Já pocházím z Vimperka a odjakživa se u nás pečou hnětýnky jako posvícenská specialita. Pečeme hlavně do formiček a jsou to malé bábovičky ozdobené cukrovými kytičkami apod. Jsou vždy výborné a vždy se sní všechny :)
Já pocházím z Písku a u nás se hnětynky dělaly také na posvícení. Už od dětství jsem je milovala. Mamka je dělala lité do takových malých formiček jako na bábovku, polila to citronovou polevou a ozdobila cukrovými kytičkami. Přítel je také z jižních Čech, ale z Kaplice u Českého Krumlova a ten o hnětynkách v životě neslyšel. Tak mu je jdu dnes vyrábět a doufám, že budou chutnat stejně jako za mého dětství.
Já jelikož pocházím z Prahy, nikdy jsem o hnětynkách neslyšela. V Praze jsme ani žádné posvícení neměli, ale když jsem poznala svého manžela, který pochází kousek od Březnice, a nechápavě koukal, když jsem se zeptala co jsou to hnětynky, a poté mi to složitě vysvětlil, pochopila jsem, že je to krajový zvyk, a když jsem je ochutnala od jeho švagrové, zamilovala jsem si je. Jelikož máme posvícení 14 dní po nich, protože jsme se přestěhovali na maličkou vesnici kousíček od Příbrami, rozhodla jsem se, že je na posvícení také upeču. Jenže je hrozný problém tady sehnat formičky, a ozdoby, protože nikdo tady hnětynky nezná. Proto jsem byla nucena si zajet nakoupit formičky a ozdoby až do Blatné. Tuto sobotu je zde opět posvícení, tak už dnes začínám péct, a moc se těšíme. :-)
Pocházím z Českých Budějovic (takže do Strakonic relativně kousek) a hnětynky jsem neznala do doby než jsem poznala přítele, jehož babička se narodila a žije ve Strakonicích. Takže pravda je že kousek dál lidé tuto tradici neznají - a to moje babička pochází také ze Strakonic a děda z Písku:) Do teď jsem myslela, že hnětynky jsou výhradně Strakonická "poťová" záležitost a překvapilo mě že tomu tak není. Nicméně doporučuji vyzkoušet ale přesto, že jsou vynikající, jsem pro zachování tradice a pečení tedy pouze na pouť/posvícení ;-)
Hnětýnky jsou u nás ne jednou či 2x dio roka, ale prakticky měsíčně, rodina je miluje ... Simi, jsou super :-)))
Zrovna včera jsem je pekla, milujeme je. A protože je fakt máme rádi, tak je peču i na velikonoce a místo klasických cukrových ozdobiček si koupím barevnou mandlovou hmotu, vytvořím z ní různé kytičky a lístečky a hnětynky polité polevou zdobím takto vytvořenými marcipánovými ozdobami. Pak je dávám koledníkům jako malý zákusek na cestu a málokterý si je odnese domů. Většinou se do nich hned zakousnou. Takže vřele doporučuji upéct, formičky se dnes dají koupit v každých kuchyňských potřebách( alespoň u nás na Strakonicku).Dieta to teda není, ale v případě hnětýnek si zakazuji výčitky- dvakrát do roka se takhle zhřešit dá s celkem klidným svědomím.Lída C.
To fakt neznám u nas se pekly koláče malé velké kobližky šišky posvícení jsem měla ráda a pout taky ale tady se ted nic nedrží .Zkusila bych to ale nejdřív musím sehnat nějaké formy mám jen na vánoční pečení
U nás na sušicku se také hnětynky dělají, ale je zajímavé, že pár kilometrů dále už se neví, co to hnětynky jsou. Vždy jsem je pekla s maminkou, tentokrát se do toho chci pustit sama. Sice se dělají až na Havla, ale udělám si nejdříve generálku na Václava. Recept už mám, vykrajovátka taky, ozdoby jsem si koupila na sušické pouti. Tak už se těším na pátek, až se do toho se synem pustíme... A všem doporučuji,vyzkoušejte, je to opravdu dobrora, která lahodí oku.
Je to moc moc dobré ,pekla je moje mamka nám,teď je peču svým dětem i já.Poléváme čok. polevou a zdobíme "ozdobami na placky" kamarádka je vyrábí nebo se dají koupit ve Strakonicích na pouti(28.9).Děti se těší na zdobení a není větší pochoutka než ráno bílá káva a posvícenská placka!To je snídanička.Diete-nedieta!!!To nikdy neodolám.A krásně vypadají.Lidé co to neznají se mě ptají:"A to se vážně může sníst?Není to škoda?" Mamunky zkuste upéct se svými dětmi,uvidíte jak budou nadšené a budou mít pěkné vzpomínky....
Hnetynky a posvicenecke kolace na Vaclava pecu kazdy rok. Sice nebydlime v Cechach, ale Vaclava drzime v kruhu rodinnem. Kolacu pecu vetsinou asi 30. Hnetynky delam mensi, asi 7 cm v prumeru, ale recept je stejny, mam ho po babicce a ten na kolace taky.
Ano anonyme, je to posvícenská záležitost. Ale ve Strakonicích se drží "Václavská pouť", tedy koncem září... No a Havelské posvícení je v půlce října - tak to už nemají tak daleko :o)))))
Nepečou se na pouť, ale na posvícení.
Katko, fakt jsou. Jsou ale dost sladké a tučné. Já jsem schopná pozřít tak půlku, ale děti by sluply i dvě naráz (já jsem krkavčí matka a nenechám je :o)))) ).
jsou opravdu dobré??????
"Hnětynky" jsou opravdu výborné, u nás doma se pečou každý rok. Formičky používáme ve tvaru větší kytky. Natřeme čokoládovou polevou a zdobíme je lentilkami, nebo na ně dáváme kostičky "jojo vexta" (i medvídky a jiné barevné bonbonky), líbí se to hlavně dětem.
Peču to asi 15 let,peče se to na pouť i na Strakonicku.Výborné ale je polít čokoládovou polevou,zdobím ořechy,kokosem nebo mandlemi.Je to mňamka i když časově náročnější.Ale moooc to chutná i v Praze!
To musí být dobrutka, na víkend to zkusím upéct.
Moje babicka je taky pekla...a jak si vzpominam byly vzdy vynikajici!Je to recept malo znamy, ale je dokonaly.Urcite ho vyzkousejte!