koření
dle chuti: grilovací, houbové... nebo paprika, pepř. sušený česnek...
olej
solamyl (bramborový škrob)
nebo hladká mouka
sůl
pepř mletý
Postup přípravy receptu
1
Pohanku propláchneme, zalijeme vývarem asi centimetr nad pohanku a dle návodu uvaříme cca 12 minut doměkka společně s nastrouhaným nebo nasekaným česnekem. Vařit můžeme i kratší dobu a necháme jí pak pod poklicí v teple dojít.
2
Hlívu pokrájíme na nudličky, posypeme kořením nebo kořenící směsí, zaprášíme solamylem či hladkou moukou a v nepřilnavé pánvi s rozpáleným olejem za stálého míchání v ne příliš vysoké vrstvě zprudka osmažíme na zlatavé škvarečky, které po osmažení osolíme a vmícháme do hotové uvařené pohanky.
3
Podávat můžeme například jako přílohu k volskému oku, přírodnímu plátku nebo samostatně jako bezmasý pokrm a před podáváním můžeme na talíři dozdobit nasekanými čerstvými bylinkami.