• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Holandská omáčka
Napište svůj komentář k receptu

Holandská omáčka

autor: Hrbek
0.0
moje hodnoceni
3.6
hodnotilo: 93
doba přípravy: 20 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Holandská omáčka
Holandská omáčka
Holandská omáčka
Holandská omáčka
Holandská omáčka
Holandská omáčka
Holandská omáčka
Holandská omáčka
6fotografií
Nahrát fotku
 

Základem holandské omáčky jsou máslo a žloutky dochucené pepřem a citronovou šťávou. Navzdory názvu se omáčka uplatňuje především ve francouzské kuchyni. Nejčastěji se podává k rybám a mořským plodům, ale zrovna tak si ji můžete dopřát třeba k drůbežímu masu nebo zelenině.

Suroviny

4 porce
    • 100
      g máslo
    • sůl
    • 4
      žloutek
    • pepř mletý
    • cayenský pepř
    • 1
      lžíce citronová šťáva

Postup přípravy receptu

1
V misce (nerez nebo z varného skla) šlehejte žloutky s citronovou šťávou tak dlouho, až se hmota zdvojnásobí. Potom vezměte tuto misku a dejte ji na hrnec s horkou vodou (voda se nesmi vařit, musí být jen tak akorat u bodu varu, miska se nesmi vody dotykat – udělali byste z vajec míchaná vajíčka).

RADA: Naučte se holandskou omáčku podle VIDEO návodu

2
Za stáleho šlehání přidávejte do vajec pomalounku rozpuštěné máslo. Pokračujte ve šlehání dokud hmota nezhoustne a nezdvojnásobí se její množství.

RADA: Jak poznat pravé máslo?

3
Sundejte z ohně, zašlehejte sůl a pepř. Pokud byste měli omáčku příliš hustou, zašlehejte do ní pár kapek horké vody.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Vepřový řízek s holandskou omáčkou

Vepřový řízek s holandskou omáčkou

Pečený tuňák s chřestem a holandskou omáčkou

Pečený tuňák s chřestem a holandskou…

Pečený pstruh s holandskou omáčkou

Pečený pstruh s holandskou omáčkou

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Jespi | 4. 11. 2015 00:24

    Doporučil bych místo hnusné citronky svařit bílé víno s octem a úplně nakonci zašlehat čerstvou, na hrubo nakrájenou, bazalku <3

  • Jana Macáková | 26. 6. 2015 12:07

    Dobrý den, dnes jsem ji poprvé zkusila - ale byla dost kyselá - nevíte někdo proč a co s tím? Hledala jsem i na internetu videa, tam přidávají sůl a pepř (a taky bílé víno) hned zezačátku - byla to chyba?

  • castava | 24. 3. 2015 18:41

    Holandská omáčka z francouzského La sauce hollandaise je bílá omáčka z másla a šlehaného žloutku podávaná ponejvíce k rybám a mořským plodům, řidčeji též k zelenině. Patří k základním omáčkám klasické francouzské kuchyně. Z holandské omáčky se odvozuje bearnéská omáčka, součást receptury na Chateaubriand (steak). Zdroj Wikipedie

  • Miška | 12. 12. 2012 16:53

    Dobrý večer,pravě jsem došlehala a omačka prostě užasná,děkuji za recept :-)

  • billa nalepky | 25. 11. 2012 20:52

    ahoj Potrebujem 1.2.3.11. dcvkekee dcv keykenrtiemyoemtienpe??? dcvkemnje keme edcv,me kee mkeye men ? :-) :-D :'( <3

  • Tereza J. | 13. 6. 2009 14:54

    Omáčka Béarnaise ( číta sa bernéz ) bola prvýkrát pripravená už v roku1830 šéfkuchárom Jules Collinetom v parížskej reštaurácii „Le pavillon Henry IV“. Henry IV sa narodil v Béarn a odtiaľ pochádza názov omáčky. Má nezastupiteľné miesto vo francúzskej kuchyni, jedná sa o špeciálnu omáčku na steaky.

  • Amy - | 13. 6. 2009 14:48

    Béarnaise, prosím, tedy nikoli bernská, ale béarnská. Je francouzská, nikoli švýcarská. Před poučováním je dobré načerpat informace neboť jinak se snadno dostaneme na úroveň boha Peruna, jemuž je rovněž vše rovno.

  • recepty 73 | 12. 6. 2009 08:27

    Takto holandskou omáčku připravuji i já,a jak píše Simča,je to takový základ pro další druhy-bernská... .Možná to zní složitě,ale opak je pravdou,pokud se člověk drží postupu,nelze to snad zkazit.Jiří

  • Apina Hrbek | 11. 6. 2009 19:22

    Jak vsichni vime, zadny recept neni “vytesan v kameni” a vetsina z nas si dela veci podle sveho. Simca mi poslala email s nekolika adresami na ktere jsem se podivala. Na nich skutecne pisi recept tak, jak popsala ona. Krome referenci tady u nas na web, ktere podporuji recept ktery jsem vlozila dnes rano, jsem otevrela Velkou kucharku pana Vilema Vrabce. Je to moudry pan, dava za pravdu vsem. Zakladni recept je jak jsem uvedla ja, s tou vyjimnkou, ze on dava jeste trochu vorcestrove omacky. Pan Vrabec dale znimuje, ze jako obmena se muze pouzit maslo v kouskach a trochu (1/10 l) vyvaru. Takze je vse vysvetleno a nezbyva nic jineho nez poprat zdar ve vareni!

  • ladislava staffenová | 11. 6. 2009 16:54

    Takhle mě to taky doma naučili i s těmi příchutěmi, jak uvádí Simča - chce to ale opravdu trpělivost, neuspěchat to.Jinak si neumím představit, že bych tuhle dobrotu dělala z nějakého polotovaru(ani jsem no neviděla, protože jpo tom bych se určitě nepídila)

  • Simča Sládková | 11. 6. 2009 15:22

    Dávala jsem k jinému receptu varianty holandské omáčky, ale asi by spíše patřily sem. Tak tedy: BERNAISE [berníz] - bernská omáčka - zákl. HO doplníme nadrobno posekanou petrželkou, estragonem a kerblíkem. CHORON [šoron] - HO ochucená rajčatovým protlakem. MALTÉZSKÁ - HO ochucená pomerančovou šťávou i kůrou. MUŠELÍN - HO zjemněná šlehanou smetanou. SUVOROV - HO doplněná kromě nadrobno posekané petrželky, estragonu a kerblíku i lanýži. ŠALVĚJOVÁ - HO ochucená vývarem šalvěje a bílým vínem. S.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Omáčky & guláše Smetanová
Ostatní Zálivky a omáčky Snídaně Oběd Večeře Vaření Bez lepku Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Cayenský pepř Citronová šťáva Máslo Pepř mletý Sůl Žloutek
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Vepřová "pečeně" v papiňáku

Vepřová "pečeně" v papiňáku

Babiččin perníkový koláč s kokosem

Babiččin perníkový koláč s kokosem

Hrníčkové knedlíky

Hrníčkové knedlíky

"Třešně v těstě" - vláčný koláč

"Třešně v těstě" - vláčný koláč

Bílková poleva na perníčky

Bílková poleva na perníčky

Luigiho zeleninové rizoto na italský způsob

Luigiho zeleninové rizoto na italský…

Bylinkové kuřecí řízky na zelenině

Bylinkové kuřecí řízky na zelenině

Zapečené palačinky s masem a zeleninou

Zapečené palačinky s masem a zeleninou

Dušený listový špenát na slanině

Dušený listový špenát na slanině

Doporučujeme

30 minut
Citronové těstoviny s hráškem a lososem

Citronové těstoviny s hráškem a…

Hrnková bublanina s třešněmi

Hrnková bublanina s třešněmi

40 minut
Kofty s tzatziki

Kofty s tzatziki

80 minut
Cheesecake s třešněmi a drobenkou

Cheesecake s třešněmi a drobenkou

30 minut
Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

30 minut
Klasický burger

Klasický burger

100 minut
Jahodové nanuky

Jahodové nanuky

20 minut
Poke bowl s lososem

Poke bowl s lososem

20 minut
Koláč s ricottou a bílou čokoládou

Koláč s ricottou a bílou čokoládou

Poslední sledované recepty

44
Houbovník z Pojizeří
Houbovník z Pojizeří
41
Lemon Pie Vanilla Cheesecake
Lemon Pie Vanilla…
36
Skořicový elixír
Skořicový elixír
34
Čertovský mls
Čertovský mls
33
Koprová omáčka v netradičním pojetí
Koprová omáčka v…

Zajímavé články

Domácí mazlíčci jako dorty: Tchajwanská cukrářka vyrábí roztomilé sladké dvojníky pejsků a kočiček
Domácí mazlíčci jako dorty: Tchajwanská cukrářka…
Domácí jahodová zmrzlina: Vyrobte si ji jen ze dvou surovin!
Domácí jahodová zmrzlina: Vyrobte si ji jen ze…
7 nejlepších rizot: Od klasického přes luxusní až po sladké. Které si vyberete?
7 nejlepších rizot: Od klasického přes luxusní až…
Perfektní ledová káva: Návod, jak ji připravit, a nejčastější chyby, které ji mohou pokazit
Perfektní ledová káva: Návod, jak ji připravit, a…
V hlavní roli sladká drobenka: Upečte si ovocný koláč, bublaninu, crumble, šneky nebo palačinky
V hlavní roli sladká drobenka: Upečte si ovocný…
AHA.cz Zpráva o Bohdalové vhání slzy do očí: Stašová promluvila

Zpráva o Bohdalové vhání slzy do očí: Stašová promluvila

Mimibazar Čtení na léto: Hříšný jako Jesse - erotický román, který tě nenechá spát

Čtení na léto: Hříšný jako Jesse - erotický román, který tě nenechá spát

Dáma.cz Cher, Mickey Rourke nebo Meg Ryan: Hvězdy 80. let, které plastika změnila k nepoznání

Cher, Mickey Rourke nebo Meg Ryan: Hvězdy 80. let, které plastika změnila k nepoznání

Blesk pro ženy Opravdu je jí 76? Tohle je 7 důvodů, proč Meryl Streep vypadá tak úžasně!

Opravdu je jí 76? Tohle je 7 důvodů, proč Meryl Streep vypadá tak úžasně!

Ženy.cz Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Blesk.cz Hrdý Radek Holub (56): Shodil 15 kilo! Co za proměnou stojí?

Hrdý Radek Holub (56): Shodil 15 kilo! Co za proměnou stojí?

SportRevue.cz FOTO: Toto jsou Ice Girls! Sexy kočky, které v NHL baví nejen diváky

FOTO: Toto jsou Ice Girls! Sexy kočky, které v NHL baví nejen diváky

Maminka.cz Táta pěti dětí se dozvěděl, že čtyři z nich nejsou jeho vlastní. Mám je rád všechny, ale dědit bude jen &#039;moje krev&#039;, říká

Táta pěti dětí se dozvěděl, že čtyři z nich nejsou jeho vlastní. Mám je rád všechny, ale dědit bude jen &#039;moje krev&#039;, říká

Blesk Horoskopy Horoskop na další týden: Kdo by se měl vzdát večerního přejídání a kdo by měl vážit slova?

Horoskop na další týden: Kdo by se měl vzdát večerního přejídání a kdo by měl vážit slova?

Další doporučené recepty:

Holandská hrachová kaše
Holandská hrachová kaše
Holandská jitrnička (prejt)
Holandská jitrnička (prejt)
Holandská omáčka
Holandská omáčka
Holandská omáčka
Holandská omáčka
Holandské řízky
Holandské řízky
Holandské řízky - smetanové
Holandské řízky - smetanové
  • Recepty.cz
  • Holandská omáčka
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact