• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Hnětynky
Napište svůj komentář k receptu

Hnětynky

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
3.4
hodnotilo: 39
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Hnětynky
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 420
      g hladká mouka
    • 280
      g máslo
    • 140
      g cukr
    • 4
      žloutek
    • vanilkový cukr
    • hnědý rum

Postup přípravy receptu

1
Máslo utřeme se cukrem, postupně přidáme žloutky. Poté vmícháme hladkou mouku, vanilkový cukr a rum. Těsto vyválíme na placku asi 1/2 cm a vykrajujeme z něj formičkami různé tvary.
2
Pečeme v předehřáté troubě do růžova. Když upečené hnětynky vychladnou, potřeme je cukrovou nebo čokoládovou polevou a ozdobíme ozdobami na hnětynky nebo můžeme použít lentilky.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Hnětynky - posvícenská specialita z Prácheňska

Hnětynky - posvícenská specialita z…

Staročeské hnětýnky

Staročeské hnětýnky

Jihočeské hnětýnky s čokoládou

Jihočeské hnětýnky s čokoládou

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • FOUS | 10. 10. 2016 12:39

    Možná pokusit se zeptat se strýčka googla?-))

  • Eva | 15. 10. 2015 18:52

    Tradice jsou určitě všude jiné,ale když se ptám na hnětynky tak je jinde neznaji.Pocházím ze Stakonicka a v Č.Bubějovicích už to také neznaji.

  • eva | 18. 4. 2013 16:19

    Já jsem taky ze Středočeského kraje jinak bydlím ve Břežanech u Rakovníka taky peču hnětynky. Pocházím ze Šumavy

  • Teri | 4. 11. 2012 14:08

    Zdravím, Koukám, že všude mají trochu jiné tradice. U nás je posvícení na Martina. Jinak nesouhlasím s tím, že by se pekli hlavně v Jižních Čechách. Jsem ze Středočeského kraje a neznám nikoho, kdo by to tu nedělal. Je fakt, že asi na vesnicích se to drží více než ve městech. :-)

  • Simča Sládková | 14. 10. 2008 21:04

    Jo jo, tento týden opět bude posvícení. Tento recept je na hnětynky vykrajované (tedy těsto je jako linecké), ten původní - Hnětynky - posvícenská specialita z Prácheňska - na hnětynky lité. Ty jsou takové nadýchanější, nedrobivé, my je máme raději. Dělají se tu oba druhy....

  • Máří | 3. 10. 2007 15:33

    Podívejte se na diskusi k receptu "Hnětynky" - posvícenecká specialita z Prácheňska. Je tam i fotka - přesně takové si je pamatuju z dětství.

  • Miroslava Marková | 3. 10. 2007 12:13

    Hnětynky jsou vlastně takové vykrajované placičky (nebo tvary kytičky, srdíčka...) s polevou a ozdobené. Je to krajová záležitost, hlavně v jižních a západních Čechách. Pečou se na posvícení - na Havla. Já si už udělala generálku minulý víkend a vonělo to u nás jako o Vánocích. Někdo místo speciálního těsta na hnětynky používá linecké těsto.

  • Lenka | 3. 10. 2007 09:49

    Ještě bych chtěla dodat, že hnětynky se mohou dozdobit například lentilkami, želé bonbonky. Z těch se mohou nakrájet plátky a barevně zdobit.

  • Lenka | 3. 10. 2007 09:08

    Na hnětynky jsou zvláštní formičky tvar květu, průměr 10 - 15 cm. Mohou se dělat samozdřejmě i jiné velikosti. Je to linecké pečivo, které se polévá bílkovou nebo čokoládovou polevou a zdobí se speciálními ozdobami na hnětynky. Jsou vyrobeny z bílkového sněhu a jsou v různých barvách a tvarech /květy, berušky,lístečky,kachničky....fantazii se meze nekladou. Myslím, že již na těchto stránkách o hnětynkách je již pěkně psáno. Zkuste hledat hnětynky, hnetynky. Určitě byly vysvětleny i zvyky, proč se pekly dříve. Je to hezká tradice. Ozdoby je možné zakoupit v potravinách, cukrárnách ale určitě se nechají zakoupit v Blatné (jižní Čechy) na pouti v srpnu.

  • Pavlina Valešova | 3. 10. 2007 08:04

    Nejsem autorem receptu, ale vím, že se pečou v jižních Čechách na posvícení. Pavlína

  • Iva Bednarova | 2. 10. 2007 19:38

    A co to teda jako maji ty hnetenky byt?

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Nejlepší dezerty Vánoční cukroví
Moučníky Cukroví Pečení Vánoce Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Cukr Hladká mouka Hnědý rum Máslo Vanilkový cukr Žloutek
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Boubínské bramboráčky

Boubínské bramboráčky

Americký koláč II.

Americký koláč II.

Burisony v karamelu

Burisony v karamelu

Mufínky

Mufínky

Jahodové řezy s pudinkem a želé

Jahodové řezy s pudinkem a želé

Kakaové řezy s krémem

Kakaové řezy s krémem

Jemné tvarohové řezy s ovocem

Jemné tvarohové řezy s ovocem

Bramborovo-pórková polévka s fazolemi a koprem

Bramborovo-pórková polévka s fazolemi…

Krkovička na hrášku

Krkovička na hrášku

Doporučujeme

30 minut
Obalovaný asijský květák z trouby

Obalovaný asijský květák z trouby

75 minut
Hraběnčiny řezy

Hraběnčiny řezy

95 minut
Hovězí sekaná Wellington

Hovězí sekaná Wellington

10 minut
Brokolicová polévka se smetanou

Brokolicová polévka se smetanou

70 minut
Gyoza knedlíčky

Gyoza knedlíčky

60 minut
Dýňové muffiny

Dýňové muffiny

80 minut
Dršťková polévka z václavek

Dršťková polévka z václavek

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

105 minut
Řepánky

Řepánky

Poslední sledované recepty

77
Dušená jehněčí kolínka s gremolatou
Dušená jehněčí kolínka s…
49
Dresing na hlávkový salát
Dresing na hlávkový salát
26
Výborné šunkofleky
Výborné šunkofleky
22
Losos (nejen) v bylinkách
Losos (nejen) v bylinkách
22
Nudle Bami Goreng
Nudle Bami Goreng

Zajímavé články

Neviditelný jablečný koláč: Upečte si francouzský moučník, který se stal v Japonsku hitem
Neviditelný jablečný koláč: Upečte si francouzský…
Domácí listové těsto: Jak ho připravit, na co si dát pozor a tip na rychlejší variantu
Domácí listové těsto: Jak ho připravit, na co si…
Domácí dýňové pyré: Jednoduchý recept a tipy, jak ho využít do moučníků i slaných jídel
Domácí dýňové pyré: Jednoduchý recept a tipy, jak…
Vlašské ořechy: 12 nejlepších sladkých i slaných receptů
Vlašské ořechy: 12 nejlepších sladkých i slaných…
Víte, co je to hluchec? Levná bramborová buchta z Rokycanska mizí z plechu rychlostí blesku
Víte, co je to hluchec? Levná bramborová buchta z…
AHA.cz Hvězda Polabí Vilma Cibulková: Akutní převoz do nemocnice!

Hvězda Polabí Vilma Cibulková: Akutní převoz do nemocnice!

Mimibazar Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Dáma.cz Nevkusné devadesátky: Seriály, kapely, jídlo i móda, za které se dodnes stydíme

Nevkusné devadesátky: Seriály, kapely, jídlo i móda, za které se dodnes stydíme

Blesk pro ženy Když nevíte, co na sebe: 5 kombinací s džínami, které budete točit pořád dokola

Když nevíte, co na sebe: 5 kombinací s džínami, které budete točit pořád dokola

Ženy.cz Jak být správná tchyně? Důležitá je příprava

Jak být správná tchyně? Důležitá je příprava

Blesk.cz Kristýna Ryška v roli drsňačky: Vyšetřuje surový mord

Kristýna Ryška v roli drsňačky: Vyšetřuje surový mord

SportRevue.cz FOTO: Pamatujete? 37 sexy partnerek fotbalistů, které jsme mohli vidět v roce 2018 na šampionátu v Rusku

FOTO: Pamatujete? 37 sexy partnerek fotbalistů, které jsme mohli vidět v roce 2018 na šampionátu v Rusku

Maminka.cz Porod v detailu a bez příkras. Podívejte se na 102 snímků, které vás ohromí svou krásou i syrovostí

Porod v detailu a bez příkras. Podívejte se na 102 snímků, které vás ohromí svou krásou i syrovostí

Blesk Horoskopy 10 andělských znamení, která byste neměli ignorovat. Co se vám snaží říct?

10 andělských znamení, která byste neměli ignorovat. Co se vám snaží říct?

Další doporučené recepty:

Hlíva v těstíčku
Hlíva v těstíčku
Hmota Marshmallow - nahradí marcipán
Hmota Marshmallow - nahradí marcipán
Hned měkké vánoční perníčky
Hned měkké vánoční perníčky
Hnětynky - posvícenská specialita z Prácheňska
Hnětynky - posvícenská specialita z…
Hnízda s krémem
Hnízda s krémem
Hodolanská omáčka
Hodolanská omáčka
  • Recepty.cz
  • Hnětynky
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact