Šťavnatý lahodný karbanátek s voňavým sýrem gouda, obalený v trojobalu a osmažený na přepuštěném másle, je nejlepší se šťouchanými bramborami s orestovanou cibulkou, pórkem a najemno nasekanou zelenou petrželkou.
g
mleté maso - vepřové
asi 30 % tuku (krkovice, bůček)
150
g
sýr gouda
3
snítka
petrželka
hladkolistá
2
ks
vejce
100
ml
mléko
+ 2 lžíce na obalování
hladká mouka
na obalení
strouhanka
na obalení
olej
nebo přepuštěné máslo (na smažení)
sůl
pepř mletý
šťouchané brambory
1
kg
brambory
varný typ B
1
ks
cibule
1
ks
pórek
100
g
máslo
3
snítka
petrželka
hladkolistá
sůl
Postup přípravy receptu
1
K masu přidejte najemno nastrouhaný sýr a nadrobno nasekané lístky petrželky. Jedno vejce prošlehejte s mlékem a přilijte k masu. Osolte ho, opepřete a nejlépe rukama maso důkladně zpracujte tak, aby se dobře spojilo, pak ho dejte na 20 minut do ledničky.
Ze směsi vytvarujte 4 velké nebo 8 malých řízků, asi 1 cm vysokých. Obalte je v hladké mouce, druhém vejci rozšlehaném se špetkou soli a 2 lžícemi mléka, nakonec ve strouhance. Strouhanku lehce přitlačte a řízky zvolna smažte v pánvi na rozpáleném oleji (nebo přepuštěném másle) dozlatova. Každou stranu smažte podle velikosti řízku alespoň 3 až 4 minuty.
3
Brambory oloupejte a uvařte v osolené vodě doměkka, asi 20 minut. Mezitím cibuli pokrájejte na kostky a orestujte na másle, zhruba 5 minut. Poté přisypte na půlkolečka pokrájený pórek a ještě 2 minuty restujte. Brambory slijte, rozšťouchejte a dobře promíchejte s nasekanou petrželkou, cibulí, pórkem i máslem. Osolte a opepřete.