g
cukr
(Buď jen moučkový, ale někdo dává 1/2 moučkového a 1/2 jemné krupice)
3
ks
vejce
300
g
polohrubá mouka
1
balíček
vanilkový cukr
2
lžíce
hnědý rum
citronová kůra
Z 1/2 citronu
1
lžička
prášek do pečiva
Na polevu
200
g
moučkový cukr
1
lžíce
horká voda
3
lžíce
hnědý rum
Na ozdobu
cukrářské zdobení
Kvítky, holubičky, srdíčka a různé perličky apod. (u nás se prodávají speciální posvícenské ozdoby)
Postup přípravy receptu
1
Máslo a vejce vyndáme z ledničky cca 1 - 2 hodiny předem, aby měly pokojovou teplotu. Rozměklé máslo utřeme s cukrem do pěny a postupně přidáváme žloutky. Poté vmícháme rum, vanilkový cukr a citronovou kůrou. Nakonec opatrně přidáme z bílků ušlehaný sníh a mouku, smíchanou s práškem do pečiva. Kulaté formičky na hnětynky (u nás prodávané jako formičky na pizzu) vymažeme máslem či olejem a vysypeme hrubou moukou. Lžící do nich opatrně dáme těsto - tak do 1 cm výšky. Při pečení se těsto rovnoměrně rozteče a trochu vyskočí, peče se v troubě předehřáté na cca 150 °C asi půl hodiny.
2
**Posvícení ** se podle legendy slavilo již na počest vysvěcení chrámu krále Šalamouna v Jeruzalémě. Byla to vždy výroční slavnost v neděli před svátkem světce, jemuž byl zasvěcen místní kostel. Vzhledem k tomu, že se oslavovalo ukončení polních prací, byl to jeden z nejoblíbenějších svátků prostého venkovského lidu. Slavívalo se na podzim, tedy v období, kdy již byl nový mák do buchet, zásoba čerstvé mouky a vajec, zralé švestky na povidla a vykrmené husy na pekáč, zkrátka ideální doba ke slavení. V Čechách se slvanost nazývala posvícení, na Moravě hody. Dříve se slavilo téměř v každé farnosti v jinou dobu. Lidé chodili do okolních obcí, aby navštívili své příbuzné a přátelé nebo aby něco utržili za prodej různého zboží. Také se jim díky této slavnosti naskýtala možnost dobrého jídla a zároveň odpočinku od práce. Císař František Josef II. chtěl nějakým způsobem oslavy sjednotit a proto vydal r. 1787 nařízení, kterým stanovil termín na "neděli po svátku svatého Havla". Poslušní poddaní přijali toto nařízení velice nadšeně. Od té doby slavili třetí neděli v říjnu tzv. "císařské hody" nebo také "havelské posvícení", ale mimo nich dál i svoje místní posvícení tzv. "naše posvícení".
3
U nás na prácheňsku dávala děvčata chlapcům sladké a vyparáděné hnětynky, plné cukru, másla a vajec o posvícení v hospodě za to, že s nimi hoši celý rok tancovali....
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Jana
|16. 10. 2015 17:25
Já pocházím z Vimperka a odjakživa se u nás pečou hnětýnky jako posvícenská specialita. Pečeme hlavně do formiček a jsou to malé bábovičky ozdobené cukrovými kytičkami apod. Jsou vždy výborné a vždy se sní všechny
Kateřina
|18. 3. 2013 14:08
Já pocházím z Písku a u nás se hnětynky dělaly také na posvícení. Už od dětství jsem je milovala. Mamka je dělala lité do takových malých formiček jako na bábovku, polila to citronovou polevou a ozdobila cukrovými kytičkami. Přítel je také z jižních Čech, ale z Kaplice u Českého Krumlova a ten o hnětynkách v životě neslyšel. Tak mu je jdu dnes vyrábět a doufám, že budou chutnat stejně jako za mého dětství.
Já jelikož pocházím z Prahy, nikdy jsem o hnětynkách neslyšela. V Praze jsme ani žádné posvícení neměli, ale když jsem poznala svého manžela, který pochází kousek od Březnice, a nechápavě koukal, když jsem se zeptala co jsou to hnětynky, a poté mi to složitě vysvětlil, pochopila jsem, že je to krajový zvyk, a když jsem je ochutnala od jeho švagrové, zamilovala jsem si je. Jelikož máme posvícení 14 dní po nich, protože jsme se přestěhovali na maličkou vesnici kousíček od Příbrami, rozhodla jsem se, že je na posvícení také upeču. Jenže je hrozný problém tady sehnat formičky, a ozdoby, protože nikdo tady hnětynky nezná. Proto jsem byla nucena si zajet nakoupit formičky a ozdoby až do Blatné. Tuto sobotu je zde opět posvícení, tak už dnes začínám péct, a moc se těšíme. :-)
Markéta H.
|5. 12. 2010 12:37
Pocházím z Českých Budějovic (takže do Strakonic relativně kousek) a hnětynky jsem neznala do doby než jsem poznala přítele, jehož babička se narodila a žije ve Strakonicích. Takže pravda je že kousek dál lidé tuto tradici neznají - a to moje babička pochází také ze Strakonic a děda z Písku
Do teď jsem myslela, že hnětynky jsou výhradně Strakonická "poťová" záležitost a překvapilo mě že tomu tak není. Nicméně doporučuji vyzkoušet ale přesto, že jsou vynikající, jsem pro zachování tradice a pečení tedy pouze na pouť/posvícení ;-)
ladislava staffenová
|14. 10. 2009 22:57
Hnětýnky jsou u nás ne jednou či 2x dio roka, ale prakticky měsíčně, rodina je miluje ... Simi, jsou super :-)))
Anonym
|1. 11. 2007 08:12
Zrovna včera jsem je pekla, milujeme je. A protože je fakt máme rádi, tak je peču i na velikonoce a místo klasických cukrových ozdobiček si koupím barevnou mandlovou hmotu, vytvořím z ní různé kytičky a lístečky a hnětynky polité polevou zdobím takto vytvořenými marcipánovými ozdobami. Pak je dávám koledníkům jako malý zákusek na cestu a málokterý si je odnese domů. Většinou se do nich hned zakousnou. Takže vřele doporučuji upéct, formičky se dnes dají koupit v každých kuchyňských potřebách( alespoň u nás na Strakonicku).Dieta to teda není, ale v případě hnětýnek si zakazuji výčitky- dvakrát do roka se takhle zhřešit dá s celkem klidným svědomím.Lída C.
Jitka M.
|16. 10. 2007 10:13
To fakt neznám u nas se pekly koláče malé velké kobližky šišky posvícení jsem měla ráda a pout taky ale tady se ted nic nedrží .Zkusila bych to ale nejdřív musím sehnat nějaké formy mám jen na vánoční pečení
Miroslava Marková
|24. 9. 2007 13:05
U nás na sušicku se také hnětynky dělají, ale je zajímavé, že pár kilometrů dále už se neví, co to hnětynky jsou. Vždy jsem je pekla s maminkou, tentokrát se do toho chci pustit sama. Sice se dělají až na Havla, ale udělám si nejdříve generálku na Václava. Recept už mám, vykrajovátka taky, ozdoby jsem si koupila na sušické pouti. Tak už se těším na pátek, až se do toho se synem pustíme... A všem doporučuji,vyzkoušejte, je to opravdu dobrora, která lahodí oku.
Iveta Soralova
|28. 8. 2007 21:24
Je to moc moc dobré ,pekla je moje mamka nám,teď je peču svým dětem i já.Poléváme čok. polevou a zdobíme "ozdobami na placky" kamarádka je vyrábí nebo se dají koupit ve Strakonicích na pouti(28.9).Děti se těší na zdobení a není větší pochoutka než ráno bílá káva a posvícenská placka!To je snídanička.Diete-nedieta!!!To nikdy neodolám.A krásně vypadají.Lidé co to neznají se mě ptají:"A to se vážně může sníst?Není to škoda?" Mamunky zkuste upéct se svými dětmi,uvidíte jak budou nadšené a budou mít pěkné vzpomínky....
Carodejka
|16. 3. 2007 01:33
Hnetynky a posvicenecke kolace na Vaclava pecu kazdy rok. Sice nebydlime v Cechach, ale Vaclava drzime v kruhu rodinnem. Kolacu pecu vetsinou asi 30. Hnetynky delam mensi, asi 7 cm v prumeru, ale recept je stejny, mam ho po babicce a ten na kolace taky.
Simča Sládková
|7. 3. 2007 10:38
Ano anonyme, je to posvícenská záležitost. Ale ve Strakonicích se drží "Václavská pouť", tedy koncem září... No a Havelské posvícení je v půlce října - tak to už nemají tak daleko :o)))))
Anonym
|7. 3. 2007 09:55
Nepečou se na pouť, ale na posvícení.
Simča Sládková
|25. 2. 2007 13:58
Katko, fakt jsou. Jsou ale dost sladké a tučné. Já jsem schopná pozřít tak půlku, ale děti by sluply i dvě naráz (já jsem krkavčí matka a nenechám je :o)))) ).
katka krumpova
|24. 2. 2007 09:17
jsou opravdu dobré??????
Kristýna Kolářová
|10. 2. 2007 20:09
"Hnětynky" jsou opravdu výborné, u nás doma se pečou každý rok. Formičky používáme ve tvaru větší kytky. Natřeme čokoládovou polevou a zdobíme je lentilkami, nebo na ně dáváme kostičky "jojo vexta" (i medvídky a jiné barevné bonbonky), líbí se to hlavně dětem.
Anny Novotná
|9. 1. 2007 00:41
Peču to asi 15 let,peče se to na pouť i na Strakonicku.Výborné ale je polít čokoládovou polevou,zdobím ořechy,kokosem nebo mandlemi.Je to mňamka i když časově náročnější.Ale moooc to chutná i v Praze!
Aninka
|5. 12. 2006 18:01
To musí být dobrutka, na víkend to zkusím upéct.
March
|11. 11. 2006 10:44
Moje babicka je taky pekla...a jak si vzpominam byly vzdy vynikajici!Je to recept malo znamy, ale je dokonaly.Urcite ho vyzkousejte!