libečku? Vyrobte si z něj domácí…
Snídaně do postele: Pět nejlepších receptů, jak začít nový den
Snídaně do postele: Pět nejlepších receptů, jak…
Tvaroh, chameleon české kuchyně: Jaký se na co hodí a proč se ho nebát ani v teplé kuchyni
Tvaroh, chameleon české kuchyně: Jaký se na co…
Zavařte si rebarboru! Recepty na džem, kompot, sirup nebo čatní
Zavařte si rebarboru! Recepty na džem, kompot,…
AHA.cz Soukalová prosí o pomoc! Nemoc vede k předčasné smrti

Soukalová prosí o pomoc! Nemoc vede k předčasné smrti

Mimibazar Jak vybrat ten nejvhodnější běžecký pás na doma a proč je výhodné si ho pořídit

Jak vybrat ten nejvhodnější běžecký pás na doma a proč je výhodné si ho pořídit

Dáma.cz Takhle vypadala zima a Vánoce za socialismu. Které věci jste také měli?

Takhle vypadala zima a Vánoce za socialismu. Které věci jste také měli?

Blesk pro ženy Elegán Jiří Korn slaví 76. narozeniny: Proč nesnášel Yvettu a kdo jsou jeho osudové ženy

Elegán Jiří Korn slaví 76. narozeniny: Proč nesnášel Yvettu a kdo jsou jeho osudové ženy

Ženy.cz Rozmazlujte svoje oči: Tipy pro 30, 40 i nad 60 let

Rozmazlujte svoje oči: Tipy pro 30, 40 i nad 60 let

Blesk.cz Jiří Langmajer (58) na dovolené: Zaútočil na něj žralok!

Jiří Langmajer (58) na dovolené: Zaútočil na něj žralok!

SportRevue.cz 16 nejdražších přestupů českých fotbalistů v historii. Králem je (stále) Pavel Nedvěd

16 nejdražších přestupů českých fotbalistů v historii. Králem je (stále) Pavel Nedvěd

Maminka.cz Jediná česká paterčata oslavila 10. narozeniny. Jak se jim dnes žije?

Jediná česká paterčata oslavila 10. narozeniny. Jak se jim dnes žije?

Blesk Horoskopy Ochranný kabbalah náramek: Jak ho správně uvázat a proč má 7 uzlů?

Ochranný kabbalah náramek: Jak ho správně uvázat a proč má 7 uzlů?

  • Recepty.cz
  • Holubci od rodilé Ukrajinky
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact