• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Hnětynky - posvícenská specialita z Prácheňska
Napište svůj komentář k receptu

Hnětynky - posvícenská specialita z Prácheňska

autor: Simča S.
0.0
moje hodnoceni
3.7
hodnotilo: 30
doba přípravy: 60 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Hnětynky - posvícenská specialita z Prácheňska
Nahrát fotku
 

Suroviny

12 porce
  • Na 12 ks o průměru 12 cm
    • 250
      g máslo
    • 250
      g cukr (Buď jen moučkový, ale někdo dává 1/2 moučkového a 1/2 jemné krupice)
    • 3
      ks vejce
    • 300
      g polohrubá mouka
    • 1
      balíček vanilkový cukr
    • 2
      lžíce hnědý rum
    • citronová kůra Z 1/2 citronu
    • 1
      lžička prášek do pečiva
  • Na polevu
    • 200
      g moučkový cukr
    • 1
      lžíce horká voda
    • 3
      lžíce hnědý rum
  • Na ozdobu
    • cukrářské zdobení Kvítky, holubičky, srdíčka a různé perličky apod. (u nás se prodávají speciální posvícenské ozdoby)

Postup přípravy receptu

1
Máslo a vejce vyndáme z ledničky cca 1 - 2 hodiny předem, aby měly pokojovou teplotu. Rozměklé máslo utřeme s cukrem do pěny a postupně přidáváme žloutky. Poté vmícháme rum, vanilkový cukr a citronovou kůrou. Nakonec opatrně přidáme z bílků ušlehaný sníh a mouku, smíchanou s práškem do pečiva. Kulaté formičky na hnětynky (u nás prodávané jako formičky na pizzu) vymažeme máslem či olejem a vysypeme hrubou moukou. Lžící do nich opatrně dáme těsto - tak do 1 cm výšky. Při pečení se těsto rovnoměrně rozteče a trochu vyskočí, peče se v troubě předehřáté na cca 150 °C asi půl hodiny.
2
**Posvícení ** se podle legendy slavilo již na počest vysvěcení chrámu krále Šalamouna v Jeruzalémě. Byla to vždy výroční slavnost v neděli před svátkem světce, jemuž byl zasvěcen místní kostel. Vzhledem k tomu, že se oslavovalo ukončení polních prací, byl to jeden z nejoblíbenějších svátků prostého venkovského lidu. Slavívalo se na podzim, tedy v období, kdy již byl nový mák do buchet, zásoba čerstvé mouky a vajec, zralé švestky na povidla a vykrmené husy na pekáč, zkrátka ideální doba ke slavení. V Čechách se slvanost nazývala posvícení, na Moravě hody. Dříve se slavilo téměř v každé farnosti v jinou dobu. Lidé chodili do okolních obcí, aby navštívili své příbuzné a přátelé nebo aby něco utržili za prodej různého zboží. Také se jim díky této slavnosti naskýtala možnost dobrého jídla a zároveň odpočinku od práce. Císař František Josef II. chtěl nějakým způsobem oslavy sjednotit a proto vydal r. 1787 nařízení, kterým stanovil termín na "neděli po svátku svatého Havla". Poslušní poddaní přijali toto nařízení velice nadšeně. Od té doby slavili třetí neděli v říjnu tzv. "císařské hody" nebo také "havelské posvícení", ale mimo nich dál i svoje místní posvícení tzv. "naše posvícení".
3
U nás na prácheňsku dávala děvčata chlapcům sladké a vyparáděné hnětynky, plné cukru, másla a vajec o posvícení v hospodě za to, že s nimi hoši celý rok tancovali....
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Hnětynky

Hnětynky

Staročeské hnětýnky

Staročeské hnětýnky

Jihočeské hnětýnky s čokoládou

Jihočeské hnětýnky s čokoládou

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Jana | 16. 10. 2015 17:25

    Já pocházím z Vimperka a odjakživa se u nás pečou hnětýnky jako posvícenská specialita. Pečeme hlavně do formiček a jsou to malé bábovičky ozdobené cukrovými kytičkami apod. Jsou vždy výborné a vždy se sní všechny :)

  • Kateřina | 18. 3. 2013 14:08

    Já pocházím z Písku a u nás se hnětynky dělaly také na posvícení. Už od dětství jsem je milovala. Mamka je dělala lité do takových malých formiček jako na bábovku, polila to citronovou polevou a ozdobila cukrovými kytičkami. Přítel je také z jižních Čech, ale z Kaplice u Českého Krumlova a ten o hnětynkách v životě neslyšel. Tak mu je jdu dnes vyrábět a doufám, že budou chutnat stejně jako za mého dětství.

  • Jiskřička | 12. 11. 2011 16:15

    Hnětynky jsem vyzkoušela a jsou moc dobré.....

  • Helena | 26. 10. 2011 13:00

    Já jelikož pocházím z Prahy, nikdy jsem o hnětynkách neslyšela. V Praze jsme ani žádné posvícení neměli, ale když jsem poznala svého manžela, který pochází kousek od Březnice, a nechápavě koukal, když jsem se zeptala co jsou to hnětynky, a poté mi to složitě vysvětlil, pochopila jsem, že je to krajový zvyk, a když jsem je ochutnala od jeho švagrové, zamilovala jsem si je. Jelikož máme posvícení 14 dní po nich, protože jsme se přestěhovali na maličkou vesnici kousíček od Příbrami, rozhodla jsem se, že je na posvícení také upeču. Jenže je hrozný problém tady sehnat formičky, a ozdoby, protože nikdo tady hnětynky nezná. Proto jsem byla nucena si zajet nakoupit formičky a ozdoby až do Blatné. Tuto sobotu je zde opět posvícení, tak už dnes začínám péct, a moc se těšíme. :-)

  • Markéta H. | 5. 12. 2010 12:37

    Pocházím z Českých Budějovic (takže do Strakonic relativně kousek) a hnětynky jsem neznala do doby než jsem poznala přítele, jehož babička se narodila a žije ve Strakonicích. Takže pravda je že kousek dál lidé tuto tradici neznají - a to moje babička pochází také ze Strakonic a děda z Písku:) Do teď jsem myslela, že hnětynky jsou výhradně Strakonická "poťová" záležitost a překvapilo mě že tomu tak není. Nicméně doporučuji vyzkoušet ale přesto, že jsou vynikající, jsem pro zachování tradice a pečení tedy pouze na pouť/posvícení ;-)

  • ladislava staffenová | 14. 10. 2009 22:57

    Hnětýnky jsou u nás ne jednou či 2x dio roka, ale prakticky měsíčně, rodina je miluje ... Simi, jsou super :-)))

  • Anonym | 1. 11. 2007 08:12

    Zrovna včera jsem je pekla, milujeme je. A protože je fakt máme rádi, tak je peču i na velikonoce a místo klasických cukrových ozdobiček si koupím barevnou mandlovou hmotu, vytvořím z ní různé kytičky a lístečky a hnětynky polité polevou zdobím takto vytvořenými marcipánovými ozdobami. Pak je dávám koledníkům jako malý zákusek na cestu a málokterý si je odnese domů. Většinou se do nich hned zakousnou. Takže vřele doporučuji upéct, formičky se dnes dají koupit v každých kuchyňských potřebách( alespoň u nás na Strakonicku).Dieta to teda není, ale v případě hnětýnek si zakazuji výčitky- dvakrát do roka se takhle zhřešit dá s celkem klidným svědomím.Lída C.

  • Jitka M. | 16. 10. 2007 10:13

    To fakt neznám u nas se pekly koláče malé velké kobližky šišky posvícení jsem měla ráda a pout taky ale tady se ted nic nedrží .Zkusila bych to ale nejdřív musím sehnat nějaké formy mám jen na vánoční pečení

  • Miroslava Marková | 24. 9. 2007 13:05

    U nás na sušicku se také hnětynky dělají, ale je zajímavé, že pár kilometrů dále už se neví, co to hnětynky jsou. Vždy jsem je pekla s maminkou, tentokrát se do toho chci pustit sama. Sice se dělají až na Havla, ale udělám si nejdříve generálku na Václava. Recept už mám, vykrajovátka taky, ozdoby jsem si koupila na sušické pouti. Tak už se těším na pátek, až se do toho se synem pustíme... A všem doporučuji,vyzkoušejte, je to opravdu dobrora, která lahodí oku.

  • Iveta Soralova | 28. 8. 2007 21:24

    Je to moc moc dobré ,pekla je moje mamka nám,teď je peču svým dětem i já.Poléváme čok. polevou a zdobíme "ozdobami na placky" kamarádka je vyrábí nebo se dají koupit ve Strakonicích na pouti(28.9).Děti se těší na zdobení a není větší pochoutka než ráno bílá káva a posvícenská placka!To je snídanička.Diete-nedieta!!!To nikdy neodolám.A krásně vypadají.Lidé co to neznají se mě ptají:"A to se vážně může sníst?Není to škoda?" Mamunky zkuste upéct se svými dětmi,uvidíte jak budou nadšené a budou mít pěkné vzpomínky....

  • Carodejka | 16. 3. 2007 01:33

    Hnetynky a posvicenecke kolace na Vaclava pecu kazdy rok. Sice nebydlime v Cechach, ale Vaclava drzime v kruhu rodinnem. Kolacu pecu vetsinou asi 30. Hnetynky delam mensi, asi 7 cm v prumeru, ale recept je stejny, mam ho po babicce a ten na kolace taky.

  • Simča Sládková | 7. 3. 2007 10:38

    Ano anonyme, je to posvícenská záležitost. Ale ve Strakonicích se drží "Václavská pouť", tedy koncem září... No a Havelské posvícení je v půlce října - tak to už nemají tak daleko :o)))))

  • Anonym | 7. 3. 2007 09:55

    Nepečou se na pouť, ale na posvícení.

  • Simča Sládková | 25. 2. 2007 13:58

    Katko, fakt jsou. Jsou ale dost sladké a tučné. Já jsem schopná pozřít tak půlku, ale děti by sluply i dvě naráz (já jsem krkavčí matka a nenechám je :o)))) ).

  • katka krumpova | 24. 2. 2007 09:17

    jsou opravdu dobré??????

  • Kristýna Kolářová | 10. 2. 2007 20:09

    "Hnětynky" jsou opravdu výborné, u nás doma se pečou každý rok. Formičky používáme ve tvaru větší kytky. Natřeme čokoládovou polevou a zdobíme je lentilkami, nebo na ně dáváme kostičky "jojo vexta" (i medvídky a jiné barevné bonbonky), líbí se to hlavně dětem.

  • Anny Novotná | 9. 1. 2007 00:41

    Peču to asi 15 let,peče se to na pouť i na Strakonicku.Výborné ale je polít čokoládovou polevou,zdobím ořechy,kokosem nebo mandlemi.Je to mňamka i když časově náročnější.Ale moooc to chutná i v Praze!

  • Aninka | 5. 12. 2006 18:01

    To musí být dobrutka, na víkend to zkusím upéct.

  • March | 11. 11. 2006 10:44

    Moje babicka je taky pekla...a jak si vzpominam byly vzdy vynikajici!Je to recept malo znamy, ale je dokonaly.Urcite ho vyzkousejte!

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Nejlepší dezerty Vánoční cukroví
Moučníky Cukroví Říjen Pečení Posvícení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Citronová kůra Cukr Cukrářské zdobení Hnědý rum Horká voda Máslo Moučkový cukr Polohrubá mouka Prášek do pečiva Vanilkový cukr Vejce
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Falešný pařížský dort

Falešný pařížský dort

Veselá prošívaná deka

Veselá prošívaná deka

Meruňkový koláč s müsli

Meruňkový koláč s müsli

Sekaná pečeně s paprikou

Sekaná pečeně s paprikou

Pomazánka z uzeného masa

Pomazánka z uzeného masa

Kančí svíčková se šípkovou omáčkou

Kančí svíčková se šípkovou omáčkou

Frankfurtská polévka s houbami

Frankfurtská polévka s houbami

Těstovinový salát s tuňákem a fazolkami

Těstovinový salát s tuňákem a…

Smetanový dort s ovocem

Smetanový dort s ovocem

Doporučujeme

30 minut
Obalovaný asijský květák z trouby

Obalovaný asijský květák z trouby

75 minut
Hraběnčiny řezy

Hraběnčiny řezy

95 minut
Hovězí sekaná Wellington

Hovězí sekaná Wellington

10 minut
Brokolicová polévka se smetanou

Brokolicová polévka se smetanou

70 minut
Gyoza knedlíčky

Gyoza knedlíčky

60 minut
Dýňové muffiny

Dýňové muffiny

80 minut
Dršťková polévka z václavek

Dršťková polévka z václavek

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

105 minut
Řepánky

Řepánky

Poslední sledované recepty

44
Dušená jehněčí kolínka s gremolatou
Dušená jehněčí kolínka s…
43
Dresing na hlávkový salát
Dresing na hlávkový salát
35
Špízy se svěžím salátem
Špízy se svěžím salátem
35
Ostružinový džem s jahodami
Ostružinový džem s…
32
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce

Zajímavé články

Neviditelný jablečný koláč: Upečte si francouzský moučník, který se stal v Japonsku hitem
Neviditelný jablečný koláč: Upečte si francouzský…
Domácí listové těsto: Jak ho připravit, na co si dát pozor a tip na rychlejší variantu
Domácí listové těsto: Jak ho připravit, na co si…
Domácí dýňové pyré: Jednoduchý recept a tipy, jak ho využít do moučníků i slaných jídel
Domácí dýňové pyré: Jednoduchý recept a tipy, jak…
Vlašské ořechy: 12 nejlepších sladkých i slaných receptů
Vlašské ořechy: 12 nejlepších sladkých i slaných…
Víte, co je to hluchec? Levná bramborová buchta z Rokycanska mizí z plechu rychlostí blesku
Víte, co je to hluchec? Levná bramborová buchta z…
AHA.cz Hvězda Polabí Vilma Cibulková: Akutní převoz do nemocnice!

Hvězda Polabí Vilma Cibulková: Akutní převoz do nemocnice!

Mimibazar Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Dáma.cz Která znamení by spolu neměla chodit, a už vůbec ne žít? Těmto to nebude fungovat!

Která znamení by spolu neměla chodit, a už vůbec ne žít? Těmto to nebude fungovat!

Blesk pro ženy Když nevíte, co na sebe: 5 kombinací s džínami, které budete točit pořád dokola

Když nevíte, co na sebe: 5 kombinací s džínami, které budete točit pořád dokola

Ženy.cz Jak být správná tchyně? Důležitá je příprava

Jak být správná tchyně? Důležitá je příprava

Blesk.cz Manželka prince Harryho odhalila soukromí: Meghan popsala rodinné rituály!

Manželka prince Harryho odhalila soukromí: Meghan popsala rodinné rituály!

SportRevue.cz FOTO: Jsou rychlé a sexy! Toto je 13 nejkrásnějších (ex)lyžařek z posledních sezon

FOTO: Jsou rychlé a sexy! Toto je 13 nejkrásnějších (ex)lyžařek z posledních sezon

Maminka.cz Sedminásobná máma Markéta Šichtařová o dětech: 5 trsů banánů, 6 kilo jablek, 40 balíčků šunky týdně. A žádné zlobení

Sedminásobná máma Markéta Šichtařová o dětech: 5 trsů banánů, 6 kilo jablek, 40 balíčků šunky týdně. A žádné zlobení

Blesk Horoskopy 10 andělských znamení, která byste neměli ignorovat. Co se vám snaží říct?

10 andělských znamení, která byste neměli ignorovat. Co se vám snaží říct?

Další doporučené recepty:

Hmota Marshmallow - nahradí marcipán
Hmota Marshmallow - nahradí marcipán
Hned měkké vánoční perníčky
Hned měkké vánoční perníčky
Hnětynky
Hnětynky
Hnízda s krémem
Hnízda s krémem
Hodolanská omáčka
Hodolanská omáčka
Hodslavská řezanka
Hodslavská řezanka
  • Recepty.cz
  • Hnětynky - posvícenská specialita z Prácheňska
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact