• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Himalájská campa cestovní, základní recept
Napište svůj komentář k receptu

Himalájská campa cestovní, základní recept

autor: Čstava Dobreta
0.0
moje hodnoceni
0.0
hodnotilo: 0
doba přípravy: 50 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Himalájská campa cestovní, základní recept
Himalájská campa cestovní, základní recept
Himalájská campa cestovní, základní recept
Himalájská campa cestovní, základní recept
Himalájská campa cestovní, základní recept
3fotografie
Nahrát fotku
 

Suroviny

1 porce
    • 125
      g kroupy ječné

Postup přípravy receptu

1
Den před mletím vyprat kroupy ve sklenici se šroubovacím víčkem, lze míchat tenkým držadlem příboru, podle množství. Celkem vyprat nejméně 5x, až nebude voda výrazně zakalená. Namočit nejméně na 2,5 hodiny, lépe na 8-12. Po vyprání krup v poslední vodě a slití vody rozprostřít v tenké vrstvě například na plech na pečení (250 g/plech). Sušit nejlépe na slunci, 8-16 hodin do sucha, až kroupy nelepí.
2
Pražit za denního světla. Dávku suchých krup 250-360 g nasypat na suché rozehřáté silnostěnné dno nádoby (nerezový hrnec se sendvičovým dnem, litinová pánev apod.). Pražit mírným až středním ohřevem 25-35 minut. Lze přikrýt ze začátku na 10-15 minut pokličkou. Občas míchat, sledovat barvu prachu a krup na dně. Dobře vyprané kroupy nelepí. Po 15-20 minutách, až znatelně mírně zhnědne prach i některé kroupy nebo až začnou kroupy slyšitelně pukat, sledovat páru vysráženou na pokličce. Po skončení pocitu vůně vlhké páry a začátku pečené vůně vysypat kroupy stranou a nechat zchladnout 20-30 minut podle množství. Nechat chladnout rozprostřené, znovu na plechu na pečení. Zmenšení hmotnosti asi 10%.
3
Umlít na více průchodů na šrotovníku, postupně na menší částice. Výslednou hrubou mouku lze použít do různých receptů bez nutnosti tepelné úpravy. Lze usušit mouku proto plesnivění na mírném teple pro odstranění zbytkové vlhkosti. Použít stejnou nádobu jako pro pražení. Doba před zhnědnutím campy u dna je 8-10 minut. Nechat vychladnout.
4
Cestovní je míněno ve smyslu jídlo na cestu. Přilitím (vařící) vody 600 ml, osolením a odstátím 15 minut vznikne hustá kaše. Výhodou je snadná příprava.
5
Poznámka autora receptu: Názvy zamba, tsampa, ahoren, arkul, gorio, gofio, etiopsky besso, roasted barley flour, ječné pražmo, ječná pražma. Obdobné, bez namočení, v antice řecky álphita. Obdobné kama, talkkuna, tolokno. Uvařeno na kaši-Gofio escaldado, escaldón. Kaše s mlékem Gofio con leche. V okolí Himálaje míchají campu, černý čaj a přepuštěné máslo. Vůní a chutí jde o pocit pečeného obilí. Kaši (jham-thoo) s 420 ml vařící vody lze různě kombinovat podle chuti, např. konzerva luštěnin, ryb. Osolený je obsah konzervy. Jsou postupy vyprání a krátkého namočení i krátkého sušení (2,5-3 h.). Pražení je také kratší. Horší je pocit zažití zalité kaše. Bez namočení krup je vyšší podíl kyseliny fytové, po jídle následují delší silnější pocity zažití campy. Proto je nutný delší postup.
6
Poznámka 2: Pomalé pražení je vhodnější pro světlý výsledek. Při vysrážení velkého množství vody na pokličce je silnější ohřev vyžadující větší pozornost. Jinak hrozí rychlé pražení za 15 minut, s velmi tmavým výsledkem. Může jít až o upražení a spálení.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Campa pa (falešný marcipán), základní recept

Campa pa (falešný marcipán), základní…

Suchá kaše cestovní (alpské ovesné müsli), základní recept

Suchá kaše cestovní (alpské ovesné…

Cestovní ovesné pražmo, základní recept

Cestovní ovesné pražmo, základní…

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Předkrmy, chuťovky & svačiny
Pražení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Kroupy
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Králík - slintající soused

Králík - slintající soused

Rychlá hrachová polévka

Rychlá hrachová polévka

Kuře na cibuli v římském hrnci

Kuře na cibuli v římském hrnci

"Wiener Schnitzel" á la šéfkuchař

"Wiener Schnitzel" á la šéfkuchař

Buchta Margotka

Buchta Margotka

Dipy ke grilovanému masu - z červené řepy

Dipy ke grilovanému masu - z červené…

Gratinované brambory s hořčicí

Gratinované brambory s hořčicí

Pudinkové pokušení

Pudinkové pokušení

Brokolice na mozeček po našem

Brokolice na mozeček po našem

Doporučujeme

Zapečená vejce po italsku

Zapečená vejce po italsku

Hrnková bublanina s třešněmi

Hrnková bublanina s třešněmi

40 minut
Kofty s tzatziki

Kofty s tzatziki

80 minut
Cheesecake s třešněmi a drobenkou

Cheesecake s třešněmi a drobenkou

30 minut
Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

30 minut
Klasický burger

Klasický burger

100 minut
Jahodové nanuky

Jahodové nanuky

20 minut
Poke bowl s lososem

Poke bowl s lososem

20 minut
Koláč s ricottou a bílou čokoládou

Koláč s ricottou a bílou čokoládou

Poslední sledované recepty

123
Kančí guláš s bramborami
Kančí guláš s bramborami
90
Dýňová tortila
Dýňová tortila
50
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
49
Třešňová marmeláda
Třešňová marmeláda
47
Celozrnný chléb z domácí pekárny
Celozrnný chléb z domácí…

Zajímavé články

Znáte labneh? Tenhle krémový čerstvý sýr si snadno vyrobíte i doma
Znáte labneh? Tenhle krémový čerstvý sýr si…
Tradiční svatojánské ořechy: Jak je vyrobit a na co jsou dobré?
Tradiční svatojánské ořechy: Jak je vyrobit a na…
Třešňové recepty napříč Evropou: Francouzský clafoutis, italské tiramisu a rakouský závin
Třešňové recepty napříč Evropou: Francouzský…
Upečte si sýr! Je to skvělá chuťovka na párty i rychlá večeře pro celou rodinu
Upečte si sýr! Je to skvělá chuťovka na párty i…
Jídlo a pití do letadla: Co si můžete vzít s sebou na palubu a co je zakázané?
Jídlo a pití do letadla: Co si můžete vzít s…
AHA.cz Zvrat v případu obviněného Adama Krause: Nahrávka jako důkaz

Zvrat v případu obviněného Adama Krause: Nahrávka jako důkaz

Mimibazar Čtení na léto: Hříšný jako Jesse - erotický román, který tě nenechá spát

Čtení na léto: Hříšný jako Jesse - erotický román, který tě nenechá spát

Dáma.cz Největší smolaři ve vztazích: Znamení, která nikdy nepoznají pravou lásku

Největší smolaři ve vztazích: Znamení, která nikdy nepoznají pravou lásku

Blesk pro ženy Eva Pavlová předvedla stylistický fígl: Nosí ho Bohdalová i Švandová

Eva Pavlová předvedla stylistický fígl: Nosí ho Bohdalová i Švandová

Ženy.cz Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Blesk.cz Hříšná přehlídka v Brně: Missí zadečky v akci!

Hříšná přehlídka v Brně: Missí zadečky v akci!

SportRevue.cz FOTO: Bayern Mnichov trochu jinak. Kdopak má v klubu nejhezčí partnerku?

FOTO: Bayern Mnichov trochu jinak. Kdopak má v klubu nejhezčí partnerku?

Maminka.cz Tady hlídám já! 40 momentek, na kterých převzali mateřské povinnosti kočičí parťáci

Tady hlídám já! 40 momentek, na kterých převzali mateřské povinnosti kočičí parťáci

Blesk Horoskopy Letní slunovrat se blíží – čarujte a přivolejte si lásku i peníze

Letní slunovrat se blíží – čarujte a přivolejte si lásku i peníze

Další doporučené recepty:

Hermelínový salát
Hermelínový salát
Hermelínový salát s jahodami
Hermelínový salát s jahodami
Hermelínový salát se smetanou
Hermelínový salát se smetanou
Hladká Ančka
Hladká Ančka
Hlávkové zelí na pivu
Hlávkové zelí na pivu
Hlávkové zelí s těstovinami
Hlávkové zelí s těstovinami
  • Recepty.cz
  • Himalájská campa cestovní, základní recept
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact