• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Himalájská campa cestovní, základní recept
Napište svůj komentář k receptu

Himalájská campa cestovní, základní recept

autor: Čstava Dobreta
0.0
moje hodnoceni
0.0
hodnotilo: 0
doba přípravy: 50 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Himalájská campa cestovní, základní recept
Himalájská campa cestovní, základní recept
Himalájská campa cestovní, základní recept
Himalájská campa cestovní, základní recept
Himalájská campa cestovní, základní recept
3fotografie
Nahrát fotku
 

Suroviny

1 porce
    • 125
      g kroupy ječné

Postup přípravy receptu

1
Den před mletím vyprat kroupy ve sklenici se šroubovacím víčkem, lze míchat tenkým držadlem příboru, podle množství. Celkem vyprat nejméně 5x, až nebude voda výrazně zakalená. Namočit nejméně na 2,5 hodiny, lépe na 8-12. Po vyprání krup v poslední vodě a slití vody rozprostřít v tenké vrstvě například na plech na pečení (250 g/plech). Sušit nejlépe na slunci, 8-16 hodin do sucha, až kroupy nelepí.
2
Pražit za denního světla. Dávku suchých krup 250-360 g nasypat na suché rozehřáté silnostěnné dno nádoby (nerezový hrnec se sendvičovým dnem, litinová pánev apod.). Pražit mírným až středním ohřevem 25-35 minut. Lze přikrýt ze začátku na 10-15 minut pokličkou. Občas míchat, sledovat barvu prachu a krup na dně. Dobře vyprané kroupy nelepí. Po 15-20 minutách, až znatelně mírně zhnědne prach i některé kroupy nebo až začnou kroupy slyšitelně pukat, sledovat páru vysráženou na pokličce. Po skončení pocitu vůně vlhké páry a začátku pečené vůně vysypat kroupy stranou a nechat zchladnout 20-30 minut podle množství. Nechat chladnout rozprostřené, znovu na plechu na pečení. Zmenšení hmotnosti asi 10%.
3
Umlít na více průchodů na šrotovníku, postupně na menší částice. Výslednou hrubou mouku lze použít do různých receptů bez nutnosti tepelné úpravy. Lze usušit mouku proto plesnivění na mírném teple pro odstranění zbytkové vlhkosti. Použít stejnou nádobu jako pro pražení. Doba před zhnědnutím campy u dna je 8-10 minut. Nechat vychladnout.
4
Cestovní je míněno ve smyslu jídlo na cestu. Přilitím (vařící) vody 600 ml, osolením a odstátím 15 minut vznikne hustá kaše. Výhodou je snadná příprava.
5
Poznámka autora receptu: Názvy zamba, tsampa, ahoren, arkul, gorio, gofio, etiopsky besso, roasted barley flour, ječné pražmo, ječná pražma. Obdobné, bez namočení, v antice řecky álphita. Obdobné kama, talkkuna, tolokno. Uvařeno na kaši-Gofio escaldado, escaldón. Kaše s mlékem Gofio con leche. V okolí Himálaje míchají campu, černý čaj a přepuštěné máslo. Vůní a chutí jde o pocit pečeného obilí. Kaši (jham-thoo) s 420 ml vařící vody lze různě kombinovat podle chuti, např. konzerva luštěnin, ryb. Osolený je obsah konzervy. Jsou postupy vyprání a krátkého namočení i krátkého sušení (2,5-3 h.). Pražení je také kratší. Horší je pocit zažití zalité kaše. Bez namočení krup je vyšší podíl kyseliny fytové, po jídle následují delší silnější pocity zažití campy. Proto je nutný delší postup.
6
Poznámka 2: Pomalé pražení je vhodnější pro světlý výsledek. Při vysrážení velkého množství vody na pokličce je silnější ohřev vyžadující větší pozornost. Jinak hrozí rychlé pražení za 15 minut, s velmi tmavým výsledkem. Může jít až o upražení a spálení.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Campa pa (falešný marcipán), základní recept

Campa pa (falešný marcipán), základní…

Suchá kaše cestovní (alpské ovesné müsli), základní recept

Suchá kaše cestovní (alpské ovesné…

Cestovní ovesné pražmo, základní recept

Cestovní ovesné pražmo, základní…

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Předkrmy, chuťovky & svačiny
Pražení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Kroupy
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Masarykovo cukroví

Masarykovo cukroví

Amolety z kynutého těsta

Amolety z kynutého těsta

Kyselé zelí do skla

Kyselé zelí do skla

Jablečná přesnídávka z papiňáku

Jablečná přesnídávka z papiňáku

Jablečné řezy - šťavnaté a lehounké

Jablečné řezy - šťavnaté a lehounké

Bochánky z odpalovaného těsta

Bochánky z odpalovaného těsta

(nejen) Tuňáková směs s mozzarellou

(nejen) Tuňáková směs s mozzarellou

Dietní těstovinový salát s tuňákem a citronem

Dietní těstovinový salát s tuňákem a…

Celer smažený v kořeněné tempuře

Celer smažený v kořeněné tempuře

Doporučujeme

45 minut
Cuketové karbanátky (sekaná)

Cuketové karbanátky (sekaná)

30 minut
Báječná cuketová polévka

Báječná cuketová polévka

30 minut
Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

100 minut
Kynuté borůvkové knedlíky

Kynuté borůvkové knedlíky

40 minut
Cuketové hranolky

Cuketové hranolky

45 minut
Hrnkový cuketový perník

Hrnkový cuketový perník

40 minut
Pečený květák s uzenou paprikou

Pečený květák s uzenou paprikou

20 minut
Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

30 minut
Nepečený ovocný dort

Nepečený ovocný dort

Poslední sledované recepty

16
Pizza chudobka
Pizza chudobka
14
Dýňová tortila
Dýňová tortila
14
Celozrnný chléb z domácí pekárny
Celozrnný chléb z domácí…
11
Dobrý perník
Dobrý perník
11
listové těsto
listové těsto

Zajímavé články

Letní omáčky jsou v kurzu: 7 nejlepších receptů od našich babiček
Letní omáčky jsou v kurzu: 7 nejlepších receptů…
Superpotravina týdne: Meruňky. 6 dobrých důvodů, proč je jíst ve velkém, plus tipy, co z nich upéct nebo uvařit dobrého
Superpotravina týdne: Meruňky. 6 dobrých důvodů,…
Piñata torta: Nejúžasnější dort na dětskou oslavu je ten s překvapením uvnitř
Piñata torta: Nejúžasnější dort na dětskou oslavu…
Jak uchovat cukety na zimu? Známe osvědčené triky!
Jak uchovat cukety na zimu? Známe osvědčené triky!
Jak si doma namíchat dokonalý letní koktejl? 5 tipů od profesionálního barmana
Jak si doma namíchat dokonalý letní koktejl? 5…
AHA.cz Karel Šíp přiznal smutek: Odchod nese těžce

Karel Šíp přiznal smutek: Odchod nese těžce

Mimibazar Bojíte se rádi? Navštivte 10 nejbizarnějších a nejděsivějších míst v Česku

Bojíte se rádi? Navštivte 10 nejbizarnějších a nejděsivějších míst v Česku

Dáma.cz Sluší jim to i po probuzení: Která znamení vypadají skvěle bez make-upu?

Sluší jim to i po probuzení: Která znamení vypadají skvěle bez make-upu?

Blesk pro ženy Ideální podprsenka pro každou ženu? Stylistka prozradila tipy pro malá prsa, asymetrii i svatební den!

Ideální podprsenka pro každou ženu? Stylistka prozradila tipy pro malá prsa, asymetrii i svatební den!

Ženy.cz Cítíte se provinile kvůli prokrastinaci? Tipy, jak přestat odkládat úkoly

Cítíte se provinile kvůli prokrastinaci? Tipy, jak přestat odkládat úkoly

Blesk.cz Seriáloví fanoušci v slzách: Tragická smrt hvězdy Cosby Show!

Seriáloví fanoušci v slzách: Tragická smrt hvězdy Cosby Show!

SportRevue.cz Svatá přírodo! Petra Kvitová a 30 dalších nejprsatějších sportovkyň všech dob

Svatá přírodo! Petra Kvitová a 30 dalších nejprsatějších sportovkyň všech dob

Maminka.cz Od sedmi let je označují za nejkrásnější dvojčata na světě. Jak vypadají dnes a jak pomohla otci v boji s leukémií?

Od sedmi let je označují za nejkrásnější dvojčata na světě. Jak vypadají dnes a jak pomohla otci v boji s leukémií?

Blesk Horoskopy 10 zákonů karmy: Tipy, co dělat, když chcete od života dostat to nejlepší

10 zákonů karmy: Tipy, co dělat, když chcete od života dostat to nejlepší

Další doporučené recepty:

Hermelínový salát
Hermelínový salát
Hermelínový salát s jahodami
Hermelínový salát s jahodami
Hermelínový salát se smetanou
Hermelínový salát se smetanou
Hladká Ančka
Hladká Ančka
Hlávkové zelí na pivu
Hlávkové zelí na pivu
Hlávkové zelí s těstovinami
Hlávkové zelí s těstovinami
  • Recepty.cz
  • Himalájská campa cestovní, základní recept
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact