Je skvělá na vařená vejce, ryby, mořské plody, chřest, teplou zeleninu, nové brambory nebo třeba toast s avokádem a ztraceným vajíčkem… Tahle bílá omáčka z másla, šlehaného žloutku a bílého vína chutná skvěle, není divu, že se o ní mluví jako o gastronomickém zázraku. Nevěříte? Ochutnejte ji!
V rendlíku rozpusťte máslo. Žloutky dejte do nerezové mísy, přilijte víno a ocet, mísu posaďte na hrnec s vodou a obsah mísy začněte šlehat metlou. Žloutky budou nabývat a pěnit. Jakmile vodní lázeň začne vřít, ztlumte plamen, a ještě lépe rendlík odstavte, a žloutky došlehejte. Mísa by neměla být příliš horká, žloutky by začaly tuhnout.
Asi po pěti minutách šlehání, kdy je obsah mísy řádně napěněný, začněte tenkým pramínkem přilévat rozpuštěné máslo. Stále šlehejte, dokud nevznikne hladká krémová omáčka, zabere to alespoň 5 minut. Omáčku dochuťte solí, pepřem a ihned ji podávejte.
3
Recept pro vás připravil časopis F.O.O.D. (květen/2020)