Maso očistíme, zbavíme chrupavek a umeleme na masovém strojku, přidáme sůl, pepř a mléko, rozmícháme a necháme odležet v chladničce. Do odleželého masa vmícháme strouhaný sýr a tvoříme oválné placičky. Obalujeme je v mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance. Řízky smažíme na oleji. Podáváme s brambory nebo bramborovou kaší a se zeleninovým salátem.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Al
|24. 9. 2014 15:34
P. Vocílka ale neexistuje :) je to prostě kterákoliv masna, která zrovna dá cenu, která se v Bille líbí ;-)
jana
|24. 8. 2014 16:02
Vyzkouším! :-D :-D
Maso
|8. 2. 2014 11:40
Vocílka ? Tfuj, největší zloděj v ČR, koupil jsem to maso jenom jednou, přivezl domů a rovnou vyhodil do koše, protože takový smrad to jsem. Maso bylo zkažené, nikdy více, navíc to složení ? :-D už chodím jenom k řezníkovy pro maso, což p. Vocílka očividně není.
Jarka
|23. 1. 2014 12:41
Já tyto řízky dělám často. Do té doby než jsem viděla vařit kuchaře, byl to nějaký dobrý kuchař, ale už bohužel neznám jméno. Vždy jsem dala na 1/2 kg masa 20 dkg sýru a l šlehačku ke šlehání. Podle toho kuchaře to stejné, pouze místo smetany studenou vodu a přidávat a hníst do té doby, než maso není tak tuhé. Dále bez vejce a pouze sůl a pepř. Někdy méně je více a řízky jsou velmi dobré. Pokud Vám třeba ještě namelou ochotně půl na půl bůček a plecko, tak není co řešit. Dnes dělám z masa od Vocílky, má krásné mleté maso, náchané hovězí-vepřové. Tak uvidím. Maso nechám odležet a pokud ještě snese, tak přihnětu další vodu. Dobrou chuť.
maso
|31. 10. 2013 18:42
Bomba gábl <:-)
maso
|31. 10. 2013 18:42
Bomba gábl <:-)
franni
|17. 8. 2013 11:24
protože to je rozbitý :)
mourek a fousek
|20. 6. 2013 07:06
Proč jsou tam ty řízky spálený?????? :-$
vevuna
|1. 3. 2013 21:00
Do směsi pomletého masa a sýru nemusíte přidávat vejce. Pokud je směs hodně tuhá a při hnětení se drobí, přidejte trochu mléka. Já tyto řízky dělám z bůčku. Pokud je hodně libový, tak se směs rozsypává a je potřeba vejce přidat - je to pojivo. Když je bůček mastnější, není třeba vejce do směsi přidávat. Sýr je dost dobré pojivo. U nás doma jsou tyto "řízky" velmi oblíbené. Přidávám do nich petrželku a jíme je s bramborovou kaší, zeleninovým salátem, nebo kompotem.
Jarka
|15. 2. 2013 15:48
Taky se mi nelíbí matoucí recepty.S těmi vyfocenými vejci v mase .... nevím, :'(
Patří do masa vejce nebo ne? V receptu je 1 kus, ale to je asi na to obalení, protože v textu nikde "přidáme vejce" není. Ale na fotce se v masu válí rovnou dvě... Tak jak to tedy je? díky
Já měla holandský řízek spojený se školní kuchyní, jako nepříliš vábnou záležitost, tak jsem se jim dlouho vyhýbala. Ale pak jsem se nechala přesvědčit tímto receptem a komentáři pod ním a musím říci, že škoda, že jsem se nenechala přesvědčit dřív :-D Moc dobré!
Lenka
|2. 9. 2012 15:57
řízky výborné taky tak dělam a ještě přidam nasekanou petrzelku :-)
Výborné, dělám z mletého bůčku a přidávám 1-2 polévkové lžíce solamylu na 500 g masa a 2 dcl mléka a asi 150 g eidamu. Když je tam ten solamyl, pojme směs více mléka a řízky jsou pak jemnější.
Tentokrát jsem dal do poloviny mletého eidam uzený a do poloviny klasickou eidam cihlu.Určitě brzy zopakuji!Jiří
Petr Němec
|27. 10. 2007 20:20
Vynikající jídlo, celá rodina s pochutnala :) Místo emetálu lze použít i "smardlavé" sýry. Dávám 1***
Simča Sládková
|28. 1. 2007 23:22
Řekla bych, že mlatý řízek je bez sýru, holandský se sýrem.
Anonym
|28. 1. 2007 10:39
zkuste místo mléka tvaroh
Tereza Jarčušková
|28. 3. 2006 13:04
U nás sa to tiež volá mletý rezeň.
Zuzana Bugárová
|28. 3. 2006 12:28
Tieto rezne robievam uz velmi dlho, ale u nas sa im hovori jednoducho "Mlete rezne" a su vyborne
Jitka Malinová
|18. 1. 2006 09:14
Mě se osvědčilo poctivě zapracovat do sebe najednou jemně mleté maso, sýr a mléka tolik, kolik si směs vezme. Bez soli !!! Sýr je slaný dost. Rozložit na plech, nebo hlubší tác a dát ztuhnout do lednice. Namočenou rukou tvaruju karbanátky a ihned obaluju.
Di
|17. 1. 2006 08:58
Mléko stahuje tuk z mletého bůčku nebo tučnějšího masa a činí tak fašírku kompaktnější.
Jindrich
|17. 1. 2006 08:47
... prijde mi ze diky tomu mleku je to takove kyprejsi. Bez nej by to bylo podle me takove tuhe. Myslim, ze i z toho duvodu se do karbanatku (casto) pridava tvrde bile pecivo namocene v mleku.
Sabrina
|22. 12. 2005 10:16
skvela jedinecna chut, je to o hodne lepsi nez karbenatky, chutnalo ke bramborum, jenom bych se chtela zeptat, proc musi do masa to mleko prijit ? dekuji Sabrina
eva
|20. 4. 2005 16:05
robila som z bociku, je to vynikajuce...
Dobroslav Janko
|6. 12. 2004 21:03
Jídlo je skutečně skvělé, jen místo mléka doporučuji vyzkoušet smetanu nebo smetanu ke šlehání.